Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Zendlicentie Almere

door Ben Heersink

Als voormalig lokale radio- en tv-maker maak ik me hevig zorgen over het nieuwe enthousiasme en de ambities van beide mogelijke (nieuwe) aanbieders, zoals gemeld in de lokale bladen.

Naar mijn mening is er geen toekomst voor lokale radio en tv zoals dit momenteel in de wet en praktijk geregeld is. Afhankelijk van de (altijd) gekorte subsidie is het vrijwel niet mogelijk om een publieke lokale omroep te exploiteren. Het maken en uitzenden van radio en tv-programma’s is een kostbare zaak die maar nét gedekt wordt door de door de gemeente Almere verstrekte subsidie.  Allerlei ‘slimme commerciële’ programmaconstructies met ‘sponsors’ wordt door CvdM direct beboet, waardoor deze vorm van inkomstenwerving moeilijk wordt. De enige legale mogelijkheid om extra geld te verwerven, is het creëren van reclameblokken. Gezien de huidige economie en de watervrees van veel lokale bedrijven voor radio/tv-reclame schept dit ook geen grote aanvulling op de gesubsidieerde basis van een nieuwe omroep.

Sinds het (komend) faillissement van RTV Almere is de strijd om de zendlicentie in Almere losgebarsten. De wethouder media, de gemeenteraad en uiteindelijk het Commissariaat voor de Media (CvdM) zullen de nieuwe -vijf jaar geldige- licentie toewijzen. Twee aanbieders hebben zich hiervoor aangemeld: Omroep Almere en Media036. Ik ken de mensen achter beide aanbieders niet,  noch de briljante opzet en het geweldige programma-aanbod waarmee ze denken de licentie te kunnen ‘winnen’. Beide worden in staat gesteld om de gemeenteraad uitleg te geven over hun (exploitatie)plannen voor fm-radio en het tv-kanaal in onze stad.

 Ik waardeer het dat mensen vrijwilligerswerk willen doen. Dat ze kennelijk zo bij hun stad betrokken zijn dat ze daar op deze manier moeite voor willen doen. Het is knap dat ze in hun enthousiasme anderen weten te overtuigen om zich er bij aan te sluiten.

Dan de belangrijkste factor voor de Almeerder om lokale radio en tv te consumeren: de inhoud en vormgeving van de (nieuwe) omroep. Niets is zo belangrijk als dit. De reden om te kijken en te luisteren. Met vrijwilligers die een goede opleiding op het gebied van redactie, opname, montage e.d. ontberen is deze kwaliteit echter moeilijk te realiseren. Vol enthousiasme en goede bedoelingen stort men zich op het produceren van programma’s die voor de kijker/luisteraar helaas vaak niet om aan te zien/horen zijn. Het ontstijgt zelden het niveau vakantiefilmpjes…

Met uitsluitend goedwillende amateurs - die eigenlijk alleen hun ‘eigen ding’ willen doen - kan het nooit een succes worden.  Daarbij is een deskundig bestuur onmisbaar om de zaak in goede banen te leiden en dát is telkens een groot probleem gebleken, zo leren we uit het verleden.

Ik ben bang dat de nu nog enthousiaste mensen  van Media036 en Omroep Almere teleur gesteld zullen worden en dat zij op hun beurt Almeerders teleur zullen stellen. Zonde van de energie, zonde van de gewekte verwachtingen en zonde van het geld.

Zoals ik al een aantal jaren geleden bij een omroepvergadering zei: ‘Stop ermee en stop de subsidie in iets nuttigs!’

Reacties

Theo Faber op 04-03-2015 18:42

Als ervaren media-vrijwilliger, met heel wat kilometers op de teller IN Almere, sluit ik mij zeker aan bij deze objectieve mening. Zeker omdat ik de schrijver ken en weet hoe gepolariseerd zijn mening doorgaans is. In dit artikel wordt kort samengevat waar de knelpunten zitten EN de zin en onzin van een lokale omroep anno 2015. Een ‘echte’ omroep -  qua AT5 of Omroep Flevoland – zou voor Almere op zijn plaats zijn, sterker nog 10 jaar te laat, maar de gemeente heeft hier geen geld voor over. Gevolg; zie het bovenstaand artikel.

Maar ik vrees dat de gemeente zich aan de regels houdt en de aspirant omroepen hun presentatie zal laten geven. Met 40 jaar ervaring in ‘de- tv-omroep-wereld’ zou ik niet graag in de schoenen van de raad staan. Die gaat nl. beslissen wie er door gaat naar de volgende ronde; Media036 of Omroep Almere. De goed gebekte zakenman met een gladde web-site en relaties, versus die goedwillende amateurs. In beide gevallen gaat de verplichte subsidie naar een enthousiaste club, die alleen maar op een teleurstelling kan uitdraaien, zo leert 30 jaar lokale omroep Almere. Maar daar was de huidige gemeenteraad niet bij, dus ik vrees het ergste… 

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld