Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Laboratoriumfunctie Almeerse huisartsen niet meer bij Flevoziekenhuis

Saltro neemt de laboratoriumfunctie, waaronder het bekende bloed prikken, over van het Flevoziekenhuis waar het de huisartsen van de Zorggroep Almere betreft.

Twee Almere Diep-columnisten denken verschillend over de juistheid van dit besluit. Hieronder de mening van oud-huisarts Nico van Duijn en Erik Theunissen.

 Laboratorium voor huisartsen wordt drama

door Nico van Duijn

Bedrijfsmatig en efficiënt werken, daar gaat het om bij publieke voorzieningen. Daar is geen concurrentie voor nodig. Financieel toezicht is genoeg, met tarieven en budgettering. Wie zijn budget overschrijdt, een ziekenhuisafdeling bijvoorbeeld, moet inleveren, personeel meestal. Zo makkelijk is het. Geen chirurg wil met een chirurg minder de nachtdiensten doen. Dit lijkt me voldoende prikkel.

De winstgevende onderdelen van een ziekenhuis kwijtraken aan concurrenten betekent dat de kosten voor de receptie en de verwarming van minder omzet betaald moeten worden. En hoe denkt u dat de dure Spoedpost en de operatiekamers betaald worden als er 's nachts een paar uur niets te doen is? Van de winstgevende onderdelen van een ziekenhuis natuurlijk. Voor niet-planbare acute zorg heb je verliesgevende overformatie nodig. Dat moet ook als het Flevoziekenhuis financieel marginaal draait, zoals vele ziekenhuizen in Nederland.

Daarom is het weghalen van het laboratorium voor huisartsen naar een externe partij tamelijk dom. Natuurlijk is het antwoord van het Flevoziekenhuis beschaafd. Het gaat namelijk om een huwelijk tussen Zorggroep Almere - onder andere 180 huisartsen - en het ene lokale ziekenhuis. Dan bewaar je de lieve vrede bij deze humeurige actie van de Zorggroep Almere, deze kinnesinne in een goed huwelijk. Praktisch bezien wordt het Saltro bedrijf als laboratorium er tussen zetten in plaats van het laboratorium van het Flevoziekenhuis voor huisartsen en specialisten een ramp.

Drie computersystemen aan elkaar koppelen samen met hoge beveiligingseisen en je kunt het uittekenen: een IT-ramp. Dit soort rampen zijn duur. Vreemd gaan in een huwelijk is slecht voor de relatie en uiteindelijk ook duur. Jammer genoeg kost deze escapade de Zorggroep niets. Partner Flevoziekenhuis zal bloeden, voor het "Lekker puh" van de Zorggroep.

Kinderachtig, dom en duur, dat is het.

 

Is het erg dat Zorgroep Almere met Saltro gaat samenwerken?

door Erik Theunissen

Op woensdag 22 oktober werd bekend dat de zorggroep Almere definitief gaat samenwerken met Saltro, een commerciële partij die voor meerdere zorginstellingen een aantal onderzoeken uitvoert. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan bloedprikken, het maken van een hartfilmpje en bepaalde echo’s. De ingewikkelde scans zoals CT scans en MRI’s blijven in het Flevoziekenhuis. De grote vraag is of dat erg is, moeten we commerciële partijen in de zorg toejuichen of juist niet?

 

Er is veel te doen omtrent de zorg en dan vooral de stijgende kosten. Een veelbesproken oplossing is privatisering, commerciële bedrijven zijn efficiënter en goedkoper dan publieke zorginstellingen, is de vooronderstelling. Hoewel cijfers uit Amerika het tegendeel bewijzen. Dokters (ondernemers!) zijn daar namelijk geneigd om ‘het zekere voor het onzekere’ te nemen en nog maar een extra onderzoekje te doen, wat extra medicijnen te geven of iemand een nachtje langer in het ziekenhuis te houden terwijl dat eigenlijk niet nodig is. De kerntaak van dokters en ziekenhuizen is patiënten genezen, niet zoveel mogelijk winst maken voor de aandeelhouders of zoveel mogelijk banen creëren.

 

De reden dat ik tegen marktwerking ben in de zorg, is dat er geen sprake is van een echte markt. Mensen kunnen in veruit de meeste gevallen niet kiezen in welk ziekenhuis en/of door welke dokter ze willen worden behandeld. Dat wordt meestal bepaald door de verzekeraar, woonplaats of de plek vanwaar iemand naar een ziekenhuis wordt gebracht. Daarnaast is al vaak gebleken dat de prikkel van winst maken een perverse is. Het helpt niet bij het in de hand houden van kosten of risico’s, eerder het tegenovergestelde. Natuurlijk moeten ziekenhuizen een buffer aanhouden voor onvoorziene omstandigheden en dus meer inkomsten dan uitgaven hebben, maar structurele winst zou terug moeten vloeien naar de zorg en niet naar de zakken van dokters en ziekenhuisbestuurders.

 

Dat betekent voor mij niet dat er geen private partijen zoals Saltro actief kunnen zijn in de zorg. Het hangt er alleen vanaf op welke plek ‘in de keten’ ze actief zijn. Net zoals we bepaalde taken van de gemeente niet willen uitbesteden aan commerciële partijen, en andere taken wel. Het maken van een diagnose en het interpreteren van gegevens moet door een dokter onder directe verantwoording van publieke instellingen uitgevoerd worden. Doktoren zijn wat mij betreft het liefst in loondienst van de ziekenhuizen. Dat garandeert dat dokters geen ander doel hebben dan iemand zo snel en zo goed mogelijk beter te maken. Ook ingewikkelde en experimentele behandelingen worden wat mij betreft in publieke instellingen uitgevoerd.

 

Het Flevoziekenhuis uitte bij Omroep Flevoland vooral een aantal praktische bezwaren tegen de samenwerking met Saltro maar principiële bezwaren heb ik niet gehoord. Men is bang voor dubbele onderzoeken, bang dat het langer duurt voordat uitslagen bij hun specialisten terecht komen en ze zijn bang dat het ziekenhuis omzet gaat verliezen. Ook de continuïteit (winstgevendheid) van Saltro is iets om scherp in de gaten te houden, dat bleek wel na het bericht van Omroep Flevoland dat Saltro al twee jaar verlies lijdt. Als opdrachtgever is het altijd verstandig om een gezond wantrouwen richting leveranciers te hebben: vertrouwen is goed, controleren is beter.   


Ik had al niet echt bezwaren, maar de klacht van huisartsen over het gebrek aan ondersteuning van het Flevoziekenhuis heeft mij definitief overtuigd dat het een goed idee is om de opdracht aan Saltro te gunnen. Het lijkt erop dat het ziekenhuis lange tijd te zelfgenoegzaam is geweest en niet goed naar haar klanten, de huisartsen, heeft geluisterd.

 

Echter, als het gaat om standaard handelingen met een standaard prijs, zoals het uitvoeren van onderzoeken waar nu discussie over is in Almere, dan heb ik er geen enkel probleem mee als dat door een privaat bedrijf wordt uitgevoerd. De specialisten van het Flevoziekenhuis en dokters van de Zorggroep Almere zullen de gegevens van Saltro immers zelf blijven interpreteren. Dat betekent dat Saltro zelf geen prikkel heeft om extra onderzoeken te laten doen of mensen in het ziekenhuis te laten behandelen terwijl dat niet nodig is. Als Saltro de onderzoeken goedkoper kan uitvoeren en/of betere service kan verlenen dan het Flevoziekenhuis, dan is het in het algemeen belang dat Saltro die opdracht krijgt. Dat is wel heel vervelend voor de medewerkers van het Flevoziekenhuis die ergens anders werk moeten vinden, ik kan erover meepraten.

 

Saltro daarentegen heeft er als commerciële partij alle belang bij om te zorgen dat hun klanten tevreden zijn. De kwaliteit zal dus wel goed zitten, net als de snelheid. En als je nu al weet dat er mogelijk dubbele onderzoeken gedaan zullen worden, dan moet je die ook kunnen voorkomen. Verzekeraar Achmea stelt bovendien dat meer ondersteuning voor de huisartsen er voor zorgt dat zorg dichter bij patiënten kan worden geregeld en dat het kosten bespaart in de hele zorgketen. Het is voor patiënten natuurlijk ook gewoon fijn om vaker in hun eigen gezondheidscentrum geholpen te worden, het hoeft niet altijd over de centen te gaan, kwaliteit en service is ook wat waard.

 

Lang verhaal kort, wat is nu echt het probleem?

 


Reacties

henrythe5th op 10-01-2015 11:14

Ik ben het eens met Nico. Ik zou graag meer willen weten over de 'humeurige actie' en 'kinnesinne' waarover Nico het heeft. Is deze beslissing het gevolg van persoonlijke tegenstellingen, fricties (niet met elkaar overweg kunnen)? Ruzies dienen niet over de hoofden van patiënten uitgevochten te worden! 

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld