Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Sacha de Ruiter van De Schoor

door Mario Withoud

Sacha de Ruiter (44) werkt bij De Schoor. Ze is onder meer betrokken bij Mooi Zo goed Zo.
Over een man schrijf je makkelijker dat hij een wilskrachtige kaak heeft dan over een vrouw. Toch bevestigt dat deel van Sacha de Ruiters gezicht dat ze wilskrachtig is.  Ze heeft een vriendelijke en rustige uitstraling maar ook de dadendrang druipt van haar af. Sacha heeft ook iets dierlijks. Niet dat van een roofdier maar van een springpaard dat elk moment klaar is om met een grote sierlijke sprong een moeilijke hindernis te nemen.


Dat springpaard is zo onlogisch niet want in haar jeugd heeft ze hele dagen doorgebracht op een manage. Ze is geboren in Zeeuws-Vlaanderen waar ze als kind en jongere onbezorgd opgroeide. Evengoed wilde ze als klein meisje al naar “de stad” want, zegt Sacha, ‘daar ruik je meer mogelijkheden’. Niet dat ze zich schaamt voor haar dorpse afkomst. Nee, daar is ze zelfs trots op.
Hoewel Almere wortels mist, voelt ze zich Almeerder. ‘Omdat ik hier mijn werk en mijn vrienden heb. De scholen van de kinderen hier zijn.’
Sacha valt overigens op dat ‘je naar buiten toe altijd Almere moet verdedigen.’Ze is erg betrokken bij de stad. Ook in haar vrije tijd.  ‘Vijf jaar geleden heb ik de stichting Creapower (opgericht om met creativiteit anderen te helpen. En ik ben oprichter en heel lang voorzitter geweest van Vereniging Sancho ’  

Vrijwilliger van aard
‘Ik heb op veel plekken gewoond, maar waar ik als kind van weg wilde, dat ons kent ons, zoek ik nu weer op. Ik woon namelijk sinds kort in Nobelhorst en dat heeft echt een dorpse mentaliteit. Ook daar ken ik al veel mensen.’
Haar werk is om mensen uit een bepaalde buurt met elkaar dingen te laten doen. Je zou zeggen dat ze in haar vrije tijd dan even iets anders wil dan ze al beroepsmatig doet. Nee hoor. Ze vindt dat ook leuk om zelf te doen ‘Ik woonde eerst in de Faunabuurt, dat was heel gezellig, met buurtbarbecues, toen verhuisde ik naar de Bloemenbuurt, daar was het veel minder.’ In Nobelhorst wil ze als vrijwilliger actief worden in haar eigen buurt. Vreemd vindt ze dat niet.
‘Als kind deed ik al vrijwilligerswerk bijvoorbeeld activiteiten met gehandicapten’, zegt Sacha, ‘je moet niet klagen maar zelf iets doen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader heeft zelfs een lintje gekregen voor zijn vrijwilligerswerk.’
Los van haar opvoeding zit het ook gewoon in haar. ‘Als ik de weg weet, waarom zou ik dan niet iemand bij de hand nemen? Ik wil helpen.’

Die instelling maakt haar het werken voor bijvoorbeeld Mooi Zo Goed Zo makkelijker. ‘Dat is zo leuk en divers dat ik moet uitkijken om niet altijd bereikbaar te zijn. Ik denk nu echt: vandaag ben ik vrij, ben ik niet bereikbaar.’
Noodgedwongen heeft ze geleerd tijd vrij te maken voor zichzelf. ‘Ik ben wel eens in die valkuil getrapt, daardoor loop ik niet meer zo hard.’
In vergelijking met anderen is dat niet zo hard lopen relatief; Sachas tempo ligt nog altijd vrij hoog. ‘Mijn kinderen willen niet met me de stad in omdat ik altijd wel iemand tegenkom die me aanspreekt. Mijn werk gaat altijd door. Ook bij Albert Heijn. Dat vind ik niet erg, het hoort bij de dorpse mentaliteit van Almere dat je iedereen tegenkomt.’
Vervelend vindt ze dat niet en als het een keer niet uit komt, zegt ze dat gewoon. Dergelijke spontane ontmoetingen leveren ook vaak wat op. Zo is het idee van de Kids Motordag bij zo’n Albert Heijnontmoeting ontstaan. ‘Bij de vleesschappen’, lacht Sacha.

Gevolgen van gemeente
Al zes jaar is Mooi Zo Goed Zo een belangrijk deel van haar werk. ‘Het blijft spannend’, zegt Sacha, ‘dat had ik niet verwacht. Een speeltuintje is een speeltuintje maar de bewoners daar omheen zijn steeds anders.’
Ze werkt natuurlijk door de hele stad en dat het hele jaar door, dus de projecten waar ze zich mee bezig houdt kunnen per seizoen verschillen.
Het is belangrijk dat bewoners zelf invloed hebben alleen hoort daar wel een verantwoordelijkheid bij. ‘Als ze hanging baskets (bloempotten aan lantaarnpalen – MW) willen, kan dat geregeld worden. Maar de gemeente geeft die geen water, want het is van de bewoners. Vooraf steek ik er dus op in dat er een adoptieplan komt voor het water geven.’

Handen uit mouwen
Noodgedwongen bezuinigt de gemeente op zaken als groen en speelvoorzieningen. Dat merkt Sacha bij haar werk. ‘ Ik heb begrip voor de bezuinigingen. Het is wel jammer en moeilijk natuurlijk. Ik hoop op betere tijden, dat er weer wat meer kan. Ik hoop ook dat mensen zich realiseren dat we het altijd goed hebben gehad in Almere. Het mooie van deze tijd is dat mensen nu creatiever zijn. Ze moeten wel. Dat komt natuurlijk ook door de bezuinigingen. Klagen helpt niet, je handen zelf uit de mouwen steken wel. Ik kijk altijd naar het positieve.  De gemeente geeft Almeerders nu meer de mogelijkheid om zelf iets in hun buurt te doen.‘
Er zijn zeker nog mogelijkheden voor bewoners. Sacha: ‘Is er een beweging in de buurt die leuke struiken wil, dan kan dat. Je moet er dan wel wat voor doen als buurt.’
Wat haar betreft zouden mensen ook anders kunnen kijken naar de gemeente. Zaken niet te snel als onkunde of onwil van de gemeente bestempelen. ‘De gemeente schoffelt de plantsoenen niet. Dat doet een medewerker van de groenvoorziening.’

Begrip na uitleg
Voor haar werk is ze veel met buurten, met bewonersinitiatieven bezig. Hoe kunnen bewoners  hun buurt leefbaar maken en houden.  “Vroeger” had de gemeente geld om dergelijke initiatieven te ondersteunen, geld voor voorzieningen en onderhoud. Je kunt als bewoner klagen dat het gras minder vaak gemaaid wordt, maar dat helpt niet, vertelt Sacha. ‘Beter kun je als bewoners zelf de handen uit de mouwen steken en het gras zelf maaien.’
Het helpt ook als mensen weten hoe duur bepaalde voorzieningen zijn, wat de gemeente daar voor betaalt. ‘Dan neem ik een catalogus mee om te laten zien wat een schommel kost.’
Mensen hebben heus wel begrip voor bepaalde zaken, als je het maar goed uitlegt, stelt ze.
Hoewel ze zich met veel “bemoeit”, hoeft ze niet zo nodig alle touwtjes in handen te houden. Haar werk en haar doelstelling vat ze dan ook als volgt samen: ‘Mensen, buurtbewoners met elkaar in contact brengen, iets op poten zetten, en dan ga ik er zo snel mogelijk weer tussen uit. Want het is veel leuker en beter als mensen het met elkaar regelen.’

 

 

www.creapower.nl   www.verenigingsancho.nl

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld