Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Scootmobiel soms slecht

door Nico van Duijn 

Mensen krijgen een scootmobiel als ze niet goed meer uit de voeten kunnen.

Dat is de basis van de wetten voor gehandicaptenvoorzieningen. Een gebrek moet gecompenseerd worden. Niet goed op straat kunnen lopen: scootmobiel. Niet goed trap kunnen lopen: traplift. Onhandelbaar op de fiets naar de speciale school: leerlingenvervoer met een busje. Pijn in je gewrichten: warm water zwemmen. De lijst diagnoses die daar achter ligt breidt zich langzaam uit. Eerst moest je echt reuma hebben, nu zijn versleten gewrichten genoeg voor een scootmobiel. Eerst moest je een heuse ziekte hebben, nu is een verstoord pijnsysteem voldoende voor een traplift.

Dit stelsel is, met goede argumenten, tientallen jaren geleden bevochten door revalidatie-artsen, Voor een handicap maakt de oorzaak niet uit. Of je een half verlamd poliobeen of een kunstbeen hebt, mank ben je. Daar zijn voorzieningen en aanpassingen voor mogelijk. Weg met de diagnose, kijk naar de beperkingen. Helemaal mee eens.

Maar er is een blinde vlek. Die blinde vlek is of die voorziening therapeutisch ook goed uitpakt.  Een voorziening is er voor een stabiele gehandicapte eindtoestand die hoogstens slechter kan worden. Dat is zo voor iemand met een poliobeen of geamputeerd been. Dat is niet zo voor benauwdheid door COPD, slechte beenvaten of een verstoord pijnsysteem. Dat is niet zo voor mensen die met hun kwalen ook nog eens dikker worden, door de scootmobiel. Die mensen kunnen zieker worden als ze niet bewegen.  Die kunnen verbeteren als ze met moeite en begeleiding meer bewegen. Een uitdijend stelsel van voorzieningen maakt een deel van de gehandicapten meer gehandicapt. Meer invalide door de scootmobiel. Een toen revolutionaire gedachte - kijk naar de beperking en niet naar de diagnose - was een eye opener. Nu moet er nog oog komen voor de soms invaliderende bijwerkingen.

Als een scootmobiel prettig is, omdat je niet veel meer kunt lopen, maar slecht is voor je gezondheid, dan moest zo'n verzoek om een scootmobiel maar afgewezen worden. Dan is het oorlog tussen de cliënt met ernstige klachten (benauwd, beenpijn, overal pijn, overgewicht) en de samenleving. Dan hebben we het nog geen eens over mensen met een psychiatrische stoornis met een nogal afwijkende opvatting over pijn en gezondheidsproblemen; afwijkend gedrag ook.

Overigens, wist u dat een buitengewoon actief leven volgens facebookverslagen samen kan gaan met toegewezen aanpassingen in huis en huishoudelijke hulp? Ben benieuwd of de nieuwe methode voor toewijzing van gehandicapten voorzieningen dit voorkomt. Hoe? Door de naam van de aanvrager op facebook op te zoeken…

 

Reacties

Pepe op 24-05-2017 12:39

Dik

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld