Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Schriftelijke vragen aan college over Buitenklok

door Mario Withoud

Leefbaar Almere pleitte jaren geleden voor stadsklokken in Almere. Die zouden prima als al dan niet romantische ontmoetingsplek kunnen dienen. Na een aangenomen motie kwam er in Almere Stad een stadsklok maar niet in Buiten waar de partij om een zogeheten Buitenklok had gevraagd.

 

 

Al sinds 2006 wacht deze motie op volledige uitvoering. Dat is reden voor raadslid Nico van Duijn  van Leefbaar Almere om schriftelijke vragen aan het college te stellen. Hij wil weten of het college voornemens is om de plannen omtrent de Buitenklok uit te voeren.

Hoewel het volgens Van Duijn ongebruikelijk is dat een motie achteneenhalf jaar op uitvoering wacht, tilt hij er niet te zwaar aan. Leefbaar heeft ook niet eerder aangedrongen op het naleven van de motie.  ‘We waren al erg gelukkig met het uitvoeren van de motie over de stadsklok’ zegt het raadslid, 'Het plaatsen van die stadsklok is nogal uit de hand gelopen omdat de toenmalig wethouder het zo'n leuk idee vond dat hij er een heel kunstwerk van heeft laten maken: de Gaudi-achtige bankjes mét klok in het Stadscentrum.’

Van Duijn was na opening een van de eersten die, samen met zijn vrouw, liet zien hoe romantisch de bankjes konden zijn.

De bankjes en klok waren een kunstwerk van mozaïek en werden ontworpen door Emeke Buitelaar*.  Het bestaat uit duizenden en duizenden kleine steentjes die Buitelaar samen met tientallen Almeerders op de banken en klok plakte.

**

De totale kosten van dat project waren destijds 200.000 euro.  Kosten die sommige mensen verbaasden.

Later kwamen daar nog meer kosten bij omdat bankjes en klok verplaatst moesten worden van de Schutterstraat naar het Belfort. ’Soms winnen de marketing boys het van de goede smaak, van de traditie’, becommentarieerde Leefbaar die verplaatsing.

Natuurlijk hield Leefbaar Almere de Buitenklok in het achterhoofd. Er al eerder over beginnen was volgens Van Duijn echter niet zinnig: ‘Na de onthulling van de stadsklok en de bankjes in Stad ging het centrum van Buiten op de schop en was het niet zo verstandig om de Buitenklok-motie onder de aandacht te brengen. Het waren dus twee aparte moties, één voor de stadsklok (uitgevoerd inclusief bank) en één voor de Buitenklok, onderwerp van de nu gestelde schriftelijke vraag.’

‘Nu is het wel tijd voor een fraaie klok in Buiten. Het centrum van Buiten is namelijk bijna af‘, zegt het raadslid.

In de toelichting bij de schriftelijke vragen over de Buitenklok in Buiten schrijft Van Duijn onder meer: “…  u zult met ons eens zijn dat een stadscentrum pas een echt stadscentrum is als er een winkelcentrum is, een terras, een parkeerprobleem, en een klok. In de eerste drie is voorzien; nu de klok nog. “

** Filmpje (2009) interview met Emeke Buitelaar gemaakt door Theo Faber, Cees de Lange, Monique Vork, Ria Wortel en Mario Withoud

Schriftelijke vragen Leefbaar Almere

Aanvaarde motie

 

Reacties

Redactie op 19-01-2015 18:51

z sdb b

annemarie eijkman op 19-01-2015 19:45

rhh

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld