Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Angst, een slechte raadgever!

door Ans Desumma

Dat was even schrikken, een hoofdredacteur van een regionale omroep, die beweert dat: "als er een kogel komt, komt ie van links". Die hoofdredacteur twitterde dat naar aanleiding van een stilzwijgend en vreedzaam protest tegen de PVV-haatoproepen tegen de komst van vluchtelingen.Je verwacht van zo iemand toch enig historisch inzicht, Wat beweegt hem dan om een dergelijke uitspraak via Twitter, de lucht in te sturen?

Als we even nuchter terugkijken op onze geschiedenis, kun je er niet om heen.
De meeste slachtoffers van kogels zijn mensen van een meer linkse en vredelievende signatuur; Salvador Allende, Olaf Palme, de socialistische jongeren op het eiland Utoya.
Dan hebben we nog de Tweede Wereldoorlog buiten beschouwing gelaten, een oorlog waarin miljoenen doden zijn gevallen door de hand van uiterst rechts.
Vanwaar dan die angst voor een kogel van links?
Kunnen we stellen dat rechts extremisten zich laten leiden door angst?
Angst voor het onbekende, angst om de macht over zichzelf te verliezen, angst om de controle te verliezen, angst om de zeggenschap over de eigen leefomgeving te verliezen.

Als je ziet dat het economisch slechter gaat en je bent bang om inkomen, onderdak, werk, zekerheden, aanspraak op goede gezondheidszorg te verliezen, dan zoek je al gauw een zondebok. Bij voorkeur een zondebok die niet makkelijk voor zichzelf op kan komen, die al in de underdog positie verkeert. Dus schreeuw je van de daken dat die anderen er de schuld van zijn dat de rechtschapen Nederlander van alles en nog wat moet inleveren. Van alles gaat verliezen, zal moeten delen. Schreeuwen, het gebruik van geweld, kunnen toch simpelweg uitingen zijn van ANGST.

Om eerlijk toe te geven dat je bang bent voor je eigen hachje, vergt namelijk moed. Het vereist lef om eerlijk te zeggen dat je bang bent en je zorgen maakt. te vertellen dat je angst voor het onbekende, bang bent dat er niet genoeg voor jou overblijft.
Laten we daar rekening mee houden, als we weer een groep schreeuwende, oneigenlijke argumenten gebruikende, soms gewelddadige, angstige mensen zien. Laten we hun zorgen en angsten serieus nemen, ze geruststellen waar dat kan, een luisterend oor bieden.
Eerlijk gezegd reageer ook ik niet altijd op die bange mensen zoals ik zou willen. Ook ik toon niet altijd het begrip dat ik wel zou moeten hebben.  

Laten we op zoek gaan naar de helden. En er waren en zijn genoeg helden! De mensen die onderdak boden aan Joodse onderduikers, verzetsstrijders, diegene die opkomen voor mensen in nood, de mensen die vredelievend een helpende hand bieden aan een ieder die dat werkelijk nodig heeft. Nu ik er zo over heb nagedacht, kan ik niets anders concluderen dat als dat links is, ik in ieder geval een stuk geruster ben.Reacties

Theo op 09-11-2015 20:34

"als er een kogel komt, komt ie van links" is natuurlijk een onzin stelling, helemaal eens en geen duscussie. 'Oneigenlijke argumenten', het is maar wat je horen wilt. Maar om Joodse onderduikers en verzetstrijders gelijk te stellen aan wat er nu - voor een deel - op ons afkomt en nog gaat komen, is ook ongenuaceerd. Zorgen maken over te toestroom van gelukzoekers is een redelijk argument. Over 'echte' asielzoekers hoeven we natuurlijk niet eens te praten, die verdienen alle hulp. Maar als je - zoals ik - over de wereld hebt gereisd / gewerkt, kan je weten hoe slecht het gaat in sommige landen. Hoeveel (jonge) opertunisten een beter bestaan willen. En wij kunnen eenvoudig niet alle armoede van de wereld oplossen. Laat die hoofdredacteur maar een maandje in een AZC verblijven - piept ie wel anders. Maar ons zorgen maken, is een volkomen terechte zaak.

Erik Theunissen op 11-11-2015 12:55

Een heleboel kleine onwaarheden/onzorgvuldigheden maakt deze column waardeloos voor mij. Dat is jammer want de algemene boodschap kan ik absoluut kan onderschrijven. Ik irriteer me mateloos aan de vele onzorgvuldigheden en het niet in de (linkse) spiegel kunnen/durven kijken. Alle punten die ik hieronder noem zijn op zich nauwelijks het vermelden waard, bij elkaar opgeteld maakt dat ik toch moet reageren. * Allende heeft zelfmoord gepleegd (na een coup, dat wel) * Olof Palme en de jongeren van Utoya waren sociaal democraten. Ik was internationaal vertegenwoordiger bij de JS in de PvdA en heb vrienden verloren die ik enkele keren per jaar bij internationale congressen tegen kwam. Ik ben daar nog nooit een SP jongere tegengekomen. De SP is  helemaal niet internationaal georiënteerd en als het aan de SP ligt trekken we ons terug achter de dijken. Nu jezelf aan deze internationale helden linken terwijl je hun internationale gedachtegoed niet deelt, is goedkoop en beledigend voor hun gedachtegoed. * Aan de hand van drie voorbeelden concluderen dat rechts gewelddadiger is dan links, is op zijn minst onzorgvuldig en waarschijnlijk onwaar. Ik noem Rusland (Stalin!!!), China (Mao die lang in het beginsmanifest van de SP werd genoemd!), Rode Khmer (Pol Pot), Cuba, de RAF, RARA, Volkert van der Graaf en zo kan ik nog wel even doorgaan. Of zijn communisten niet links? * Hitler was fascist, maar je kunt een discussie voeren over de vraag of Hitler links of rechts was (nationaal SOCIALISME). Veel mensen hebben in ieder geval uit linkse motieven op Hitler gestemd. * Linkse mensen laten zich net zo goed door angst lijden als rechtse mensen, handelen en reageren uit angst is niet voorbehouden aan rechts! * Joodse onderduikers gelijk stellen aan wat er nu gebeurt, is ongenuanceerd, op zijn minst. * Hetzelfde geld voor heldendaden, stellen dat heldendaden zijn voorbehouden aan linkse mensen is onzin. Iemand die opstaat en eerlijk voor zijn angsten uitkomt (wat heel moeilijk is zoals je zelf schrijft) zijn voor mij net zo goed helden. Alleen door dialoog kunnen we problemen oplossen en iedereen die aan de oplossing meewerkt door in dialoog te gaan, is wat mij betreft een held. Ik heb het natuurlijk niet over de fascisten van de NVU die openbare bijeenkomsten verstoren.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld