Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Almere ontdekken via autopuzzeltocht

door Ben Heersink

We hadden een besloten feestje in Het Eksternest, een paar weken geleden. Mijn echtgenote vierde haar verjaardag. De gasten waren verrassend vroeg op het terrein aangekomen om tijdig aan het feest deel te nemen. Een aantal van hen was door de navigatie door het bos langs de bomen gestuurd en had méér gezien van Almere Haven dan dat ze van plan waren.

Eén van hen voegde zich bij mij en sprak zijn verwondering uit over het open karakter van dit Almeerse gebied. Vanaf afslag 4 was hij linksaf onder de A6 richting het Weerwater gereden. Hij moest rechtsaf, daar kwam hij later pas achter… Bij het Oor ontdekte hij de ‘skyline’ van Almere Stad en was diep onder de indruk van wat Almere tegenwoordig voorstelt, landschappelijk van afstand gezien…
Op de parkeerplaats bij McDonalds had hij de auto geparkeerd en aldaar een stukje gelopen om het goed te kunnen overzien. Eenmaal bij Het Eksternest aangekomen doemde de volgende verrassing op. Een keurig aangelegd terrein met het ‘feestgebouw’ en aansluitend het bos dat tussen Almere Haven en de A6 ligt. Dit deel van Almere had hij nooit bezocht. Als hij in Almere moest zijn, dan ging dat in blinde vaart rechtstreeks naar afslag 5 richting Filmwijk.
Ik ken dit. Het is het bekende verhaal van bezoekers uit pittoreske oorden zoals Houten, Veendam of Purmerend. Plaatsen waar een Almeerder ‘niet dood gevonden wil worden’, om maar eens een alom bekende uitspraak te gebruiken.
Ikzelf kom origineel uit de hoofdstad en ben zo’n 18 jaar geleden Almere ingetrokken. En nog vrijwillig ook! Doordat familieleden van mijn echtgenote al geruime tijd in het prille Almere woonden, en ons destijds de stad toonden, besloten wij de grote stap naar de polder te maken om een nieuwe en ruime woning te betrekken. Zoals veel migranten waren wij snel vertrouwd met het groen, blauw en het dorpse van onze nieuwe woonplaats. Als ik nu b.v. in Amsterdam de Ceintuurbaan inrij, dan vraag ik me af hoe die inwoners het in die donkere hutten op 1 of 2 hoog volhouden. Altijd de herrie van het verkeer om je heen, elke nog levende boom geketend aan enkele fietsen. Neen, een terugkeer naar Amsterdam zit er voor mij/ons niet meer in…
Na nog wat gekeuvel met mijn gast over de grote voordelen van Almere stelde ik hem voor om Almere nader te leren kennen middels een ooit door mij gemaakte autopuzzeltocht door een groot aantal wijken van de stad. In ruim twee uur (of in eigen tempo) leert men Almere vanuit de auto kennen. De rit voert door Buiten, Haven, Stad en de buitengebieden. Na wat hij reeds die avond had gezien, was hij wel geïnteresseerd om Almere nader te onderzoeken. Dat gaan we binnenkort dan ook doen.

 

Tip
Lezers van AlmereDiep kunnen óók hun familie, kennissen en vrienden kennis laten maken met de vele kanten van onze stad. Speciaal voor hen is er de gelegenheid op zondagmiddag 24 mei. Adminstratie- en materiaalkosten bedragen per auto € 10,-.
Voor aanmelding en informatie ben_heersink@hotmail.comReacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld