Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

'In Store' optredens in Platenhuis ’t Oor – fotoboek van Kees van Mansom

door Norma van der Horst

Met het fotoboek ‘Instore optredens in Platenhuis ’t Oor‘ doet popfotograaf Kees van Mansom ons even terugkeren naar de tijd waarin we als fotograaf nog in de doka speelden - en worstelden -  met (grofkorrelige zwartwit) films en fotopapier waar we met ambachtelijke tips en trucs het beste uit probeerden te halen. Geen Photoshop, maar liefde voor het materiaal en handwerk van film tot afdruk. 

Het boek biedt 117 pagina’s met zwartwit foto’s van verschillende Nederlandse singer-songwriters en bands die hebben opgetreden bij ‘Platenhuis ’t Oor’’, binnen of voor de deur. “Een echte platenzaak waar je nog heerlijk rond kunt struinen door bakken met LP’s en CD’s, met een assortiment dat nog niet gedicteerd wordt door wat de gemiddelde Nederlander mooi behoort te vinden”, zo wordt de platenzaak in het boek omschreven. Ik ben zelf nooit in ’t Oor geweest maar ik krijg direct een beeld van een wat vale ruimte vol houten bakken waar de stoffige lucht zichtbaar is in het binnenvallende zonlicht en waar een paar ‘oudere jongeren’ licht meebewegend op de muziek op de achtergrond door de vele platenhoezen bladeren. Dergelijke platenzaken waren er in de jaren ’80 legio, de herinnering maakt je bijna melancholisch. Of Van Mansom juist om die reden de foto’s op zwartwit film heeft geschoten of dat dit zijn vaste werkmateriaal is weet ik niet. Een eerder verschenen fotoboek van hem (‘Never let me down again’ - een titel naar een nummer van Depeche Mode) toont details van gebouwen in Oberhausen in zwartwit, maar dat zijn materiaalkeuze bij dit onderwerp past is zeker. Het versterkt het gevoel van de oude popfotografie uit de 20e eeuw, net als een typische platenzaak behoort te doen.

Al eerder verscheen van de hand van Van Manson ‘Alle 13 goed! - deel 1‘. Dit boek ging over optredens die ’t Oor heeft georganiseerd in 2013, met o.a. de Nederlandse Folkband Mister & Mississippi (die dat jaar de FM Award als Beste Nieuwkomer hadden gewonnen), Kensington (ook een FM Award winnaar en een MTV EMA winnaar voor ‘Best Dutch Act’) en het Amerikaanse duo Bruce James & Bella Black. Van Mansom heeft ze allemaal vastgelegd in eenzelfde losse stijl op zwart-wit film, met - naar zijn woorden - een eenvoudige analoge camera. Voor ‘Alle 13 goed’ is destijds gekozen voor een full color cover die de jaren ’70 moet weergeven. Het idee is duidelijk, echter de foto met de twee dames die daarvoor gekozen is geeft dit boek iets knulligs en dat gaat naar mijn idee ten koste van de beelden die erin staan. Gelukkig is er bij ‘In Store’ gekozen voor een omslag met een zwart-witfoto van Van Mansom die naar mijn mening veel beter past bij de inhoud.

Opmerkelijk van ‘In Store‘ is dat, hoewel de pagina’s gevuld zijn met muzikanten en beschrijvingen van hun achtergrond, je toch het gevoel houdt dat ‘t Oor toch steeds de hoofdrol blijft spelen. De bands zijn als het ware slechts gasten die op uitnodiging van dit ervaren muziekinstituut hun geluid op deze locatie mogen laten horen aan een bepaald publiek. Misschien komt dat ook omdat de fotograaf er voor gekozen heeft geen nadruk op de individuele muzikanten te leggen, zoals je dat kan doen door portretten te laten zien die buiten de optredens zijn gemaakt. Misschien is dat wel een beetje wat ik aan deze hele serie mis; het boek is netjes verdeeld in zes foto’s per band/muzikant met daarbij vermelding van de achtergrond van de band en wat hij als fotograaf met hen meemaakt tijdens de optredens. Hoewel iedereen netjes evenveel aan bod komt, wordt het boek zelf wordt daar qua inhoud een beetje eentonig van. Een paar expressieve portretten of hier en daar een spread met een ‘achter de schermen’-beeld had voor wat meer afwisseling kunnen zorgen. Als je werk van de fotograaf bekijkt zie je dat hij wel foto’s maakt die buiten de directe optredens vallen. Jammer dat die niet terug te vinden zijn in dit boek. Maar dat zou wel tot gevolg hebben dat ’t Oor‘ een kleinere rol in het geheel zou spelen…

‘In Store‘ is in eigen beheer uitgegeven door Kees van Mansom.  Zaterdag 18 april 2015 wordt het gepresenteerd tijdens Record store Day bij Platenhuis ’t Oor in Almere. Het boek is daar ook te koop.

De auteur, Norma van der Horst, is fotografe.

 

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld