Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Lokale omroep?

door Ben Heersink

Bij Almere Diep is dit onderwerp reeds vele malen beschreven. De teneur in die artikelen was niet positief te noemen. Zowel de schrijvers als een groot aantal politieke partijen hebben geen vertrouwen in een nieuwe lokale omroep. Is dit terecht? Ja en neen… waarbij het ‘Ja’ inmiddels de overhand heeft gekregen.

Waarom?
Op basis van het verleden is gebleken dat, ondanks de inzet en kennis van een enkeling(!), een lokale omroep nooit een minimaal niveau kan bereiken waardoor de kijker en luisteraar de zender regelmatig zal ‘aanzetten’. Grotendeels is het programma-aanbod te mager qua redactie, vormgeving en techniek. Dat was zo en dat zal ook niet veranderen. Niet alleen in Almere, maar ook bij andere lokale omroepen is dit het geval. Veelal worden tv-programma’s getoond die leuk zijn voor de kennissen- en familiekring van de makers, en bij de radioafdeling ‘draaien’ meestal jongeren die eigenlijk een baan ambiëren bij Radio 538 e.d.
Zit de kijker c.q. luisteraar in Almere daar op te wachten?
De twee kandidaat-omroepen hebben een plan ingediend waarvan de begroting wenkbrauwen deed fronsen. Er vanuit gaande dat de gemeente het huidige budget niet zal verhogen, hetgeen een kwalijke zaak is, maken beide kandidaten geen reële kans op slagen om de vijf jaar licentieperiode zonder problemen uit te zitten. Een herhaling van het faillissement zoals bij RTV Almere is niet ondenkbaar. De zoveelste deceptie voor de welwillende vrijwilliger bij de lokale omroep ligt op de loer…

Genoeg te melden?
Daarnaast is het leiden van een lokale omroep geen sinecure. In het bestuur dienen mensen te zitten met praktische kennis van media en omgang met vrijwilligers met hun specifieke eigenaardigheden en voorkeuren. Een niet te onderschatten aspect binnen zo’n organisatie is de opleiding en begeleiding van ‘nieuwe’ vrijwilligers. Daarin gaat verschrikkelijk veel tijd zitten waarvoor de ‘oude garde’ veelal geen tijd voor hebt, zo leert de ervaring. Het gevolg blijft dan ook vaak een programma-aanbod zoals hierboven weergegeven. 
Een ander belangrijk fenomeen bij de lokale omroep is het nieuws binnen de gemeentegrenzen. Een lokale omroep dient een overgroot percentage van de zendtijd te besteden aan informatie en nieuwsvoorziening via radio en tv. Laten we eerlijk zijn: er gebeurt niet zoveel in Almere op dit gebied. Het voorlezen van exposities of de waterstanden bij de politieke partijen verschaft de kijker en luisteraar nu niet direct de behoefte om daar elke dag naar te luisteren en/of te kijken. Kijk maar naar de inhoud van onze lokale weekbladen. Eén of twee pagina’s per uitgave met berichten over winkelopeningen en de burgemeester die een bezoek brengt aan een 100-jarige… OK, lichtelijk negatief belicht, maar echt, er gebeurt niet genoeg in Almere om daarvoor een lokale omroep in stand te houden.
Er wordt geroepen dat een lokale omroep nét zo goed middels internet kan bestaan, zonder de FM en een officieel tv-kanaal op het kabelnet. Inderdaad, internet is een goedkope mogelijkheid om,  als je dan toch lokaal nieuws wilt brengen, dit als medium in te zetten. Het grote voordeel is dan ook dat de kijker zelf beslist wanneer deze dit wilt zien. Met de huidige techniek is geen studioruimte meer nodig en kan men vanaf ‘thuis’ een lokale omroep bedrijven. Dat scheelt huur en onderhoud van een omroeppand…
Een voorbeeld. Als MGA (een alternatief lokaal media-initiatief tussen 2004-2010) bedreven we aantoonbaar(!) veel bekeken internet-tv zonder budget, maar met een onverwacht grote impact, door wekelijks de Politieke Markt te ‘verslaan’.  Daarover wordt nog steeds gesproken…

Gepasseerd station
De gemeenteraad, zoals gezegd, zal zich vanavond wederom buigen over het advies aan de CvdM. Als ik één van de 39 raadsleden zou zijn, dan zal mijn stem een ‘neen’ zijn. Lokale omroep in de ‘oude vorm’ is een gepasseerd station door de huidige mogelijkheden in techniek en verspreiding via internet.
Ik ben benieuwd of de twee kandidaten dan op internet doorgaan met hun plannen en wellicht een subsidie aanvraag doen voor promotie van hun internetkanalen. Of ging de oprichting van hun omroepstichting dan toch niet om het verspreiden van het nieuws en de informatie uit Almere?


Reacties

Cor Toorenburg op 30-04-2015 12:30

Goed verhaal, maar wederom wordt een grote groep van onze inwoners dus verstoken van de programma's. Immers kijken die geen internet, hebben het niet of kunnen er niet mee overweg. Daarnaast staat de tv centraal in het huis.Maar de AOS heeft zelfs al de radio en tv stream op internet, ja zelfs een eigen app met die functies. En er komt ook binnen kort een omroep Almere smart app beschikbaar. Wij gaan voor het totale verhaal. En niet voor niets ziet het ministerie ook het belang van de lokale omroep. Zij hebben 1,7 miljoen beschikbaar gesteld aan de Olon om te zorgen dat het technische niveau omhoog gaat.En even in de wet staat, als er een burger initiatief is moet de gemeente die ondersteunen. Er kan worden gecontroleerd of de omroepen aan wettelijke voorwaarden voldoen. En ja de gemeente krijgt geld uit het gemeente fonds voor die omroep. Wat gebeurd daarmee als er geheel geen omroep is?

René op 30-04-2015 13:15

Het is van hetzelfde laken een pak als tussen nu en 20 jaar geleden. Daarbij komt dat het medialandschap in behoefte en mogelijkheden een verandering heeft ondergaan. Radiomaken vanuit huis kan tegenwoordig inderdaad. Nu nog op de FM lokale nieuwtjes uitzenden die al waren beschreven in een weekblad is echt achterhaald en daar zit werkelijk hond meer op te wachten. Die paar ouderen die dan misschien geen internet hebben pluizen de krantjes van voor tot achter uit dus daarvoor hoef je het ook niet te doen.Blijft er één groep over waar radiomaken leuk voor is en dat zijn de radiomakers zelf. Nu dat hoeft de overheid niet te financieren, want dan is het gewoon hobby.

Yvette op 30-04-2015 13:38

Schitterend stuk. Slaat de spijker op z'n kop. Ben wel heel benieuwd of er mensen zijn die wél een succesvol alternatief (internet? app?) van de grond krijgen.

G.de Vries op 30-04-2015 19:28

Dus AT5 en omroep rijnmond  zijn niet meer van deze tijd wat een onzin het kan namelijk wel een goede lokale omroep waarom niet.

De kranten in Almere geven weinig informatie van wat er gaande is in Almere er gebeurt zo veel meer er bekend is 

Daar naast heeft AOS wel een behoorlijke  redactie kan je zien op de site trouwens!!!!

Waarom altijd zo negatief ik snap dat echt niet wel commetaar op een groep mensen die in ieder geval goed bezig zijn maar ik zie hier niets over de Kunstlinie met al die schandalen er om heen en over de andere gemeentelijke projecten maar te zwijgen.

En straks de floriade die straks heel wat meer gaat kosten dan de opgeven 80 mil.

En mooi de site van AOS wordt heel veel bekeken dat is ook niet voor niks toch een teken dat ze het goed doen bij AOS.

Ik zou zeggen geef het een kans !!!!

Theo Faber op 01-05-2015 13:30

Helemaal mee eens en ook ik spreek uit ervaring. Media036 was dan ook niet begonnen uit idealisme, maar door een gladde ondernemer met een netwerk, op zoek naar status (?) en geld. Minuten nadat de raad zich uitsprak, geen uitspraak te doen, gooide Media036 de handdoek in de ring. Als dankbaar excuus gebruikte men de raad door te melden; 'niet verder te gaan omdat de gemeenteraad niet voldoende steun gaf'? Kul natuurlijk, men was allang blij een uitweg te hebben ... men voorvoelde wel dat het eigenlijk niet zou slagen, die fantasie inkomsten. De subsidie van 47.000 Euro was niet waarvoor men het deed, de woorden van Media036. Zover het idealisme. Ze gaan nu een suikkerklontjesfabriek opzetten geloof ik.

De AOS had wel een kans van slagen en gelijk in de stelling dat men het onder de 100.000 Euro (is grofweg 1 procent van wat Omroep Flevoland krijgt). Echter dan hadden we een leuk amateurclubje gekregen, van goede wil, maar op het nivo van RTV Almere, dat kan eenvoudig niet anders. Zitten we daar op te wachten? Zolang de gemeente geen 'echte' omroep wil financieren, komt er ook geen. Misschien moet deze site wel uitgebouwd worden tot een multi-media platform. Zo te zien is er een groeiende input van alle kanten. Of doe ik het nu ook voor 'de status'?

G.de Vries op 01-05-2015 13:53

TOCH OPMERKELIJK DAT OUD RTV MEDEWERKERS ZO  REAGEREN HEEFT AOS SOMS IEMAND AFGEWEZEN?

Theo Faber op 01-05-2015 18:28

AOS heeft laten weten, dat elke vrijwilliger van goede wil, welkom is. Zelf geen oud RTV medewerker, vind ik dat een positieve instelling heer / mevr de Vries. Helaas zijn er altijd weer lieden die werkelijk alles naar beneden willen halen, daar is een naam voor ...

Theo Faber op 01-05-2015 18:35

Ps; als antwoord op de opmerking dat AT5 en Omroep Rijnmond wel een succes zijn ... die ontvangen miljoenen per jaar. Men verwacht dat een vrijwilligers-clubje met 47.000 Euro - net genoeg voor de huur en de Buma / Stemra rechten - dezelfde kwaliteit levert. Wie is er nu slecht geinformeerd!

A. Hartsuiker op 01-05-2015 20:48

Bijgaande de visie van Wilbert Mutsaers, zendermanager 3 FM januari 2014:

Radio wordt nooit meer zoals het was

Radio wordt nooit meer zoals het was

http://www.jibecompany.com/2014/radio-wordt-nooit-meer-zoals-het-was/

Wilbert Mutsaers zendermanager van 3FM enige tijd geleden op 3voor12. - See more at: http://www.jibecompany.com/2014/radio-wordt-nooit-meer-zoals-het-was/#sthash.eftOazei.dpuf
Wilbert Mutsaers zendermanager van 3FM enige tijd geleden op 3voor12. - See more at: http://www.jibecompany.com/2014/radio-wordt-nooit-meer-zoals-het-was/#sthash.eftOazei.dpuf
Wilbert Mutsaers zendermanager van 3FM enige tijd geleden op 3voor12. - See more at: http://www.jibecompany.com/2014/radio-wordt-nooit-meer-zoals-het-was/#sthash.eftOazei.dpuf
Jaap op 02-05-2015 12:44

Totaal oneens met dit stuk. Onder welke steen leef je dat de meterstanden op de radio voorlezen een punt van aandacht is. Ik luister veel lokale radio en heb dat nog nooit gehoord. Er is genoeg dagelijks almeers nieuws te melden. Dichtbij doet een goede poging, maar mist ook wel wat. Almere Nieuws hebben weer andere items maar is er niet dagelijks mee bezig. HV Almere brengt goed de ongelukken in kaart. Als je alleen al die 3 zou bundelen/samenwerken op een plek dan kan je dagelijks (online) nieuws brengen, wat je visueel maakt op tv en ook op de radio dagelijks.

Dan blijft er in de avond plek om jong talent zich te laten ontwikkelen. Die doen het misschien wel voor hun zelf maar als die ene jongen het tot 538, 3fm of Q schopt dan kun je als almeerse zender wel weer positief nieuws halen. En als je die jongen ook nog wat ander activiteiten binnen de omroep laat doen profiteer je er altijd mee van (bv techniek voor een programma laten doen of een maatschappelijker programma laten presenteren).

Met een laag budget moet je het niet gaan doen, dus als je inversteerd moet het wel goed gaan. Media036 leek dat op eigen kracht te kunnen met een klein zetje. AOS vertrouwt op dat maximale budget en zou dan ook het degelijk kunnen doen.

Media036 is nog niet uitgeschakeld, waarom zouden ze zo dom zijn om er uit te stappen? Het ging hun niet om geld maar de licentie die ze met een maand uitstel nog steeds kans op hadden. En anders de kans op AOS is er, maar niets is zeker. Hoe dan ook ik gun Almere een omroep, gedegen en wel die kwaliteit kan leveren en een goed dagelijks beeld van de stad kan geven aan de desbetreffende doelgroep.

A. Hartsuiker op 02-05-2015 14:09

Beste Jaap.

Of je het eens bent met het stuk of niet, de wereld veranderd. En rap ook. Wanneer er een behoefte is aan een media instelling of anders kan een groep enhousiaste lieden ook de stap nemen het zelfstandig te gaan ondernemen zonder hulp van de overheid. Het internet en zeker de toekomstige mogelijkheden, bieden een heel groot platform om informatie uit te dragen, een kweekvijver te zijn of echt onafhankelijk en krtitisch te zijn over beleid zonder financiele gevolgen achteraf. Er zijn voorbeelden te over welke dat ondersteunen. Kijk eens rond op het wereldwijde web. Daar kom je ook een initiatief als HV-Almere tegen welke juist op een handige wijze gebruik maakt van het web. Of iedereen op verslagen van ongelukken zit te wachten? Ik zou het niet durven zeggen. Maak vooral als kijker, luisteraar of lezer je eigen persoonlijke keuzes en ook daar hebben we met de huidige middelen voor.

Erik Brul op 11-05-2015 16:05

Na enige maanden het niet volgen van lokaal en regionaal nieuws maakte ik hedenmiddag te alhier de kapitale fout actief te zoeken naar het laatste nieuws mbt de 'nieuwe' lokale omroep ! Het is bijzonder frapant maar eigenlijk volslagen logisch dat alle argumentatie die de revue passeert totaal geen nieuwe 'feiten' bevat. Daarbij is het tegelijk bijzonder treurig dat daardoor geen enkele vooruitgang wordt gemaakt. Ik heb de website van de AOS bekeken, positief is dat er relatief veel content zichtbaar is. Grappig dat daar ook programma's van LTA voorbij komen, ik herken een samenwerking ? .. niet nieuw, want deden wij bij Studio Almere al met AT5 en bewezen daarbij destijds al dat een stad zoals Amsterdam voldoende dagelijks lokaal nieuws kan brengen. De hoeveelheid nieuws in Almere is vooralsnog nog steeds te verwaarlozen, een goed voorbeeld is ook, die 2 jaar lokaal Almere Nieuws door de regionale omroep. Die hebben daarbij naar ik meen ongeveer 250.000,- uit de Almeerse kas 'geplunderd'. Met pijn en moeite kwam de zogenaamde professioneele broer aan max 10min per dag inclusief bumpers en een lokaal weerbericht. Ik sluit me aan bij zowel Ben als Rene, de techniek is van ondergeschikt belang, een beetje slimme knakker kan met zeer beperkte techniek een prachtig beeld en geluid tevoorschijn toveren MITS als voorwaarde de inhoud van voldoende kwaliteit is en daarmee pak je relatief makkelijk dan een grote schare kijkers / luisteraars. Een prima voorbeeld is inderdaad een live webcast met wedstrijdbeelden en stadion beelden van de Triathlon medio 2004. Daarnaast 2 jaar de politieke markt live op donderdagavond en vooral niet de vergeten de Politieke wandelprogramma's die wij destijds als MGA maakte. Ben, ga je het nog voorstellen, MGA als alternatief ??? Nu weer tijdje radiostilte van ondergetekende, over paar maanden kijk ik wel weer hoe de vlag erbij hangt. Vriendelijk begroet allemaal !!

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld