Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Cultuurbeleid belangrijk

door Ernestine Kossmann

Tenminste acht keer in de week fiets ik langs het terrein waar nog niet zo heel lang geleden De Paviljoens stonden. In het duister van de winter is het gesloopt, nu het lichter is als ik passeer zie ik pas goed hoe groot de leegte is. Kaalslag, die me verdriet doet.

 

Voor mij is cultuur zoiets als water en lucht – een eerste levensbehoefte, waar ik energie uit put en troost in vind als alles tegenzit.

Remco Gommers gunt me, hoop ik, die energie en troost nog wel, maar vindt niet dat de gemeente daar een rol in mag spelen. Hij zal dan ook hebben staan juichen toen De Paviljoens naar Amersfoort verkocht werden: weer een potentiële subsidieslurper minder. Ik zou daar best over in discussie willen gaan. Jammer genoeg komt Gommers in zijn opiniestuk amper met argumenten, dus wordt de discussie een tikkeltje ingewikkeld.

Geen argumenten, hoor ik hem in mijn fantasie verontwaardigd vragen? Mevrouw, u heeft mijn stuk niet gelezen.

Dat heb ik wel. Misschien te goed. Want de argumenten van Gommers zijn geen argumenten, het zijn kreten, aannames, het is framing.

Hij stelt: cultuurbeleid is (in Almere althans) voornamelijk kunstbeleid en de waardering van kunst is subjectief en dus het beleid ook en dus moet je als overheid je er verre van houden want wie ben jij om te zeggen wat de burger mooi moet vinden? Nog even ervan afgezien dat cultuurbeleid ook in Almere omvattender is dan beleid rond beeldende kunst: cultuurbeleid pretendeert niet te bepalen wat de burger mooi moet vinden. Cultuurbeleid tracht ervoor te zorgen dat diezelfde burger met cultuur in aanraking kan komen, ervan kan genieten, zich er een mening over kan vormen, een bredere blik kan ontwikkelen. Daar kan toch niemand tegen zijn, zou je denken.

Dan, ik kom Gommers een tikkeltje tegemoet, schrijft hij een passage over fröbelambtenaren en belangenclubjes. Die heb ik wel gelezen, maar niet begrepen. Mijn hersens slaan meteen uit als er sprake is van dergelijke framing. Gommers vindt dat het systeem niet werkt, kan ik nog wel uit zijn redenering opmaken. Tja, dat kan, ik heb daar niet genoeg kennis voor om daar iets zinnigs over te zeggen, al heb ik de indruk dat er toch her en der best aardige en behoorlijk diverse projecten gesubsidieerd worden en dat er fraaie werken aangekocht worden.

Dan komt er een klein aapje uit de mouw. Gommers vindt dat de gemeente niet mag bepalen wat hij mooi vindt , daarom mag de gemeente alleen kunstwerken plaatsen die hij mooi vindt. Anders is het zonde van het geld. Ofwel, omdat hij er niets aan vindt, mag het niet in de openbare ruimte en mag ik er niet van genieten. Ik vind de konijnen alleraardigst en het beeld dat de gemeente aan de stad schonk bij het afscheid van Alliantie-directeur Jan de Vletter uitermate intrigerend.

Met zijn uitsmijter: “ik vind het zó belangrijk dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien”. Als iets echt belangrijk is, zegt Gommers, moet de overheid zich er verre van houden. Geldt dat ook voor veiligheid, meneer Gommers? Of vluchtelingenbeleid? Gezondheidszorg? Onderwijs? Wordt dat echt beter als we het als burgers gewoon zelf doen, of zijn dit eigenlijk maar tweederangs onderwerpjes?

Net zoals u zelf kunt bepalen of u ontbijt met havermout of met een blikje Red Bull en een saucijzenbroodje, kunt u geheel zelf bepalen of u boven uw eettafel een huilend zigeunermeisje hangt, een reproductie van Van Gogh of een miniatuurversie van een groen konijn. U kunt dan weer niet zelf bepalen waar een fietspad wordt aangelegd, een gezondheidscentrum wordt gebouwd, een dijk wordt versterkt en, jawel, welk kunstwerk waar wordt geplaatst. Dat krijg je met dingen van algemeen belang, daar is nou exact de overheid voor bedoeld.

Ik vind, dat mag duidelijk zijn, een cultuurbeleid wél belangrijk. Ik zocht even de uitleg van de Rijksoverheid erbij: net als sport, zegt de Rijksoverheid, bevordert cultuur de samenhang in de maatschappij, daarom moet cultuur voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn.  En dat kan nu eenmaal niet zonder beleid en niet zonder investering.

Anders dan Gommers ben ik heel benieuwd naar het Hectare Cultuur-plan. Hij weet bij voorbaat dat het niets wordt, waarmee hij zich bij voorbaat diskwalificeert voor de discussie. Maar ja, argumenten had hij toch al niet, dus zijn afwezigheid bij de discussie is geen groot gemis.

Reacties

Ron op 09-04-2015 00:05

het komt mij voor 90 % over als een reele reactie. ik wordt nu toch wel steeds benieuwder naar het stukje van Gommers.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld