Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

KAF-directeur kijkt liever vooruit

door Mario Withoud

Schouwburg Almere, tegenwoordig Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) geheten, was dit jaar in het nieuws. Enkele gemeenteraadsfracties hadden namelijk vragen over de kosten van een verbouwing en het gerommel in het managementteam.
Meerdere keren werd er door de gemeenteraad gesproken over de kosten van de verbouwing.  De hevigheid van die gesprekken nam toe toen er een anonieme brief kwam. Daarbij zat een mailwisseling waaruit bleek dat er onenigheid was tussen KAF-directeur van de Wiel en een klein deel van het managementteam.


GroenLinks fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden wilde dat de gemeente ingreep omdat er veel gemeenschapsgeld mee gemoeid is en ze wilde weten of dat goed besteed wordt.  ‘er zijn allerlei problemen die de transitie (verbouwing ter vergroting van het gebruik – MW)  meer risicovol maken’, zei Van der Heijden. Ze wees er op dat er een arbeidsconflict is en dat dit organisatorische problemen op kon leveren.
Huis reageerde dat hij hetgeen speelt niet het openbaar wil ‘bespreken om uit een vervelende situatie te komen.’ 
Ook de andere oppositiepartijen wilden van de wethouder weten hoe een en ander zit.
Wethouder Huis garandeerde dat er geen verbouwingsgeld ingezet wordt om deze interne kwestie op te lossen.

Sfeer goed
Een roerige tijd voor Kaf en haar directeur dus. Een tijd waar KAF-directeur Jeroen van de Wiel niet met plezier aan terug denkt. Hij kijkt liever vooruit dan terug.
 ‘Het heeft gerommeld’, zegt Van de Wiel,  ‘daar moesten we doorheen. Dat vinden wij natuurlijk jammer maar er is nu een team wat er staat. De sfeer is goed en iedereen ziet kansen. De medewerkers ook.’
Wat hij de afgelopen periode niet wilde, was ingaan op anonieme en onbewezen verhalen. ‘We hebben met iedereen gecommuniceerd, maar ik ga niet in op geruchten.’
Dat de gemeenteraad hier en daar kanttekeningen plaatste, begrijpt hij. ‘De raad moet het College van Burgemeester en Wethouders controleren.  Je moet elkaar scherp houden, ook bij dit leuke project. Dat je het soms uitvecht, is prima. Wethouder Huis heeft aangegeven wat daarbij zijn rol is en dat deed hij goed.’
Van de Wiel heeft er bewust voor gekozen niet in te gaan op allerlei geruchten die de ronde deden.  ‘Ik ga niet reageren op anonieme en onbewezen geruchten.’

Dat raadsleden en anderen graag meer antwoorden van hem hadden gewild, weet de directeur maar hij vindt niet dat het zijn rol is. Raadsleden moeten met hun vragen naar de wethouder gaan, niet naar hem.  ‘We hebben een persverklaring uitgegeven en met iedereen gecommuniceerd. Zo hebben we de antwoorden gekaderd en met een mond gesproken.’
De directeur is blij dat “het gedoe’ voor de vakantie is afgerond: ‘De start van het nieuwe seizoen is een mooie kans.  Met externe partners als Bonte Hond doen we bijzondere dingen. In dit gebouw zitten ook leuke clubs als Stichting Twisted, de Cultuurmakelaar van het Aanjaagfonds en Media 036.’

Media 036 betaal wel
Over welke huur Media 036 aan KAF betaalt, zegt de directeur: ‘Er zijn duidelijke afspraken met alle huurders.  Media 036 betaalt huur.  Wat voor vergoeding KAF daarvoor vraagt, is aan ons. Hoe wij als cultureel ondernemer dit pand exploiteren, daar gaan we zelf over. Met de gemeente zijn daar afspraken over gemaakt. ‘
Raadsleden die meer over die afspraken willen weten, verwijst Van de Wiel door naar cultuurwethouder Huis. Wethouder Huis laat desgevraagd weten:
'
Als gemeente willen we bevorderen dat de gesubsidieerde instellingen een gezonde bedrijfsvoering hebben die gebaseerd is op ondernemerschap, een breed publieksbereik en een stevige band met Almeerse ondernemers.
Wij willen met KAF een cultureel ‘thuis’ creëren in het hart van de stad. Een plek waar bezoekers kunnen genieten van diverse combinaties op het gebied van kunst en cultuur. Wij  verwachten van KAF dat zij het gebouw ontwikkelen tot een bruisend cultureel centrum wat “niet in vaste hokjes en vooraf bepaalde vierkante meters is georganiseerd, maar flexibel ingevuld via een open structuur'. 

Verder stelt de wethouder: 'KAF huurt het hele gebouw. Zij hebben er, ivm een gezonde exploitatie, baat bij om ruimtes die niet door hen zelf gebruikt worden te verhuren aan derden.  Waar het gaat over (onder)huur vindt afstemming plaats tussen gemeente en KAF zodat er geen conflict ontstaat tussen de huurovereenkomst tussen KAF en gemeente. Het is niet aan de overheid om te beslissen over de bedrijfsvoering van onafhankelijke stichtingen.  Wij vinden het heel positief dat diverse partijen die actief zijn op het gebied van kunst en cultuur samenwerken en dat sommigen zich vestigen in KAF. Dat bevordert de kans op samenwerking en innovatie en het kan de door iedereen gewenste reuring opleveren. De instellingen die zich in KAF vestigen doen dat op basis van eigen afwegingen.  Zij kunnen daar ook weer weg. Dat is marktwerking.' 

Van de Wiel betreurt het overigens dat het ‘vrij schieten is als het over cultuur gaat’.  ‘Ik wil me niet focussen op zeurders maar met KAF vooruit kijken. Iedereen komt graag in ons theater spelen, ook Youp van ’t Hek en Najib Amhali. Samen met Almeerders gaan we hier iets moois neerzetten.’

Overdekt festivalterrein
Daar begon Kaf al op zaterdag 26 september mee. Toen was er namelijk een Open Dag in Kunstlinie Almere Flevoland, voorheen Schouwburg en anderen in het gebouw aan de Esplanade.
‘Tijdens de Open Dag konden bezoekers op plekken komen waar je normaal niet komt’ licht Van de Wiel toe, ‘Bijvoorbeeld op het dak en in de kleedkamer waar artiesten als René Froger, Karin Bloemen en Ali B. zitten.’
Verder lieten onder meer CKV Almere, Twisted en Media 036 zien wat zij allemaal in KAF doen. Bezoekers zagen het gebouw in actie. Er werd een doorsnede gegeven van wat er in een jaar in KAF te beleven is.  Er hing een heuse festivalsfeer. Volgens KAF is het gebouw dan ook uitermate geschikt als overdekt festivalterrein.

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld