Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

EXIT, voorstelling Vis à Vis

door Jo Maas
foto's Jo Maas

Vis à Vis speelt momenteel de sterren van de hemel met het theaterspektakel EXIT. De voorstelling speelt zich af in een extravagante omgeving waar zoveel gebeurt dat je ogen te kort komt. Het team van Vis à Vis heeft aan het Almeerse strand bij de Muiderzandplaats een fantastisch decor gecreëerd waar het talrijke publiek op een prettige manier verrast wordt.


Het begint al met de entree, waar een decor is gebouwd waar de bezoekers alle zintuigen goed de kost kunnen geven. Tijdens de voorstelling krijgt het publiek vervolgens een decor te zien waarin zich een adembenemend spektakel voltrekt met vuurwerk en andere technische hoogstandjes, waarbij de hijskraan weer voor verrassende effecten zorgt.
EXIT is een visueel spektakel, waarbij het publiek continu verrast wordt. De voorstelling is geheel in stijl van Vis à Vis, met veel humor en Monty Python-achtige effecten. Vis à Vis zoekt de grenzen van ons moderne leven en het theatermaken op, waarbij de fantasie zegeviert.

Het verhaal
EXIT volgt Barry en Dick, twee broers uit een ambachtelijke slagersfamilie. Ze ontdekken dat ze een hoop rommel en dierenleed kunnen vermijden en klanten kunnen winnen door zelf de biefstukjes en andere vleselijke lekkernijen in hun eigen lab te kweken. Hun slimme en snelle Kweekvleesbusiness is booming. Belangstelling uit het buitenland zet de zaak, maar vooral de relatie tussen de broers, op scherp. Hun wegen lijken zich te scheiden.

Totdat de broers elkaar ‘door toeval’ weer treffen. De één als klant en de ander als werknemer van een onderneming die hun stoutste verwachtingen overtreft. Hier worden de grenzen van tijd, manipulatie en verlenging van leven pas echt getart. Het één en ander leidt tot hilarische mogelijkheden, maar heeft ook zo zijn keerzijden.

Door technologische ontwikkelingen verwerft de mens steeds meer macht over leven en dood. Klonen en invriezen zijn levensverlengende opties die steeds reëler worden. Het verhaal achter EXIT heeft voor mij een link met de uitzendingen van "De Volmaakte Mens" (VPRO en HUMAN), waarbij het dilemma van de technologische mogelijkheden versus de ethiek uitgebreid aan de orde kwam.
Is het wel wenselijk om alles wat technisch mogelijk is om "De Volmaakte Mens" te creëren toe te passen? Moeten we 't doen omdat 't kan? Of moeten we 't ook hebben over de ethiek? De kunst bij dit soort spektakeltheater is om de balans te vinden tussen vorm en inhoud. Het spektakel dreigt met z'n amusementswaarde al gauw het verhaal te overvleugelen. Of de makers van EXIT erin geslaagd zijn om die balans te vinden mag iedereen tot en met 19 september zelf gaan ervaren. Het loont beslist de moeite.

De locatie

Voor het decor van EXIT is een speciaal park aangelegd. Op deze locatie aan het Almeerse strand bij de Muiderzandplaats wil Vis à Vis zich graag permanent vestigen. Bij navraag bleek mij dat de gemeente Almere dit positief bekijkt maar dat er nog geen overeenstemming is met de rekenmeesters van het gemeentelijk Grondbedrijf. Een struikelblok waar al menig initiatief tegenaan gelopen is. Na vijf succesvolle jaren op deze locatie in Almere, die al door 130.000 bezoekers uit de wijde omgeving is bezocht, viert Vis à Vis in 2015 zijn 25-jarig jubileum met EXIT.
Hopelijk zorgt de gemeente Almere ervoor dat Vis à Vis deze locatie permanent kan gaan exploiteren en dat EXIT ook de geschiedenis ingaat als de ENTREE.

 www.visavis.nl/exitReacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld