Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Vijfenzestig jaar Frits

door Nico van Duijn

foto Frits Huis: Jan Dekker

Frits Huis is vandaag vijfenzestig jaar geworden.

Is hij veranderd de afgelopen 38 jaar dat ik hem ken?

Gelukkig niet, zo meteen over "gelukkig wel".

Frits is een man die de hele dag bezig is met andere mensen. Verstrooid opkijken uit een boek heb ik nog nooit meegemaakt. Dat boek gaat direct aan de kant als iemand binnen stapt. Die krijgt direct de volle aandacht,. Frits is nieuwsgierig naar wat diegene wil, welke bedoeling er ligt. Stapt hij in de bus, dan staat Frits direct te babbelen met de chauffeur, of zo maar iemand. Een 12-jarige snotneus, een nurkse baardmans, een kwebbelende dame van 85 jaar, al zou Willem Alexander in de bus zitten, het maakt hem niet uit. Direct ontspint zich een gesprekje over werkelijk elk onderwerp. Altijd weet hij wel ergens wat van af, kent hij iemand die zei ... Jaartal, locatie, functie en schoenmaat er bij. Dat geheugen van die man is indrukwekkend.

Nog andere talenten? Zeker, twintig  pagina's bagger herschrijven in een krap uurtje, waarna het een vlotte sprekende tekst is geworden, met stiekem wat Fritsiaanse opvattingen erin; en drie anekdotes. Spelfouten zien kan hij zonder te lezen. Zijn oog valt er op al bladerend.

Is hij echt niet veranderd? Gelukkig wel. Hij hoeft minder te scoren in die gesprekjes. Wijsheid met de jaren, dat is wat ik zie, meer rust, meer luisteren. Dat besturen, dat wethouderschap gaat hem beter af dan vorige periode. Bij gebrek aan ervaring moest hij het toen hebben van alles halen uit mensen om hem heen. Knappe mensen, lieve mensen, soms regelrechte galbakken met tamelijk matige bedoelingen. Dat kon en kan hij goed, bedoelingen sonderen. Dat bespelen van mensen hoeft niet meer zo. Het is een rustige bestuurder geworden, zonder zijn vroegere vrolijke krampachtigheid.

Het ga je goed Frits. De komende decennia blijven we de wereld bespreken, elk onderwerp, elke gebeurtenis, elke mening, aan de keukentafel.

 

 

Reacties

Rudie te Bee op 28-02-2015 13:29

Die Frits dat is ook zo,n plucheplakker.Veel beloven en verder NIETS,een leeg figuur met praatjes over de PVV.

Nee Frits kan het goed vinden met die zakkenvullers in het gemeentehuis,maar heeft nog NOOIT iets bereikt in Almere.Weg ermee,reken af op 18 maart PVV.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld