Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Herman van Bostelen - Alle straten van Almere; reis door de stad in 80 dagen

door Caroline in ' t Veld
foto's Kelly Jochems

De Utrechtse beeldend kunstenaar en grafisch vormgever Herman van Bostelen dwaalde langdurig door Almere. De foto’s die hij tijdens zijn dwaaltocht maakte zijn te zien in Corrosia.

Bij binnenkomst in Corrosia’s expositieruimte hangen lange zwarte lijsten met alle straatnamen van Almere op alfabetische volgorde aan de muur. De witte schreefloze letters scheppen een wat macaber beeld, alsof het namen van overledenen na een ramp betreft.  

Technisch sterk
Van Bostelen heeft zeer vaardig diverse fotografische technieken gebruikt om de straten in beeld te brengen. Technisch heeft hij er zich zeker niet makkelijk vanaf gemaakt.  Hij benut details om een geheel te verbeelden, maar heeft ook grote gehelen tot detail gemaakt met luchtfotografie. Thematisch bijeen gebracht in tableaus loop je door het Almere van zijn reis.

Opzettelijke verwarring
Waarom Van Bostelen geraakt werd door bepaalde onderwerpen op de Almeerse foto’s, is soms moeilijk te zeggen. Hij lijkt niet erg met zijn publiek te willen communiceren. Maar schijn bedriegt. De beelden in de expositie verwarren volgens mij opzettelijk.
Je ziet tekens op het straatdek die overal kunnen zijn, en die alles of helemaal niets betekenen. Luchtfoto’s van bomen op zo’n grote hoogte genomen dat het luciferhoutjes, en bijna boomschorsnerven lijken.

Best grappig
De beelden vervreemden ook. Zielloze casco’s van onafgebouwde nieuwbouwwoningen frontaal in beeld geven een wat ontluisterend beeld van een stad in aanbouw. Vergeleken met de altijd zonnige, groene sfeervolle architecten impressies, is dit wel een heel ontnuchterende ervaring. De foto‘s van de achterkanten van de vele bouwreclameborden geven net zo goed een karakterloos plat beeld. Tegelijkertijd is een cluster achterkanten van borden bedoeld of onbedoeld best grappig.

Alles
“Is dit het dan?” Dat is de gedachte die zich opdringt na het kijken naar fout gelegde straattegels, gescheurd wegdek en verpaupering aan niet eens heel oude panden. Is dat dan alles wat we er in de ogen van Van Bostelen na zoveel jaren hard bouwen aan een stad van hebben weten te maken. Zien Almeerders de stad dan zo anders dan wie er niet woont?
Pas bij die gedachte valt op dat de fotograaf ieder menselijk gezicht of aspect uit de presentatie van zijn beelden heeft weggelaten. Je kunt ook zeggen “Mensen maken de stad zoals Almeerders die kennen”.

Typisch Almere
De foto’s die Van Bostelen heeft gemaakt had hij in ieder nieuw deel van een stad in Nederland kunnen maken. Behalve die foto van de zandberg in de Duinvoetstraat dan. Dat blijft typisch Almere.

De expositie in Corrosia is tot en met 5 September iedere dinsdag t/m zaterdag gratis te bezoeken tussen 12 u. en 17 u. Op zaterdagen is er om 13:00 uur en om 15:00 uur  een gratis rondleiding.

 

 

 
Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld