Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Rechts heeft voorrang en hufters

door Nico van Duijn

Rechts heeft voorrang. Als dat onpraktisch is, dan laat je de ander voorgaan met een vriendelijke handzwaai. Dan heb je geen witte strepen en verkeersborden nodig. In Italië houdt niemand zich aan de verkeersregels. Ze dringen voor, ze wurmen zich door een file heen, of laten de ander even voorgaan. Heel vriendelijk lossen ze dat ter plekke op.

Kan dat ook in Nederland, of hebben we teveel hufters? Dat is lastig. De wegen van de stad zijn nu volgeplakt met strepen en borden, om hufters af te remmen. Dat is een beetje raar. Want juist hufters houden zich niet aan strepen en borden. Voor gewone mensen zijn geen borden nodig.
Laten we ons beperken tot vijf verkeersregels. Voorrang heb je op de dreven, rotondes, zebrapaden en met een groen stoplicht. Anders heeft rechts voorrang. Meer spelregels zijn er niet nodig. Wel is er goed overzicht op kruisingen nodig en onderlinge vriendelijkheid. Blijft over wat we met die hufters aanvangen, die lui die door een woonstraatje scheuren waar kinderen spelen.

Laten we daartoe de buurtstraten zo kronkelig maken dat ze niet kunnen scheuren in een woonwijk. Laat buurtbewoners betonnen bloembakken bestellen, om op straat te zetten, met de "2/3e van de helft" regel. Als de helft reageert op een enquête en 2/3e is voor, dan wordt die bloembak geplaatst.
Wielklem op de auto van die hufter om de hoek? Doen, met de "2/3e van de helft" regel. Hufters de voet dwars zetten helpt namelijk veel beter dan borden en voorlichting. Laten we het eens proberen in een wijkje. Alle verkeersaanwijzingen, verboden en waarschuwingen verwijderen. Laat de buurt het zelf democratisch oplossen, met de "2/3e van de helft" regel.

Ruzie zal er wel van komen. Maar dat geeft niet. Want democratie is het organiseren van onenigheid zodanig dat iedereen even ontevreden is.Reacties

ron op 15-11-2015 21:28

Kan maar ik heb geen behoefte aan klemmen zetten

ron op 15-11-2015 21:33

(Rechts gaat voor hebben we nooit borden voor gehad) in andere landen is vaak de regel doorgaande weg heeft voorrang zonder borden . Witte lijnen hebben soms best toegevoegde waarde ook voor normale weggebruikers

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld