Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Nachtvlucht door Suburbia

door Jo Maas

Het toneelstuk Nachtvlucht is op 31 januari voor het laatst te zien in KAF, voorheen Schouwburg Almere. Nachtvlucht is geschreven door Ger Thijs. Samen met vele anderen heb ik genoten van het toneelspel van de 4 acteurs. Nachtvlucht wordt geregisseerd door Albert Lubbers en gespeeld door Khaldoun Alexander Elmecky, Nanette Edens, Lowie van Oers en Marit Hooijschuur. Met weinig middelen brengen deze acteurs een pakkende mensenwereld op het toneel.

 

Stel je voor...
Een klein vliegveld in Noord-Europa en een vertrekhal met gestrande mensen. De avond valt, de vlucht is vertraagd door de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan ("De natuur laat weten wie de baas is").
Daar zitten ze, deze verlorenen, die nu op weg naar een verre bestemming hoopten te zijn. De cameraploeg van HELLO/GOODBYE is net vertrokken, de winkels zijn dicht. Sommigen proberen te slapen, anderen irriteren elkaar. Je raakt in gesprek met vreemden, sommigen maken ruzie of gebruiken het moment om .............
("Je kunt altijd een nieuwe leven beginnen! Deze dag is de eerste dag van de rest van je leven")

Deze vier acteurs spelen min of meer tegelijkertijd verschillende rollen in vele verhalen. Als publiek is 't soms moeilijk om die transformaties bij te houden. In vlot tempo brengen zij tragikomische verhalen over liefde ("Ik ook van jou"), vertrouwen, angst en verdriet, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Met als rode draad 'n soort melancholisch fatalisme; 'n mens doet z'n best maar toch pakt 't vaak slecht uit. De onomkeerbaarheid van het noodlot. ("We moeten de weg teruggaan, uitzoeken waar het verkeerd is gelopen").
Dit stuk gaat heel erg over de moed om te leven, terwijl er zo veel mis kan gaan.

Maar dan; de ochtend daagt. Eindelijk kunnen ze vertrekken. Ze gaan naar buiten, daas, moe, met hun rolkoffers en hun rugzakken. ("Mind your step")
Dan komt ook het publiek los van deze stranding, nog steeds onder de indruk van Nachtvlucht. Het was alsof ook het publiek gestrand was op de luchthaven na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan. Of zoals iemand uit het publiek opmerkte: "Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer verbanden je tussen de verhalen ontdekt."

Ik zou zeggen; beleef 't mee.

Meer info: http://www.theatergroepsuburbia.nl/voorstellingen/nachtvlucht


Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld