Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Snakken naar een zwembad?

door Ernestine Kossmann
impressie buitenzwembad door 70F architecten en Bad Elephants

Het  zal de warmte geweest zijn. Meestal neem ik artikelen over nieuwe initiatieven om Almere op te stoten in de vaart der volkeren voor kennisgeving aan en negeer ik in elk geval de reacties erop. Toch nu was ik opeens beland in een discussie over een buitenzwembad in Almere.


Goed. Een buitenzwembad. Ik ben een eenvoudige geest, ik zie het Weerwater, de Noorderplassen, strandjes in Almere-Haven en denk dan dat we buitenzwemgelegenheid zát hebben in Almere. Ik heb bovendien redelijk traumatische herinneringen aan de geurcombinatie chloor-zonnebrandcrème, in de prehistorische tijden waar ik over spreek vooral Delial. Als ik per se moet zwemmen, doe mij dan vooral open water.
Toch schijnt het dat er een onbedwingbare behoefte is aan een buitenzwembad. Heel Almere (nou ja, minus mij) snakt ernaar, zegt men, met verwijzing naar een petitie die door ongeveer twee-en-en-half-duizend mensen is ondertekend. Zelfs als je dat met tien vermenigvuldigt, omdat dat nu eenmaal een soort internetwet schijnt te zijn, dan zit je nog niet aan een ruime meerderheid van de Almeerse bevolking, maar vooruit. Almere snakt naar een buitenzwembad.
Een handige ondernemer schetst hoe zo'n bad eruit zou kunnen zien en maakt een kladje van de kosten om te zien of het een beetje rendabel te maken is. Nu ben ik niet zo naïef dat ik denk dat het bedrijf twee nachten met technisch en financieel onderlegden is gaan tekenen en rekenen. Het had ongetwijfeld al het een en ander liggen en heeft daar een artist impression van laten maken. Trots presenteerde de ondernemer het als een oplossing. Almeerders, jullie willen een buitenzwembad? Kijk, zo is het te relatief eenvoudig en snel te maken en te betalen. Nou, zijn jullie er blij mee?

Nee, Almeerders zijn er niet blij mee. Almeerders zijn namelijk zelden ergens blij mee. Ze hebben er een handje van om als ze hun mening ergens kunnen dumpen alles maar dan ook alles in het negatieve te trekken. Hun mopperige visie te voorzien van teksten als 'ze hebben weer eens niet nagedacht’, ‘ze kunnen ook niets’, ‘ze luisteren niet naar ons’, ‘natuurlijk weer een flop-idee’, ‘zijn ze nou helemaal de weg kwijt?’. Nooit goed of het deugt niet. Neersabelen, zonder verdere argumentatie. Het is niet zoals ík het in mijn hoofd had, zoals ík zou willen dat het is, niet iets waar ík iets aan heb en dus mag het niet.

Wat, collega-Almeerders, is er mis mee om een idee een kans te geven? Om te zeggen, hm, aardig idee, misschien hier en daar nog wat aanscherpen, even écht berekenen wat iets kost en op kan leveren (en dingen kunnen meer opleveren dan domme centen), en dan nog eens kijken? Om met voorstellen te komen om iets te verbeteren, meer naar jouw wensen te krijgen? (Leuk idee, dit. Misschien uitbreiden met een peuterbad met een glijbaantje en een hek waar de kleintjes niet overheen kunnen? Misschien wat extra ruimte creëren om te zonnen of te spelen?) Of, als je het echt niets vindt, met een ander voorstel te komen - inclusief financiële onderbouwing, dan. Wellicht kan het dan écht in Almere.Reacties

Alfred Bekenkamp op 17-07-2015 23:28

Eens Emestine, het is een fantastisch idee en ik zou het nog wat aanscherpen, even laten doorrekenen, een paar verbeteringen laten doorvoeren enzo en dan kan het volgens mij echt in Almere ... . Klopt, dit is weer een reactie van een (volgens jou) nooit blije Almeerder. Wellicht dan toch een kanttekening bij dat kritische (door anderen cynisch genoemd) geluid. Het zwemwater in Almere is van uitzonderlijk goede kwaliteit en de stad telt vele recreatiestranden die perfect (pluim gem. Almere!) worden onderhouden en schoon gehouden. Volop gelegenheid dus om van deze natuurlijke buitenzwembaden te genieten. Het zwemseizoen is een maand of 4 en geopperde alternatieve toepassingen als een schaatsbaan in de winter zijn volstrekt zinloos en onbetaalbaar. Schaatsen kun je nl. ook op het buitenwater, toch? De initiatiefnemers van dit soort initiatieven zijn meestal architecten e/o 'balonnen oplaters' die vervolgens hopen dat echte ondernemers iets zien in hun luchtfietserij en investeren. Zij verdienen dan wat aan plannetjes en tekeningetjes maken en de echte ondernemer mag het risico lopen. Ik heb dus meer respect voor partijen die pionieren, investeren en iets presteren. Die met vallen en opstaan de stad verrijken met kleinere en grotere recreatie-initiatieven. Mannen/vrouwen van o.a. het 1e uur die al jaren stroom opwaarts zwemmen in een stad die nog steeds lijdt onder haar belabberde imago. Mannen/vrouwen die geloven dat het ooit zal goedkomen. Mannen/vrouwen als Philippe van Thiel (Haddock), Hennie en Jan van Brussel (Almere Veertje), Ben Cohen (Cable Almere vh. Lido) en vele andere pioniers die de stad hebben gemaakt tot wat zij nu is. Luchtfietsers en positivo's hebben we al genoeg. Aanpakkers en doorzetters hebben we nodig, geen planhoppers.

Ernestine op 18-07-2015 11:57

Ik ben kennelijk niet duidelijk geweest. Ik heb persoonlijk niet het idee dat er een buitenbad nodig is, gezien al het water dat we al hebben. Maar áls mensen vinden dat Almere zonder buitenzwembad onaf is, en iemand komt dan met een plan, dan vind ik het nogal raar dat diezelfde mensen die een buitenbad verlangen dat plan domweg afbranden. Dat is negativisme waar ik niets mee kan. Kritisch kijken of een faciliteit überhaupt noodzakelijk is vind ik heel iets anders. Je hoeft inderdaad niet achter elk idee aan te hobbelen.

Ben Heersink op 19-07-2015 00:45

Vraag aan Alfred Bekenkamp: welk belabberd imago heeft Almere? Volgens mij wordt dit alleen maar aangepraat door het volk dat Almere 'op de kaart wilt zetten'?

in een stad die nog steeds lijdt onder haar belabberde imago - See more at: http://www.almerediep.nl/content/2015/07/Snakken-naar-een-zwembad#sthash.GR34C48U.dpuf
in een stad die nog steeds lijdt onder haar belabberde imago - See more at: http://www.almerediep.nl/content/2015/07/Snakken-naar-een-zwembad#sthash.GR34C48U.dpuf
Alfred Bekenkamp op 21-07-2015 09:29

Emestine uit jouw verhaal was mij niet duidelijk dat de vragers om een buitenbad ook de afbranders van het plan zijn.

Ben, wij (Boei2) ontvangen veel mensen die, bv. op uitnodiging van familie of als personeelslid van een bedrijf (afd. uitje), nog steeds een negatief beeld hebben van de stad dat pas verandert als ze de stad en haar omgeving ook echt gezien hebben. Laten we nu niet doen alsof Almere the place-to-be is ... Als recreatiebedrijven is het nog steeds pionieren, hard werken en veel promotiebudget inzetten om de stad (om jouw woorden maar te gebruiken) 'op de kaart te zetten'. Zeker wij (toerisme en recreatie) hebben geen enkele baat bij een slecht imago en gruwelen dan ook van negatieve berichtgeving in de media a.g.v. bv. een debacle (IceDome ...) waarmee marketinginspanningen van Almere City Marketing en ons weer teniet gedaan worden.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld