Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Wethouder verwerpt verdachtmakingen

door Mario Withoud

Frits Huis, Almeerder van het eerste uur, is prominent in de stad aanwezig sinds het begin. Al tijden is hij lokaal politicus. Hij was een scherp raadslid dat een jaar terug voor de tweede keer wethouder werd.

Frits heeft een portefeuille die de stad op veel manieren raakt.  Als wethouder gaat hij over stedelijk beheer (onderhoud) en cultuur, om maar wat te noemen. Huis is een man waar je kennelijk haast niet neutraal naar kunt kijken. Zoals hij zelf zegt: ‘Je bent dol op me of je walgt van me... Ik zit daar zelf tussenin.’
Getergd is wethouder Frits Huis niet, daar is hij te relativerend en te goedlachs voor, maar een aan ergernis grenzende verbazing heeft hij wel over bepaalde zaken.

Dat blijkt wel als ik hem spreek op zijn wethouderskamer in het stadhuis.
Frits Huis en ik hebben het over het gedoe rond de zendmachtiging voor een nieuwe lokale omroep. Omroep Almere wilde die zendmachtiging maar concurrent Media 036 van Willem Miermans werd voorgedragen.
Een oppositieraadslid suggereert dat al tijden terug vaststond dat Media 036 van Willem Miermans de zendvergunning moest krijgen. Huis zou dat willen omdat Miermans en hij elkaar kennen. Dat Huis en Miermans onlangs druk in gesprek gezien zijn, sterkt het raadslid in die gedachte.
‘Ik kwam Willem tegen op Zand’, vertelt Frits, ‘We hebben toen over voetbal gepraat. Tijdens de procedure sprak ik overigens niet met Miermans. Want ik wilde voorkomen dat de zendmachtiging tijdens een praatje maken zijdelings aan de orde kwam.’
Dat hij op Zand een gesprek met Miermans had, vindt de wethouder niets bijzonders. ‘Ik praat graag met mensen, zo heb ik op Zand ook collega-wethouder Mark Pol ontmoet en Martin Ort’ (Ondernemersvereniging Stadshart Almere - MW).

Walging
Dat ‘gewone mensen’ allerlei vreemde ideeën hebben over hoe het in de politiek gaat, vindt hij tot daar aan toe. Van een lokaal politicus verwacht Huis echter meer nuance.
Aan een kant zegt Frits ‘Ik trek me er geen zak van aan’, aan de andere kant doet het hem toch wel wat. ‘De gedachte dat raadsleden dat echt denken vind ik deprimerend.  Het raakt me dat mensen twijfelen aan mijn integriteit. Vaak zijn dat mensen die zelf niet integer zijn.’Wat de oorzaak van alle kritiek op hem is, waarom hij verdacht gemaakt wordt, weet de wethouder niet. ‘Het komt misschien door wie ik ben. Ik ben flamboyant. Ook in mijn bestuursstijl.  En het zit in mijn karakter om dingen te zeggen die gezegd moeten worden… Er wordt dan ook verschillend over mij gedacht. Je bent dol op mij of je walgt van me.’ Even lacht hij, ‘Zelf zit ik daar tussenin.’

Frits wijst er op dat toen de procedure liep niet hij maar zijn ambtenaren gesprekken hebben gevoerd met Media 036 en Omroep Almere. En dat de gemeenteraad besloten heeft om Media 036 te zendmachtiging te gunnen. Niet hij als wethouder.
De hele procedure rond de zendmachtiging is volgens de regels verlopen, stelt Huis. Hij is het niet eens met Arie Vleugel van Omroep Almere. Vleugel maakte namelijk bezwaar tegen het besluit en eiste rectificatie. Die eis bevreemdt de wethouder. ‘Arie Vleugel wilde een rectificatie van zijn eigen woorden,’ vertelt Frits,’van wat Arie zelf tegen mijn ambtenaren gezegd heeft. Tegen de ambtenaren zei hij dat de doelgroep van Omroep Almere tussen de achttien en vijfendertig jaar oud was. Een week later zei hij dat de doelgroep breder was.’

Zoek dan bewijzen
De suggestie dat Huis de zendmachtiging niet aan Vleugel zou gunnen verwerpt hij. De wethouder: ‘Ik wil die man niet dwars zitten. In mijn voorstel aan de raad stond dat beide kandidaten voldeden.  Ik heb er ook bij gezegd dat Media 036 met een banddikte de voorkeur kreeg. Met een banddikte hè… En nogmaals: niet ik heb gekozen voor Media 036, dat heeft de gemeenteraad gedaan.’
Tot slot zegt wethouder Huis: ‘Als een raadslid vindt dat er iets niet deugt, had dat raadslid toen de raad dat besluit nam zijn mond open moeten doen.  En als er iets niet deugt, waarom zoek je dan geen bewijzen? Trouwens, wat zou mijn belang zijn om Willem de zendmachtiging te gunnen? Is dat financieel? Of maatschappelijk? Nee, niets van dat alles.’
Reacties

tallister10 op 02-10-2015 12:08

De gemeente Almere met de pvv, VVD, leefbaar Almere en D66 voorop willen de lokale omroep van Almere ook commercieel gaat en dat mag niet volgens de mijnheer Huis!

Het Commissariaat voor de Media heeft de Limburgse regionale omroep L1 een recordboete van 275.500 euro opgelegd wegens het schenden van de Mediawet.
Dat meldt de Limburgse regionale omroep donderdag. De hoogste opgelegde boete tot nu toe was voor de Tros wegens het gesponsorde programma Bibaboerderij. De omroep kreeg toen een boete van 270.000 euro, dat na procedures werd bijgesteld tot 100.000 euro.De boete voor L1 is een optelsom van in totaal acht overtredingen. De omroep krijgt onder andere drie keer 36.000 euro boete voor sponsoring van programma's over de gezondheidszorg.Ook krijgt L1 een boete voor het uitzenden van een realitysoap over de zanger Big Benny; als tegenprestatie verdiende de omroep aan de kaartverkoop van een concert van Big Benny.In het programma Limbourgois zat reclame voor Gulpener Bier, waardoor L1 nogmaals een boete van 36.000 euro kreeg. Ook andere rubrieken van de zender worden beboet wegens ongeoorloofde sponsoring.Het Commissariaat voor de Media oordeelt dat L1 de Mediawet geschonden heeft. De wet stelt dat publieke omroepen volledig onafhankelijk moeten opereren. Hoewel educatieve programma's wel gesponsord mogen worden, is het Commissariaat van mening dat bijvoorbeeld de programma's over de gezondheidszorg daar niet onder vallen.Indiener van de aanklacht Gerrie Coerts van WijLimburg laat weten "heel blij" te zijn met het besluit van het Commissariaat. "L1 zendt tegenwoordig veel meer commerciële programma's uit. Dat moest eens ophouden."De zender laat weten bezwaar te maken. Het is nog niet bekend wanneer het bezwaar wordt behandeld.
Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld