Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Boventallig

door Ernestine Kossmann

In mijn rol als lid van de Ondenemingsraad heb ik een behoorlijk aantal reorganisaties ‘meegemaakt’ en gesproken met een nog aanzienlijk groter aantal mensen dat in zo’n reorganisatie betrokken was.

Heel vaak hoorde ik iemand zeggen dat doordat hij of zij nu overtollig was, al het werk van de voorbije jaren achteraf gezien zinloos was geweest en even vaak hoorde ik mezelf dan antwoorden dat dat natuurlijk onzin was, dat iets uit het verleden niet plotsklaps waardeloos werd omdat het in de toekomst niet meer nodig was. 

Vermoedelijk heb ik daar knullige metaforen bij gebruikt. Dat je niet kunt zeggen dat je in het begin van een relatie niet verliefd was als je na jaren huwelijk uit elkaar gaat. Dat een kledingstuk dat uit de mode is geraakt, überhip was in de tijd dat je het droeg. Nou ja, dat soort teksten, die uiteraard nooit iemand getroost hebben. 

Nu ben ik zelf boventallig. En hoe hard mijn hoofd ook roept dat dat helemaal niets zegt over mijn arbeidsverleden, mijn gevoel roept even hard dat dat helemaal niet waar is. Dat ik nu dus eindelijk door de mand gevallen ben – dat wat ik deed niet meer nodig is, nooit nodig is geweest en dat ik alleen gedoogd werd. De vraag waaróm ik dan gedoogd zou zijn omzeilt mijn hart, dus voorlopig is het 1-0 voor het hoofd.

Toch is het raar, vond ik, dat waarvan ik zo overtuigd was voor anderen, direct betwijfeld werd zodra ‘t om mezelf gaat. Maar ja, zo vond ik ‘t ook nogal opmerkelijk dat ik toch nog verdrietig werd van een ontslag dat ik al anderhalf jaar voorzag en een paar maanden wist. En begrijp, in zekere zin – de koers van mijn afdeling en ik zijn niet compatibel.

De grootste schok ben ik wel weer te boven, geloof ik. Ik heb vier maanden voor ik werkelijk baanloos ben en ga in de tussentijd mijn werk afronden en eens kijken wat ik in een volgend leven kan gaan doen. 

Mijn hoofd ziet ruimte en nieuwe kansen. Ik ben benieuwd welke struikelblokken mijn hart nog in petto heeft.

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld