Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 8

Asjen van Dijk is SP-raadslid maar vooral Almeerder. Hij schrijft over wat hij ziet, meemaakt en daarvan denkt.

3 oktober
We staan op Zuid. Net uit de metro gestapt vanaf Sloterdijk. Onze lieve kleindochter Finne bekeken, die weer lekker op schot was op het Westerpark hockeyveld. Ze legde er vandaag acht in, een mooi resultaat voor een meisje dat maar twee uurtjes per week oefent. Aan de andere kant was er ook een topscorer. Een meisje dat een kop kleiner was, maar zeer behendig. Haar moeder was er ook, een bekende hockeyster uit Amstelveen, die ieder dag met haar haar kleine dame oefende.


‘Hou even die komkommer vast’, zegt vrouwlief Julia. Als gehoorzaam echtgenoot doe je dat. We staan fruit en groente in te pakken in Julia ‘s tasje dat ze altijd bij zich heeft. Ik help met inpakken, maar dat wordt niet echt op prijs gesteld. Vrouwen pakken beter in. Dat constateert de marktkoopvrouw ook, ze zegt: 'Als je hier een camera opstelt heb je 's avonds een prachtige film, het komt heel vaak voor dat de man inpakt en vrouwlief het weer uitpakt en dan mopperend de boel op haar manier inpakt.' Ik krijg wel de tas in mijn handen gedrukt. Ik ben als pakezel beter geschikt.

4 oktober
Nog een weekje of tien te gaan. Met kleindochter Finne een weddenschap gemaakt. Op het moment dat de rotjes weer om mijn oren vliegen en de vette oliebollen met hun witte kuiven op de tafel staan, moet ik 80 kg wegen. Nog 10 weken te gaan, ieder week een kilootje minder, zou kunnen lukken. Maar ja ik schommel al weken op 89. De weddenschap is eenvoudig. Ik maak een tekening voor haar als het niet lukt, als ik de tachtig haal maakt zij er een voor mij. Gisteren in Haarlem in een prachtige speelgoedwinkel, mijnheer Paprika, al voorzichtig gekeken naar tekenpapier.

Er is zelfs een rosse buurt in Haarlem, had ik geen idee van. Was trouwens weinig te zien. Een enkele hoer had haar gordijnen open en wat je er achter zag kreeg je de tranen van in de ogen. Met vrienden Ties en Coby op pad gisteren in Haarlem. Coby is er geboren en liet ons plekken zien waar een gewone toerist niet gauw komt. Het hoogtepunt van de avond was een fantastisch optreden van Steef de Jong in de Toneelschuur, Straussvogel geheten, een eenmansoperette, die ik iedereen aanraad te gaan zien en horen.

5 oktober
Jean Pierre Rawie, wie? Ja Pierre Rawie is een van de grootste dichters in ons land. Hij wordt geïnterviewd in het Magazine van de Volkskrant. Hij vertelt dat het aanstoten van de glazen bij 'Proost' een functie had, een drupje wijn van jou in het andere glas betekende dat er geen gif in jouw glas zat. Er waren tijden dat een ingeschonken glas wijn je dood betekende. Zo is het schudden van de hand ook ooit begonnen om te checken of er geen wapen in zat. Wel effectief bij rechtshandigen, maar als je links bent?

Poepoe. Ze is vertrokken. Best een handenbindertje dat kleine ding. Ik heb het gevoel dat ik een dag keihard gewerkt heb. Respect voor alle moeders en oma's die dit dagelijks doen. Maar het is wel een schat. Vanochtend tussen de varkentjes, de schapen, de konijnen, de kippen en de mooie pauw op De Stek. Daarna haar oma even opgezocht bij de kinderopvang van de brede school in Tussen de Vaarten, toen naar huis, stopte haar een paar uur onder de wol en vanaf een uur of vier samen weer in de wakkere wereld. Intussen ook nog een stamppotje Andijvie smakelijk klaar gemaakt, omdat daar weinig aan te verprutsen valt. Heb nu net de etensresten en speelgoed zooi een beetje aan de kant, ga nu op weg naar de fractie, de politiek weer in.

7 oktober Julia is op weg naar Mirte, die woont om de hoek. Om half zeven ging de wekker, je moet er wat voor over hebben om het omaschap in te vullen, maar het gebeurt met liefde. Ik lurk mijn bakje yoghurt met zwarte bessen naar binnen. En verstrooi de tijd met de krant bestuderen. Straks wacht de kapster van Turkse afkomst die met haar zachte handen en harde gereedschap mijn wilde haren weer zal intomen. Ben er zeker tien weken niet geweest.  Vanmiddag ben ik uitgenodigd, voor het bijwonen van het leggen van een eerste steen. Voor een moskee, moet je toch eens in je leven meegemaakt hebben.

 

 

 

 

 

 

 Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld