Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Omroep Almere geeft strijd niet op; gemeente komt nog met reactie

door Mario Withoud

De strijd om de zendmachtiging voor een lokale omroep is nog niet voorbij. Bij monde van voorzitter Arie Vleugel laat Omroep Almere namelijk weten te gaan procederen tegen wethouder Huis, die de raad voorstelde de zendmachtiging niet te gunnen aan Omroep Almere. Huis sprak de voorkeur uit voor Media 036. Dit initiatief van Willem Miermans is een concurrent van Omroep Almere.

Vleugel had een rectificatie geëist omdat volgens hem wethouder Huis ten onrechte had gesteld dat Omroep Almere niet aan bepaalde voorwaarden zou voldoen. Dat weigerde Huis en daarom ging Omroep Almere in beroep bij de daarvoor bestemde gemeentelijk commissie. Inmiddels is een en ander door de gemeente aangepast.
‘Maar', zegt Vleugel, ’het is nu aangepast zonder het officieel te rectificieren. Ik snap Frits Huis wel want hij wilde het niet in de pers hebben. Als dit in de pers komt, weet de gemeente niet wat ze moet doen. En Frits gunt mij de rectificatie gewoon niet. Dat wordt dus voor ons kat in bakkie bij een rechtszaak.‘
Vleugel is namelijk van plan om door te strijden.  De volgende slag is die bij het Commissariaat voor de Media (Cvdm). Uiteindelijk is het namelijk het CvdM dat de zendmachtiging moet toekennen. Vleugel: ‘Het Commissariaat zal ontdekken dat de gemeente een scheve schaats heeft gereden. Dat is voor mij evident.’

Stel dat het CvdM de aanbeveling over neemt, net als de gemeenteraad Media 036 voordraagt, dan gaat Omroep Almere daar tegen in beroep. ‘Een uitspraak van het Commissariaat is voor beroep vatbaar.‘
Uit een soort collegialiteit heeft Vleugel overigens Willem Miermans van Media 036 op de hoogte gebracht. ‘Ik heb Willem een mail gestuurd. Dat vond ik netjes. Ik schreef: "Let op: de strijd is nog niet gestreden." Ik raad hem aan om niet op persoonlijke titel geld in Media 036 te investeren.’
Vleugel heeft geen reactie van Miermans gekregen op dit mailtje. Dat verbaast hem niet. ‘Ik heb mijn best gedaan om samen te werken, maar dat wil Willem niet.’ Waarom hij dat niet wil, denkt Vleuel wel te weten: ‘Ik ben een democraat. Willem duidelijk niet.’
Volgens Vleugel hebben ook vrijwilligers van Media 036 geen goed gevoel meer bij die organisatie. ‘Ze komen vragen of er bij Omroep Almere een plek voor ze is.’

Wethouder Huis is kernachtig in zijn reactie op hetgeen Arie Vleugel stelt. ‘Op de persoonlijke aantijgingen ga ik niet in. Er is een klachtencommissie geweest met een onafhankelijke voorzitter. De hoorzitting was bedoeld om AOS in de gelegenheid te stellen om hun klacht toe te lichten.
De voorzitter daarvan heeft de heer Vleugel er op gewezen dat hij, als hij dat wil, naar de Nationale Ombudsman kan stappen.  Uiteraard komt de gemeente nog met een officiële reactie aan Omroep Almere. Dat zullen we zo spoedig mogelijk doen maar we willen het ook zorgvuldig doen.’Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld