Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Wat Almere aan de provincie Flevoland heeft 1

Op 18 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. Almeerders kunnen dan hun stem uitbrengen op de kandidaten voor de Provincie Flevoland. Een aantal Almeerders geeft hun mening over de waarde van de provincie voor Almere. Deze keer de kernachtige visie van Nico van Duijn.

 

door Nico van Duijn

Provincie overbodig

De provincie doet veel goed en noodzakelijk werk, maar is toch overbodig. Want al die taken kunnen door anderen gedaan worden.

Gezamenlijke regelingen

Er zijn er veel gezamenlijke regelingen, voor onder andere grondexploitaties, verkeer, brandweer, GGD en jeugdzorg. De rest doet de provincie, maar kan zo overgenomen worden door de gemeentes met hun onderlinge afspraken. De waterschappen doen water en dijken. Over milieuspelregels word je het snel eens, op één kwestie na: ruziën over vliegbewegingen rond Schiphol.

Geld

Ook dit kunnen gemeentes samen doen, zoals het aanvragen van regionale EU-subidies. Controles op gemeentefinanciën kunnen door het Rijk gedaan worden.

Inrichting van landschap

Dit is lastiger in overleg te doen, want de belangen zijn tegenstrijdig. Waar komen nog meer windmolens? Welk gebied wordt gereserveerd voor natuur? Wie had moeten beslissen over de loop van het Hanzetreinspoor?

Provincies opheffen zinvol?

Het kan dus, provincies opheffen. Maar het werk blijft. De klussen zullen zich verplaatsen, met hier en daar hardnekkige conflicten, omdat de belangentegenstellingen te groot zijn.

Conclusie

Alles bijeen is het lood om oud ijzer. Laat de provincies maar blijven bestaan.

 

Reacties

Alfred Bekenkamp op 09-02-2015 13:56

De vraag is alleen hoeveel provincies heb je nodig en wat is de toegevoegde waarde? Heb je voor een poldergebied met 400.000 inwoners, 23 dorpen/steden en een gemeentelijke clustering NOP, Zeewolde, Dronten, Almere, Urk en Lelystad een eigen provinciebestuur nodig? Ik betwijfel het. NH heeft 2.7 milj, ZH 3.6 milj., Ov. 1,1 milj., Geld. 2 milj.enz.enz. Maar goed, Plasterk was te direct ...

John van der Pauw op 10-02-2015 09:40

Wie zou de provincie Zeeland - de kleinste onder de provincies - nou willen missen? 

Alfred Bekenkamp op 10-02-2015 21:19

Ze zijn nipt de kleinst en die Zeeuwse sunigheid hebben ze keurig voor zichzelf gehouden ... ;-)

Alfred Bekenkamp op 10-02-2015 21:43

Maar nu even serieus John.... (en misschien Nico, maar die is altijd serieus). Provinciebesturen hebben ambities en die leggen ze vast in (daar is ie weer..) een coalitieakkoord. Laten nou alle andere provincies heel veel hetzefde doen en sterker nog, ze streven allemaal naar een unieke en vooral zelfstandige provincie die de financien op orde heeft (anders komt Plasterk weer langs en dat wil je toch echt niet...). HET kenmerk van eigen koninkrijkjes. Vooral slimmer zijn en beter willen zijn dan de ander, want anders is er geen lol aan toch? Dus wat gebeurt er, er wordt vooral niets gedeeld met de buurprovincie want stel dat die het pikt en het slimmer en beter doet. Voorbeeld? De buurprovincies Friesland en Overijssel hebben een massaal aanbod aan recreatievoorzieningen met bezettingsproblemen. Maar wat denk je..... (speerpunt NOP) "Emmeloord biedt ruimte voor intensieve vormen van toerisme en recreatie". Nee NOP, Lemmer (oje ... is Friesland ligt op 18 km. en Blokzijl (oje .... is Overijssel) ligt op 15 km. afstand ..... Volop aanbod dus! Stoppen met die miljoenen verslindende investeringen. De moraal van het verhaal..... Ik denk dat een goed lezer aan half artikel voldoende heeft ;-)

Gerrit Spilt op 24-02-2015 00:29

Het nadeel van de bovengemeentelijke afspraken buiten de provincie om is dat die slecht controleerbaar zijn (niet door de gemeenteraad in elk geval). Als je dit soort afspraken binnen een provincie maakt dan zou je het ook op provinciaal niveau kunnen regelen. Het nadeel voor de lokale bestuurders is dan wel dat zij er geen "macht" over hebben.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld