Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 6

Asjen van Dijk is SP-raadslid maar vooral Almeerder. In de serie "observaties" schrijft over wat hij ziet, meemaakt en daarvan denkt.

 

door Asjen van Dijk

25 September
Met Kelt, Judith en Daniël, allen actieve SP Kerngroep leden, naar het Badhuis theater in Amsterdam Oost getogen. Prima avond mogen meemaken, georganiseerd door de afdeling Amsterdam. Hun café heet OpSPraak, mooi gevonden.
Gastsprekers waren een Vluchtelinge uit Afghanistan, achter in de twintig intussen, goed opgeleid. Zeer welbespraakt vertelde ze over haar vlucht naar Nederland, als vierjarig meisje. Vanuit het Haagse perspectief sprak Sharon Gesthuizen over hoe zij en de SP tegen de huidige crisis aankijken, een bewogen en inspirerend verhaal. Daarna was er tijd voor het Amsterdamse, zeer goed verwoord door een jong en bewogen raadslid. Mooi om te zien wat er elders gebeurt en dat je in Nederland ook nog tolerantie tegenkomt. Applaus voor Amsterdam.

'Vrouwen zeggen soms de vreemdste dingen en zaaien daarmee verwarring. Je kunt ze beter niet aan het woord laten, want ze zijn in staat een beker helder water te vertroebelen door er slechts een vinger in te steken'. Uit de bijbel voor ongelovigen, deel vier. Koning David en de splitsing van het Rijk. Nu ben ik bijna veertig jaar getrouwd en ken mijn vrouw al drie jaar langer. Hoe hield ik dit in godsnaam vol?

26 September
Repair Yourself Café, een evenement voor 55 + ers meegemaakt vandaag. Een huisarts van Pakistaanse origine, zeer bedreven, leidde de dag in en sprak over alle lichamelijke gebreken die langzaam maar zeker de oude mens belagen. Daarna de Marcos therapie beleefd, een manier om stress in het nu te verklaren uit het verleden. Beetje wollig, maar maakte wel nieuwsgierig. Verder gesproken over hoe je dementie kunt aan zien komen, die inleiding ben ik vergeten. De laatste sessie was opnieuw met de huisarts, nu over eenzaamheid. Een thema dat de moeite waard was van alle kanten te bekijken en mee te nemen naar huis, waar ik het straks kan gebruiken in het wijkteam van de Filmwijk.

27 September
Lekkere sport op tv, Nederlandse dames houden de bal maximaal drie keer aan dezelfde kant en rammen hem daarna over of in een net. De Poolse doen hetzelfde. Voorlopig staat het 9-6 in de eerste set. Af en toe hebben ze even rust, na die 60 seconden komen ze het veld weer in zonder oren, zijn er door een overspannen Italiaanse coach vanaf geluld.
Oh wat huppelen die Hollandse dames vrolijk na ieder behaald puntje. Oh alweer eentje. T wordt een feestje 23-17 en 2-1 voor in sets.

Sporza op Zondag is geheel gewijd aan de WK wegwedstrijd op de weg. Op een Amerikaans parcours moeten er 260 km weggefietst worden onder de smalle bandjes. Ze zijn nu 30 km onderweg. De hele Nederlandse, in vrolijk oranje gestoken, ploeg zit op kop. Nu nog wel, aan de finish is er geen een meer te bekennen. Maar daar ga ik niet op wachten. Duurt nog een uurtje of zes.
De laatste kilometers in de WK op de weg. Nederlanders doen nog steeds mee. Mooie tv. Oh nu vijf aan kop. Geen oranje. Verschil vijftig meter.

De spanning is te horen in de stemmen van de commentatoren. De vijf op kop worden opgeslokt. Nog 12.7 km. Dat die jongens nog zo hard gaan na 248 km. Nog wel honderd man bij elkaar. Nog 11.4 km. Italiaans blauw vooraan. Zien wij Nederlanders? Daar is een aanval. De koers is hard. Nu een Amerikaan, die het probeert. Een wereldsport. Mooi gefilmd, alsof je er tussen rijdt. Nu twee dertigers, getectyleerd intussen, ze hebben acht seconden. Dat is niks. Nog 8.2 km. Nog 7.7 km. Ze hebben er 255 km opzitten. De twee werken goed samen. Nog 6.5 km. De Italianen sprinten naar voren. Nog drie heuveltjes. Daar valt de slag.

Twee man gevolgd door 80 man. Vele teams nog op sterkte. Italianen, Australiërs, Duitsers, ook drie sterke Nederlanders nog mee voorin. Belgen pakken de kop.  Nog 4.3 km. Terpstra op de twaalfde plek. Het gaat hard. Terpstra vertrekt. Degenkolb pakt hem terug. Een Belg gaat. Nog 2.5 km. Sagan daalt als een duivel.  Nog 1.8 km. Nog 1.2 km. Sagan in de laatste km. Nog een tweetal erachter. Nog 700 meter. De Slowaak perst er alles uit. Hij wint. De Nederlander Dumoulin wordt elfde. Prachtige finale. Sagan was al 27 keer tweede, eindelijk gerechtigheid.Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld