Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Nieuwe ontwikkelingen rond Media 036

door Mario Withoud

foto’s Fred Rotgans, Greta Verduin en anderen

Willem Miermans stelt al geruime tijd dat de Rabobank een belangrijke sponsor is van “zijn” Media036, de mogelijke nieuwe stadsomroep. Nog voor de uitzendingen begonnen zijn, blijkt dat er van een (voorgenomen) sponsorrelatie bij Rabobank geen sprake is. Daarnaast lijkt Media 036 samenwerking te willen met KAF; Schouwburg Almere. Media 036 trekt daar namelijk in.

In September nog op Facebook
In september 2014 meldde Miermans op zijn Facebookpagina: ‘De Rabobank vindt een sterke lokale omroep belangrijk voor Almere. Vanmiddag de toezegging gekregen dat ze zich, mits de ontwikkelingen bij MEDIA036 zich blijven doorzetten, als strategisch partner (hoogst mogelijke samenwerkingsverband), binden aan de nieuwe omroep.’
Rabobankdirecteur Arthur Bouvy kon destijds slechts bevestigen dat er met Miermans gesproken was en men positief tegenover Media 036 stond. Concrete afspraken waren er echter niet gemaakt.
Oud-wethouder Henk Smeeman is op vrijwilligersbasis adviseur van Media 036. ‘Onafhankelijk adviseur’, benadrukt Smeeman. Dat de Rabobank in dat stadium terughoudend was, is begrijpelijk, zegt hij. Dat hoort bij een dergelijke fase van een proces, volgens Smeeman.

‘Geheimen van Almere’
Feit is dat er nu zeker geen sponsorrelatie meer is tussen de Rabobank en Media 036 van Miermans. Miermans voerde de Rabobank onder meer op als sponsor tegenover de gemeenteraad. Steun van de gemeenteraad was namelijk nodig voor het verkrijgen van een zendvergunning. De gemeente twijfelde echter aan Media 036. Raadsleden hadden vraagtekens bij de door Willem Miermans gepresenteerde begroting. Verantwoordelijk wethouder Huis had ook weinig vertrouwen in de financiële degelijkheid van Media036.
De SP vond ‘Miermans geen zuivere koffie’, zei Ans Desumma van de SP. De kritische Johan de Leeuw van Almere Partij/OPA zegt: ‘De keuze voor Media 036 is een politieke beslissing. Die keuze heeft niks te maken met de zakelijke of rationele realiteit. Het bouwwerk van Media 036 klopt niks van. Het is een wollig verhaal.’ De Leeuw klinkt gelaten als hij zegt: ‘Ik kan het niet bewijzen maar er is gemeen spel gespeeld. Er is een geheim belang dat doorgedrukt is.’ Nogmaals benadrukt het Almere Partij/OPA-raadslid dat hij geen enkel bewijs heeft. Hij stelt: ‘Er zijn andere belangen die dit mogelijk maken. Noem het maar de geheimen van Almere.’

GroenLinks was vanaf het begin van mening dat Media036 niet aan de eisen van de mediawet voldoet’, zegt  Joske Galiart -Wellinghoff, assistent van de Almeerse GroenLinks fractie. ‘Zo is de programmaraad niet representatief. Het college heeft al aangegeven dat zij vraagtekens zet bij de financiële onderbouwing. De samenstelling van het bestuur roept vraagtekens op. Toch stemde een meerderheid van de raad voor Media036. En nu dan weer de kwestie Rabobank. Het komt een betrouwbaar imago van Media036 niet ten goede. Wij fronsten ook wel even de wenkbrauwen toen wij hoorden van de samenwerking van KAF met Media036, terwijl kort daarvoor de succesvolle samenwerking met het festival 2turven hoog door KAF was beëindigd.’

Marco de Kat, fractievoorzitter van Leefbaar Almere kijkt er nuchter naar. De Kat zegt: ‘De VVD en PVV wilden helemaal geen lokale omroep steunen en hebben gekozen voor de goedkoopste. D66 steunde het collegevoorstel. En wij, Leefbaar Almere geloven niet in de lokale omroep oude stijl omdat die nooit in Almere echt van de grond is gekomen. Maar wij wilden wel eens zien hoever een commercieel opgezette omroep komt binnen het publieke bestel en kozen dus voor Media036. En zo ontstond er om verschillende redenen een meerderheid. Dat is geen geheim van Almere, dit is in alle openheid zo besproken in de raad.  En Miermans zal nog wel een paar keer zijn neus lelijk stoten. Maar dat hoort erbij. Dat ze in KAF terecht komen is geweldig; dat gesubsidieerde partijen naar elkaar toetrekken is ronduit fantastisch.‘

Nog op website
Raadslid Ciska van Rijn vertelt dat haar partij, de PvdA, als enige politieke partij tegen beide initiatieven stemde. ‘De PvdA heeft destijds kanttekeningen geplaatst bij beide initiatieven’, stelt Van Rijn, ‘Wij hadden zowel kritiek op de begroting als op representativiteit van Media036 en hebben daarom tegen het raadsvoorstel gestemd. Omdat de PvdA ook kritiek had op de representativiteit van AOS, hebben wij daar ook tegen gestemd.’
De PvdA verwacht van het Commissariaat van de Media dat zij goed kijkt naar de aangeleverde gegevens, die controleren en op basis daarvan een beslissing neemt.

Media 036-adviseur Henk Smeeman vindt de uitspraken van de vertegenwoordigers van SP en Almere Partij/OPA van een bedenkelijk allooi, uiterst suggestief en op geen enkele wijze onderbouwd. ‘Zo is de programmaraad van Media 036 wel degelijk representatief, anders zou het Commissariaat voor de Media niet met de voordracht akkoord hebben mogen gaan. Dat is door het Commissariaat reeds bekeken en dat zou ook de  PvdA moeten weten’, zegt Smeeman. ‘De inbreng van de meeste partijen tijdens de politieke markt was voornamelijk politiek en aanzienlijk minder inhoudelijk.  Natuurlijk is het uiteindelijke besluit van de gemeenteraad óók  een politiek besluit, daar zitten de dames en heren tenslotte voor’, stelt hij vast.

Op dit moment - 27 juli 2015 – staat de Rabobank nog als partner vermeld op de website van Media 036. Ondanks dat Miermans in een recent persbericht meldt dat aan het ‘strategisch partnerschap’ inmiddels een eind is gekomen doordat Media 036 nu ruimte in de Schouwburg cq KAF gaat betrekken. De Rabobank stelt: ‘Op dit moment is er geen sprake van een concrete samenwerking met Media 036. Er (zijn) geen ontwikkelingen met betrekking tot een sponsorschap.’

‘Blij met deze ontwikkeling’
De Schouwburg cq KAF heeft de taak om meer culturele verbindingen te leggen, meer het culturele hart van de stad te worden. Daarnaast moet het ook zelf meer inkomsten binnen halen. De vraag is of het KAF, een gesubsidieerde instelling, Media 036 een andere gesubsidieerde organisatie helpt. Haalt KAF zo meer inkomsten binnen?
Henk Smeeman heeft daar geen probleem mee. ‘Het Kaf heeft een studio die leeg staat. Het is hartstikke logisch dat Media 036 daar gaat zitten. Dat ligt volstrekt voor de hand. En het is goed voor de aanloop naar het gebouw,voor de interesse in de Schouwburg, want die mag wel een boost hebben.’
Een gemeentewoordvoerder meldt: ‘Het is positief als culturele instellingen in Almere met elkaar samenwerken. Zowel KAF als Media036 zijn twee onafhankelijke stichtingen. Het bestuur van deze stichtingen is verantwoordelijk voor de continuïteit van hun organisatie. Wij vertrouwen erop dat KAF en Media036 goede en professionele afspraken met elkaar maken om tot een vruchtbare samenwerking te komen die beide partijen ten goede komt. ‘
Welke bedragen er met deze verhuur of intrekken gemoeid zijn, weet de gemeente niet. De woordvoerder: ‘Het is aan de betrokken organisaties om passende afspraken te maken met betrekking tot de kosten voor huur en verhuur. Het is van toegevoegde waarde dat Media036 gebruik kan maken van de faciliteiten die KAF reeds heeft. Wij begrijpen dat dit juist kansen biedt en er voor deze mogelijkheid is gekozen. Voor informatie hierover verwijzen wij u door naar de directeur van KAF en de voorzitter van Media036.’

In verband met de vakantietijd kan KAF deze vraag nu echter niet beantwoorden en voorzitter van Media 036 Miermans wil Almere Diep niet te woord te staan.
Henk Smeeman stelt: ‘Ik ben positief over de samenwerking tussen twee  hopelijk toonaangevende cultuurpoten in Almere. De daarvoor prima uitgeruste instelling aan het Weerwater is bedoeld als één van de twee grote  culturele ontmoetingsplaatsen in de stad en beschikt al over voor een lokale omroep belangrijke voorzieningen. Daar past Media 036 bij in de rol van beginnende lokale omroep met in ieder geval de ambitie en inmiddels de nodige expertise om er iets moois van te maken.  Voor mij is dat een reden om blij te zijn met deze ontwikkeling en het de kans te gunnen en te geven.’

 


Reacties

Yvette op 28-07-2015 16:54

Waar zijn de ambitieuze, jonge, gedreven mensen die van de lokale omroep in Almere iets leuks gaan maken...

en ondertussen is er al die tijd geen lokale omroep? (sorry, ik weet dat echt niet). Niemand die zich afvraagt wie het mist? Vast niet, want daar komt vast een antwoord uit dat niemand bij Media 036 wil horen.

G.deVries op 30-07-2015 17:17

Ja wel er is sins 1 december 2015 een lokale omroep genaamd AOS -AlmereOnair.

Zelfs een website http://www.omroepalmere.nl  een app voor je mobilele telefoon met alle lokale nieuws en agenda!

En leuk veel jongeren werken bij de AOS totaalmeer dan 90 man -- ik bedoel maar..

Anders dan Media036 die hebben nog niets!

G.deVries op 30-07-2015 17:19

AOS draait van 1 december 2014--

J.Koolstra op 30-07-2015 20:44

Ik snap dit verhaal niet, wat maakt dit nu duidelijk of is het gewoon samenvatting van alles wat gaande is.

Want er is gekozen door de raad en daar veranderd niks aan tenzij Commisiriaat vd Media dat nog wil (het is aan niet aan de inwoners, gemeente of journalistieke popo's).

En dat de deals etc met Rabobank stoppen omdat er een betere studioplek is. Is toch meer dan logisch? En wat het verder brengt, dat lezen we vanzelf wel. Ik ben benieuwd wie het laatst lacht...

En AOS is een commerciele omroep, die wat mij betreft beter kunnen opdoeken en de medewerkers bij Media036 laten helpen, dan zal het vast makkelijker worden. Maar de persoonlijke ambities zijn vast hoger dan de gezamelijke maatschappelijke... 

ron op 03-08-2015 16:33

wat doet omroepalmere meer dan OFL en of dichtbij ?

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld