Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Obervaties 7

door Asjen van Dijk

28 september
Ik ben geen dichter, maar dicht mezelf toe, dat op een dag, ik dichter kom, bij wat een dichter mag vertellen op zijn eigen wijze.


29 september
Ik ga een avondklok instellen voor mijn kater Bo, gisteravond heeft hij een jonge poes aangerand in de achtertuin. Het heeft er in ieder geval alle schijn van. In de Filmwijk wordt preventief rondgewandeld door attente buurtbewoners, meestal met een hondje aan de lijn, dat valt goed te combineren. Een van hen belde gisteravond en zei: 'Bo is een bedreiging voor de buurt, u dient hem binnen te houden, anders ga ik er schriftelijke vragen over stellen in de buurtraad.' Dat willen we niet en daarom houden we Bo even binnen totdat de bui van boze buren overgewaaid is. Maar wat is dat, als ik naar buiten kijk zie ik een jonge poes smachtend onze kant op kijken, Bo springt op de vensterbank.

30 september
Ik werd vannacht zwetend wakker. Zat opgesloten in een concentratiekamp, een voormalig AZC. Fascisten in Nederland hadden de macht gegrepen. Socialisten en moslims waren opgejaagd wild. Bij de fascisten hadden zich de brave burgers en de kapitalisten aangesloten. Het was een wrede wereld, maar gelukkig zit ik nu niet in die nachtmerrie, maar met een kopje thee op de bank, in alle rust op weg naar een nieuwe dag.

Heb je dat weleens? Dat twee mannen je passeren in een gang op het stadhuis. Je hen goede morgen wenst en ze keihard, je wel aankijkend, maar doofstom en respectloos doorwandelen zonder je te groeten. En heb je dan niet de neiging ze na te roepen met: 'Hè, arrogante klootzakken, er was twee seconden geleden een medemens dat je groette.'

1 oktober
Even een terugblik op de woensdag. In de ochtend een sessie met de verkenners groep Sociaal Domein van de gemeenteraad, de naam suggereert dat er alleen padvinders inzitten, maar dat is niet waar. Deze groep onderzoekt of de veranderingen in de zorg het gewenste effect hebben en rapporteert dat aan de gemeenteraad, volgend jaar.  In de vroege avond was een grote delegatie van de gemeenteraad uitgenodigd in een Moskee in Staatsliedenwijk. Daar werd duidelijk wat het bestuur van die moslimgemeente qua uitbreidingsplannen voor ogen heeft en of dat passend te maken is in het nieuwe bestemmingsplan. Als het aan mij ligt wel, het zijn redelijke eisen die voor de gemeenteraad aanvaardbaar moeten zijn.  Vanuit de Staatsliedenwijk op mijn fietsje naar Almere Buiten, op mijn gewone, hangend achter een elektrische, die zich van mij trachtte te ontdoen. Daar wachtte de Kerngroep van de SP. Belangrijkste item de avond over vluchtelingen, die komt er al snel aan, op 12 oktober in Café  op 2..

Zit op een mooie hoogte om van afstand in contact te komen met de burger van Almere. Namelijk op de tweede verdieping van de Nieuwe Bieb in het Nieuws Café met uitzicht op Mac Donalds, het Stadhuisplein, café op 2, een visboer en alle passerende en van de zon genietende medeburgers. Achter me bruist het cappuccinoapparaat en hoor ik zacht overleg plegende mensen. Ik bereid me voor op een nieuwe schoolklas die straks Democracity gaan spelen in de Raadszaal in het stadhuis. Daarna verderop in de middag naar de afscheidsreceptie van ex-wethouder Henk Mulder, die met een grote aardbeving zijn nieuwe werkplek betrad in Groningen.

2 oktober
"Geen Nederlandse bommen op Syrië" staat met een grote kop op de ochtendkrant. Daar zal de gemiddelde Syriër niet wakker van liggen lijkt me. Er vallen er genoeg, door allerlei vliegtuigen aangevoerd en afgevuurd, met verschillende doelen, ter bestrijding van verschillende partijen. Niet meer te volgen voor een Tukker van 63. Ik sla de krant dicht.

Volkomen eens en applaus voor Caroline Vos die in Opinie en Debat in de Volkskrant onder andere het volgende stelt: “Er is een partij die de oplopende spanningen in AZC 's gebruikt om asielzoekers neer te zetten als gewelddadige en bronstige criminelen.  Als antwoord hierop van de overheid moet er gewerkt worden aan een versnelde behandeling van de asielaanvragen en vervolgens aan de integratie van deze mensen. Nederland, en de steden van Nederland en hun burgers, moeten weten waar ze aan toe zijn. Het is een internationaal recht van mensen om elders een bestaan op te bouwen als oorlogsvluchteling.”

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld