Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Gezinsvakanties nieuwe stijl

voor één keer is Ingrid Vossen 'buitenlandcorrespondente'

door Ingrid Vossen

De ouderwetse gezinsvakantie ging ongeveer als volgt. Pappa en mamma bepaalden samen de vakantiebestemming, organiseerden de boel en losten onderweg en op de bestemming alles samen op. Al of niet met de nodige ergernissen en gekibbel. Tegenwoordig zijn er veel éénoudergezinnen, samengestelde gezinnen en alleengaanden zonder kinderen. Dan gaat het allemaal anders, ook op vakantie.

Toen ik na mijn scheiding met m’n kinderen op vakantie wilde, moest ik ineens alles zelf bedenken. Ik zag mezelf niet in m’n eentje de Autoroute du Soleil afrijden naar het zuiden, met twee jonge kinderen achterin een auto zonder airconditioning. Wat dan?

Cirkel vakanties
Ik had wel eens gehoord van speciale vakanties voor éénoudergezinnen met hun kinderen en zo kwam ik uit op de website van Cirkel Vakanties. Cirkel organiseert vakanties voor alles en iedereen buiten het traditionele gezinsverband. Eénoudergezinnen, samengestelde gezinnen, singles, deze laatsten dan weer ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Het idee van een volledig ingerichte tent op een camping ergens in Europa, samen met andere éénoudergezinnen leek me best knus. Allemaal in hetzelfde schuitje, niet uit de toon vallend tussen de ‘normale’ gezinnen. De kinderen zouden vermaakt worden door het zogenaamde Sun & Fun team zodat de ouders ook eens voor hun tent konden zitten staren of samen een wijntje konden drinken. We boekten onze eerste Cirkelvakantie naar Elba.

Kamperen in Italië
Italiaanse campings zijn sowieso ideaal voor gezinnen met kinderen. Italianen zijn gek op kinderen. Jong en oud kunnen zich laten vermaken door het professionele entertainment van het plaatselijke animatieteam, vaak leerlingen van kunstacademie of theaterschool. ’s Morgens werden we gewekt door het enthousiaste geklap en gezang van het Sun & Funteam. ‘We gaan beginnen’ was het rituele openingslied van een dag vol zonnige activiteiten.’ M’n kinderen werd het wel eens te veel, die opgewekte animatie. Dan namen ze ook hun dagje rust. Maar jaren later staan de spooktochten, waarbij dat lieve Sun & Fun meisje ineens in een enge heks veranderde, nog diep in het geheugen gegrift.

De dynamiek van het Cirkel laantje
Het Cirkel-concept bleek niet alleen aantrekkelijk voor alleenstaande ouders. In één van de tenten zat een stelletje. De vrouw van het stel was vroeger met haar kinderen op Cirkel vakantie geweest en wilde nu aan haar vriend laten zien hoe leuk het was. Het stel had zich een centrale plek op het Cirkel laantje toegeëigend terwijl ik met m’n kinderen op een afgelegen plekje om de hoek stond. De andere alleenstaande ouders vonden dit niet kunnen. Het stelletje had immers elkaar! Het onrecht werd rechtgezet en ik kon snel naar een mooie plek op de Cirkel laan verhuizen. Mijn Drentse vriendin, ontmoet tijdens een Cirkelvakantie, kreeg eens de wind van voren van een andere moeder die erachter kwam dat ze thuis hokte met haar vriend. Dat was toch vals spelen! Dat er zelfs wel eens ‘gewone’ gezinnen op het Cirkel laantje staan, is voor deze puristen ook moeilijk te verteren. Terwijl dit juist de kracht van het Cirkel concept aantoont. Het Cirkel laantje als proeftuin voor het moderne samenleven.

La ‘famiglia’
Onlangs hebben we alweer onze vierde Cirkel-vakantie doorgebracht, wederom in Italië. Het was nog lekker rustig op het Cirkel laantje waar we met vier gezinnen stonden. En verderop op het singlekamp een aantal vrijgezellen, in de leeftijdscategorie 35 tot 55 jaar. We liepen natuurlijk regelmatig langs de Italiaanse famiglia’s die zich met drie generaties in huisjes of stacaravans gesetteld hadden. Dan bekroop me wel eens de gedachte ‘zo hoort het eigenlijk te zijn’. Maar dan dacht ik snel weer terug aan die vorige vakantie toen we vlakbij zo’n familie stonden. De heer des huizes schoof in het weekend aan, nog vol van de stress van het werk. Hij snauwde z’n kinderen af terwijl oma probeerde te redden wat er te redden viel. De traditionele familie kan ook heel benauwend zijn. Laat ons maar lekker aanrommelen met onze alternatieve Cirkel familie.

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld