Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

WTC Almere pakt beladen datum terug

door Caroline in 't Veld en Mario Withoud

Vrijwel alle Almeerders kennen het WTC bij het Centraal Station. Het is een prettig kantoorgebouw waar veel activiteiten zijn. Het hoogste gebouw van Flevoland biedt een ongelooflijk uitzicht over Almere en de wijde omtrek.

 

Een uitzicht waar menig Almeerder graag van wil genieten. Het WTC krijgt elke dag de vraag of mensen ‘even naar boven mogen om een kijkje te nemen’. Dat kan niet zomaar daarom wordt er altijd nee gezegd.
Afgelopen vrijdag was er een zogeheten Open Dag. Een paar honderd Almeerders grepen de kans om telkens in groepen naar de top te gaan.
Het was vrijdag een beladen datum. Zeker voor het WTC want op 11 september 2001 vernietigden terroristen het WTC in New York met gekaapte vliegtuigen.
Ongetwijfeld zal men bij het WTC Almere zich afgevraagd hebben of 11 september wel een geschikte datum is om honderden mensen in de top van het gebouw toe te laten.

Het getuigt van lef en klasse dat men juist op 11 september een Open Dag met torenbezoek hield. 
Guy Tozolli, de oprichter van het WTC, had daar trouwens een doel mee. De WTC-oprichter zei dat als je zaken doet je een gemeenschappelijk belang hebt. En mensen met een gemeenschappelijk belang verklaren elkaar niet de oorlog.

De beladenheid van 11 september deed terug denken aan een toespraak die begin januari dit jaar gehouden werd. Op het Stadhuisplein was toen de Almeerse herdenking van de aanslag bij Charlie Hebdo.
De toespraak werd afgesloten met de woorden: ‘Wat kunnen wij, als gewone mensen, doen? Uiteindelijk gewoon doorgaan met ons leven. Gewoon boodschappen doen, naar ons werk gaan, met de bus reizen.
Ons niet door angst laten leiden. Want laten we angst ons leven bepalen, dan hebben allerlei terroristen, welk doel ze ook hebben, bereikt wat ze willen.
Ga dus door met uw gewone leven want dan heeft terrorisme echt geen zin.’

Daarom is het een sterke zet dat uitgerekend op 11 september het WTC Almere een Open Dag hield. Gewoon doorgaan met het gewone leven. Dus de datum van 11 september terug pakken van de terroristen. Laten zien dat de terroristen hun doel niet bereikt hebben.


Natuurlijk betekent dat niet dat 11 september een gewone datum zal zijn. Daarvoor was de gebeurtenis van 2001 te aangrijpend, te schokkend. Daarvoor is de herinnering aan de aanslag te onvergetelijk. Maar toch… Als vanaf nu elk jaar in het WTC een Open Dag is… Dan wordt 11 september hopelijk niet alleen een herdenkingsmoment maar ook de dag waarop Almeerders het WTC kunnen bezoeken.  
En dan niet alleen vanwege het mooie uitzicht maar omdat juist op die dag het WTC extra verbinding zoekt met inwoners van de stad. Haar deuren opent voor iedereen ongeacht leeftijd, ras of geloofsovertuiging.

 

 Reacties

Leo op 17-09-2015 13:36

Ik was er bij! Helaas waren de schapen in Haven niet te zien, maar het uitzicht was grandioos!

Renee op 17-09-2015 13:44

@Leo, anders was je na het schaapjes tellen in de lift in slaap gevallen!

Meander op 26-07-2017 21:12

Mooi zo.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld