Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Portret Nora Azarkan

Door Ingrid Vossen

Nora Azarkan (45 jaar) zit sinds 2011 voor de PvdA in de Provinciale Staten van Flevoland. Ze staat tweede op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen die op 18 maart gehouden worden. Ze hoopt straks verkozen te worden voor een tweede termijn om weer vier jaar ‘interessante dingen’ voor Flevolanders te kunnen doen.

 

Geboren en opgegroeid in Tamarkalt in het Noord-Marokkaanse Rif gebergte, verhuisde ze op haar 20e, in het kader van gezingshereniging, naar Nederland. Via Zaanstad en Amsterdam belandde ze in 2000 in Almere. Nora is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze is sinds drie jaar directeur van de Stichting Welzijn in Beverwijk, een stad die haar hart gestolen heeft. ‘Almere is natuurlijk heel anders, onze stad heeft nog geen lange gedeelde geschiedenis’, aldus Nora. ‘Maar Almere heeft naast veel groen en ruimte een leuk stadshart met leuke cafés. Ik vind het een gezellige stad.’

Rebels en politiek geëngageerd
Nora was al op jonge leeftijd politiek bewust. ‘Ik was een rebels kind. Ik zette bij alles vraagtekens en had lange discussies met mijn vader. De positie van vrouwen was toen erg slecht in Marokko. Ik pikte het niet dat vrouwen minder rechten hadden dan mannen. Als het ging om mensenrechten was ik radicaal. Naast de strijd voor vrouwenrechten werd ik maatschappelijk en politiek actief vanuit de sociaaldemocratische idealen. Ik heb altijd gestreden voor rechtvaardigheid, gelijke verdeling van macht en inkomen en toegang tot het onderwijs voor iedereen.’
Met 14 jaar trad Azarkan toe tot de leerlingenraad van het VWO. Later aan de universiteit werd ze lid van een linkse studentenvakbond. In die tijd was het fundamentalisme van de politieke islam in opkomst. Nora: ‘Het was een heftige tijd met soms fysieke gevechten tussen fundamentalisten en links georiënteerde studenten. Je zag steeds meer studentes met hoofddoeken op de universiteit. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, was het niet gebruikelijk dat vrouwen op de universiteit in Marokko hoofddoeken droegen. Het bedekken van het hele haar was een symbool van fundamentalisme. De fundamentalistische islam is een kleine groep, vergelijkbaar met orthodoxe joden of fanatieke christenen. Het is een ideologie die zich keert tegen mensenrechten. Ze pretenderen dat er één moslimgemeenschap is, maar de islam is juist heel diversen kent geen vaste gezagsstructuur.’
 
Bevlogen en politiek actief in Nederland
In 1990 verhuisde Nora naar Nederland. Ze deed de Hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam, deed vervolgens een post-HBO opleiding, studeerde politicologie en haalde haar master Bestuurskunde aan de Universiteit van Utrecht. Ze bleef zich actief inzetten voor vrouwenrechten, ondermeer bij de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland die het probleem van achtergelaten vrouwen in Marokko onder de aandacht bracht.

Haar activiteiten schoven steeds meer op richting overheid en politiek. In 2004 werd ze lid van de PvdA. Het jaar daarop nam ze deel aan de kandidaatstellingscommissie voor de gemeentelijke verkiezingen in Almere. In maart 2011 werd ze geïnstalleerd als Statenlid voor de PvdA in de provincie Flevoland.

Provincie Flevoland klein maar fijn
Azarkan voelt zich op haar plaats in de provinciale politiek. ‘De Provincie opereert op bestuurlijk niveau en dat spreekt mij aan. En het is fijn dat we een open huishouding kunnen voeren. Naast de kerntaken die we als provincie hebben, is er ruimte om een aantal extra taken naar eigen inzicht in te vullen. We ondersteunen een aantal mooie projecten die goed zijn voor de economische ontwikkeling en werkgelegenheid in Flevoland. De ontwikkeling van vliegveld Lelystad dragen we een warm hart toe. Een mooi project is Flevokust, de ontwikkeling van een overslaghaven en containerterminal bij Lelystad. En natuurlijk biedt de Floriade ook veel kansen die we moeten durven grijpen. Flevoland is voorloper op het gebied van wind- en zonne-energie. Dat is heel kansrijk!’

Flevoland is een kleine provincie. Azarkan ziet dat als een voordeel. ‘Er is hier weinig bestuurlijke drukte. De partijen kunnen elkaar makkelijk vinden. Daarom hebben wij de fusievoorstellen van minister Plasterk om een superprovincie te vormen met Noord-Holland en Utrecht zeer kritisch bekeken. We waren niet overtuigd dat het de bewoners van Flevoland echt voordeel zou opleveren. Ook zonder fusie kunnen we prima samenwerken met andere provincies of steden. Daarom ben ik blij dat we de plannen hebben kunnen tegenhouden.’

Provincie waar iedereen zich thuis voelt
Als sociaaldemocraat in hart en nieren vindt Nora het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze provincie. Er mag geen discriminatie of uitsluiting zijn op basis van geloof of seksuele geaardheid. Nora: ‘In deze tijd spelen er belangrijke thema’s als islamofobie en homofobie. Ik zie helaas om me heen dat er steeds meer polarisatie en angst is. Veel moslims zijn bang wat er zou gebeuren als de PVV hier aan de macht komt. Iedereen moet hier de vrijheid hebben om zijn of haar geloof te beleven. Maar binnen de context van geloofsvrijheid vind ik dat iedereen hier ook de mensenrechten dient te respecteren. We moeten voorkomen dat jongeren radicaliseren. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat zij zich hier thuis en welkom kunnen voelen. De recente uitspraken van Aboutaleb, hoe begrijpelijk ook, vind ik in dat licht niet zo verstandig.’

Zorg dicht bij de mensen
De transitie van de gezondheidszorg naar de gemeentes is een hele operatie geweest. Volgens Nora is het een goede zaak om zorgtaken op gemeentelijk niveau, dus dichter bij de mensen te organiseren. ‘Er moet natuurlijk altijd zorg beschikbaar blijven voor mensen die het echt nodig hebben. Daarnaast willen we ook de zelfredzaamheid van mensen stimuleren. We verwachten veel van informele zorg en solidariteit tussen mensen. De overdracht van de jeugdzorg is naar mijn idee goed verlopen. Samen met de gemeentes en met de toenmalig gedeputeerde hebben we er heel hard aan getrokken. De wachtlijsten zijn weggewerkt en we hebben het  voor elkaar gekregen dat er  ongeveer 1,3 miljoen aan nazorggelden beschikbaar is gesteld voor een zorgvuldige, warme overdracht. Daar ben ik best trots op.’

 

Reacties

Arie Vleugellam op 17-02-2015 00:20

Dus dit is volgens Almere Diep onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere?

Een lange infomercial voor de PvdA! Goh, wat verrassend weer.. In het begin werd er geroepen dat Almere Diep het lokale JOOP zou worden van Almere. Nou daar is ook geen woord gelogen aan.

Mario Withoud, hoofd-redacteur, en oud- PvdA'er in Almere lijkt meer het huisorgaan van de Propagandamachine Van De Arzakan. Wat een aanfluiting.

En wat die onafhankelijkheid betreft, Ingrid Vossen, medewerker bij de gemeente Almere, als notulist. Ach, wat toevallig, de zoveelste (semi-)ambtenaar die de PvdA weer staat te pluggen. Geheel toevallig hoor, al die verstrengelde belangetjes..

Almere diep.. Almere diep in de aars van de PvdA ja! Dat is een betere beschrijving voor deze totale aanfluiting van geveinsde journalistieke "onafhankelijkheid"

Mario had het beter PauwNieuws kunnen noemen, of was dat iets te doorzichtig?

Redactie op 17-02-2015 09:55

Conform de planning verschijnen op Almere Diep binnenkort interviews met kandidaten van enkele andere partijen.

Het betreft de hoogst geplaatste Almeerse Statenkandidaten van de VVD, SP en PVV.

Op andere kwesties ga ik niet in, want op anonieme reacties regaeer ik liever zo kort mogelijk of zelf helemaal niet.

Mario Withoud

hoofdredacteur Almere Diep

Arie Vleugellam op 18-02-2015 16:58

Dus voor de hoofdredacteur is het balngrijker wie de reactie geeft, dan wat de reactie inhoudelijk is? Interessante journalistieke invalshoek zullen we maar zeggen..

Mooi dat er ook interviews komen met PVV, SP en VVD kandidaten. Maar het bovenstaande is met de beste wil van de wereld géén interview te noemen. Dit noemen we in Nederland gewoon kontkruiperij..

En wat betreft die anonieme aantijgingen, waar Dhr Withoud niet op wenst in te gaan, hierbij dan een onderbouwing ervan:

http://www.imagovanalmere.nl/stadsdichterMario.htm, waarin hoofdredacteur Withoud ZELF aangeeft oud-voorzitter van de PvdA Almere te zijn,

https://nl.linkedin.com/pub/ingrid-vossen/10/403/43a, Mevr Ingrid Vossen schrijft ZELF op haar linkedin pagina dat ze voor gemeente Almere werkt,

http://www.almerediep.nl/content/2014/11/Wie, wie zijn allemaal verbonden aan de PvdA:Mario Withoud, Hoofd-redacteur; Oud-voorzitter PvdA Almere,John van der Pauw, columnist; huidige fractie-voorzitter PvdA Almere,Otto Treurniet, Cartoonist; redactielid Roodschrift, ledenblad PvdA Almere,Laura Bouwmeester, comité v aanbeveling; oud-wethouder en gedeputeerde Flevoland namens PvdA,kortom, de PvdA is goed vertegenwoordigd binnen Almere Diep.. 

Peter Aggenbach op 18-02-2015 17:03

Verschrikkelijk. Ik hoop met heel mijn hart dat de PVV hier niet aan mee werkt!

Peter Aggenbach op 18-02-2015 17:03

Verschrikkelijk. Ik hoop met heel mijn hart dat de PVV hier niet aan mee werkt!

Redactie op 18-02-2015 21:08

Geachte "Arie Vleugellam" en geachte heer Aggenbach,

Reageren op Almere Diep is mogelijk.

Het wordt echter niet gewaardeerd als de reacties anoniem zijn.

Ook wensen wij dat de reactie met argumenten op het onderwerp van het artikel in gaat, zich daartoe beperkt.

Reacties die op de persoon gericht zijn, geen argumentatie bevatten of zich niet tot het onderwerp beperken zullen in het vervolg verwijderd worden.

Verde ris de schrijver van het desbetreffende artikel, medewerkers van Almere Diep of andere geen onderwerp voor reacties.

Ook dergelijke reacties zullen een volgende keer verwijderd worden.

Met vriendelijke groeten,

Mario Withoud

hoofdredacteur Almere Diep

Rudie te Bee op 01-03-2015 11:59

Ondanks dat de PVV de grootste partij is van Almere worden ze ook hier geboycot door de partijen die ons land weggeven en uitverkopen.De weg met ons partijen zijn rijkelijk aanwezig in Almere.Partijen die hun uiterste best doen om de Nederlander het gevoel te geven tweedehands burgers te zijn.Het lukt ook in Almere uitstekend met zijn vele haatpaleizen[lees moskee,n]Diverse wijken zijn al zwaar aangetast door de rijkelijke aanwezigheid van vele cultuurverrijkers.Veel problemen zijn er daardoor ontstaan,kijk maar naar de Apenheul,waar al ruim twintig jaar lang mensen staan die NIETS te doen hebben behalve mensen beroven en lastigvallen.De Politiek kijkt zoals gewoonlijk weer de andere kant op.Daarom is het belangrijk dat de PVV de grootste partij wordt.Komen wij aan de macht dan is het voorbij met de islamisering van Nederland.Daar gaan wij een stokje voor steken.Geen haat tegen vrouwen,Joden,homo,s en andersdenkende,daarom is er geen plaats voor de islam in ons land.De islam is tegen alles wat wij als beschaving hebben bereikt.Daarom stem ik op de PVV.Eigen volk eerst,Genoeg is Genoeg.Leve de PVV 18 maart!!

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld