Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 3

Door Asjen van Dijk

Asjen van Dijk (63)  is gemeenteraadslid maar vooral gewoon Almeerder. Hij schrijft over hetgeen hij ziet, meemaakt en denkt.

12 september
Vijftienduizend mensen nemen de moeite om vandaag naar Amsterdam te komen om de regering duidelijk te maken dat de maat vol is. De voortdurende bezuinigingen in de zorg komt het volk de keel uit. Heel terecht wordt Staatssecretaris van Rijn uitgefloten en uitgejouwd.


‘Ik krijg er kippenvel van’, zegt de jonge winkelier die buiten haar winkel de prachtige stoet van duizenden mensen die de zorg willen redden aan zich voorbij ziet gaan in de Haarlemmerstraat. De winkelier  is zichtbaar ontroerd. ‘Prachtig dat jullie dit doen’, zegt ze. We geven haar een SP-button die ze meteen opspeldt.

Hè dat is slim, de Volksbond, een plek waar daklozen voor een paar centen een maaltijd en een kop koffie kunnen bemachtigen, heeft haar deuren geopend voor mensen met een volle blaas. Voor vijftig cent. Er staat een jonge man buiten die ons wijst op de mogelijkheid om een kop koffie te nemen. Ik wil dat wel. Binnen hangt een adembenemende rooklucht. De koffie is goed. Ik kom in gesprek met een man uit Eritrea, hier in 2001 liefdevol opgenomen als vluchteling. Hij heeft hier zijn dagbesteding. In de zaal wemelt het van de mensen die duidelijk verslaafd zijn. Half zittend, half hangend op hun eenvoudige stoeltjes. Aan de bar slurpt iemand gulzig zijn soep naar binnen.
Ik kom in gesprek met een vriendelijke man in het Westerpark. We schudden elkaar de hand. Hij is een man met een PvdA hart, maar met sympathie voor ons. Hij vertelt dat de SP gegroeid is. Geen populisten meer maar mensen die meebesturen in steden en provincies. Landelijk zit dat er ook aan te komen voorspelt hij. We schudden elkaar opnieuw de hand en vervolgen onze linkse wegen.

Het zit erop. De sprekers op de bühne houden hun mond. Er is een populaire zanger gekomen om het feest aangenaam te beëindigen. Maar het publiek stroomt weg, terug naar vele oorden in Nederland, ieder daar met zijn en haar dagelijkse zorgen.

13 september
Tweeduizend mensen van verschillende nationaliteiten, culturen en organisaties zijn bijeen in Amsterdam vanmiddag. Vanaf de Dam na het luisteren naar betrokken sprekers, trekt een kleurrijke stoet door toeristenrijk Amsterdam, met als belangrijkste motto, ‘’vluchteling u bent welkom’’.

14 september
Je moet er wat voor overhebben. Sinds mensenheugenis verspreidt de SP de Tribune, het lijfblad onder zijn leden. En als rechtgeaard socialist breng je dan het blad rond. Vanochtend is het weer zover. Het zijn er niet veel, maar de adressen liggen wel zo ver uit elkaar dat ik nu compleet natgeregend ben en overal in huis mijn natte goed te drogen hangt.

Loop ik vanavond evenwijdig aan de Cinemadreef tussen de achterkant van flats en de tuintjes, door schuttingen aan het zicht onttrokken, door de Filmwijk. Op weg naar het fractieoverleg. Ik doe dat tussen de buien door. De zo'n schijnt zelfs. Kom achter zo'n schutting vandaan en loop een straat in, die recht op de Cinemadreef uitkomt. Ineens doemen vier personen op in mijn ooghoeken. Twee robuuste mannen en hun dames. De linker man heeft een lang voorwerp in zijn handen, hij schijnt een geweer te laden. Maar verdorie het is gewoon een grote opgerolde paraplu.

Zit met Julia op de bank. Beter gezegd, ik op de drie en zij op de tweezits. Toch wel een afstand. Misschien moeten we kiezen voor een tweezits en de grote eruit doen, maar dan kan ik niet meer lekker, met een kussen onder mijn hoofd, gezellig liggend een tv programma bekijken. Grote problemen in mijn huiskamer. Buiten de huiskamer zijn er in andere kamers in Den Haag, andere dingen aan de hand, maar daar wil ik even niet aan denken. Straks weer als ik de gemiste algemene beschouwingen op kanaal 100 bekijk. Misschien wel met een lekker kussen onder mijn hoofd. Als Julia op haar werk is en ik het rijk alleen heb.

 

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld