Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Bang voor gevolgen terreur, ook in Almere

door Babette Brouwer

Ik ben zo blij dat ik geen moslima ben... dat ik geen heel duidelijk getinte huidskleur of Arabisch klinkende naam heb, zò blij...

Want je zult op dit moment maar met je hoofddoek op boodschappen moeten doen, je kinderen naar school moeten brengen, naar je werk moeten gaan of wat dan ook buitenshuis moeten doen.
En dat in de wetenschap, dat een heel groot deel van de mensen in jouw nabije omgeving hun haat (jegens een stel terroristen die uit naam van de islam massamoorden plegen) op joù projecteren.
Mensen die zo bang zijn dat iedereen die bidt tot Allah in hun ogen een potentiële moordenaar is.
Zo bang zijn dat ze zelfs niet meer de dialoog aangaan maar in ellenlange monologen blijven roepen "zie je nou wel dat 'ze' niet deugen".

Almere is natuurlijk nogal multicultureel en ik zie het voor mijn ogen gewoon gebeuren. De haat tegen moslims groeit ècht. 
En dat ontkennen, is net zo naïef als ontkennen dat er in de stroom èchte vluchtelingen ook terroristen zitten.
Met als resultaat dat niemand nog iemand vertrouwt, er tweedeling ontstaat en burgers het gevoel krijgen dat wat zij als 'recht' zien in eigen hand te moeten nemen. Net als die machtswellustelingen van IS.
Maar als ik dit hardop uitspreek, dan kan ik rekenen op behoorlijk felle reacties. In die reacties wordt flink uitgehaald naar de vluchtelingen. Die zouden moeten blijven waar ze zijn en vechten voor hun land; de lafaards…

Als Nederland in oorlog zou zijn, zou ik dan gaan vechten vroeg ik me in alle eerlijkheid af. En het antwoord is “nee”. Ik zou mijn beide kinderen onder mijn arm nemen en als de sodemieter maken dat ik in veiliger oorden kwam. Want hoewel ik geef om mijn land, geef ik meer om mijn kinderen.

Bang word ik van die steeds fellere manier waarop vrienden tegenover elkaar komen te staan door wat er in de wereld aan narigheid aan de gang is. Dat vind ik zorgwekkend omdat ik denk dat elkaar bestrijden niet helpt.  Juist verbroedering kan de oplossing zijn voor het probleem.
Ik denk oprecht dat het veel effectiever is om in gesprek te blijven met elkaar en onze kinderen te leren dat liefde belangrijker is dan haat en angst.

Net als ieder ander wil ik dat mijn kinderen veilig opgroeien.  Dat bereik je in mijn optiek niet door je ogen te sluiten voor het één of het ander. De wereld waarin wij leven is allang geen veilige plek meer. En dat komt helaas niet alleen door de aanwezigheid van IS.
Niet de moslims maken mij bang, niet de aanslagen. Nee. De tweedeling binnen de samenleving en de steeds radicalere wijze waarop die geuit wordt, dàt maakt mij bang.

Reacties

Netty Veltman op 17-11-2015 10:52

Goeie column Babette, ben het helemaal met je eens.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld