Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Zwarte Piet en het algemeen kiesrecht

door Mario Withoud

Binnenkort komt hij weer mee met de Sint. Ook in Almere levert het weer discussies op.Is Zwarte Piet nou wel of niet discriminerend? Vinden sommige mensen Zwarte Piet terecht stigmatiserend en achterhaald?

Dat mensen Zwarte Piet een onschuldig fenomeen vinden, snap ik. Ook begrijp ik mensen die Zwarte Piet willen veranderen omdat zij zijn domheid en slaafse onderdanigheid beschouwen als een belediging voor bepaalde bevolkingsgroepen.
Dat er een discussie over gevoerd wordt, is prima.
Het helpt een discussie als er duidelijke standpunten zijn. Voor- en tegenstanders tegenover elkaar kunnen staan.
Wat de oplossing niet helpt, is als je tegenover elkaar blijft staan. Er geen ruimte voor nuancering is. Je, oh ironie, zwart-wit denkt over Zwarte Piet.

Ik geloof niet dat Zwarte Piet bedoeld is om mensen met een donkere huiskleur als domme slaaf af te schilderen. In ieder geval tegenwoordig niet. Maar ik begrijp het als er mensen zijn die dat wel zo ervaren.
Er zijn mensen die de discussie hierover afkappen door simpel stellen dat als het je niet bevalt, je maar terug moet naar je land van herkomst.
Mij persoonlijk levert die stelling een probleem op. Want ik ben geboren in Nederland, net als mijn ouders, grootouders enzovoort. Naar welk land van herkomst moet ik dan?
Anderen kappen de discussie af door te stellen dat als je voor Zwarte Piet bent, je racisme gedoogd of zelfs een racist bent. Dus vooroordelen hebt.
Ook met die stelling heb ik een probleem. Want als ik al een vooroordeel heb, is het dat racisten bekrompen en onnadenkend zijn.
Dat schiet dus ook niet op.
Ik kan dan ook niet goed meedoen aan deze discussie omdat ik er genuanceerd over denk.

Waar ik niet genuanceerd over denk, is het argument dat Zwarte Piet moet blijven zoals hij is omdat het traditie is. Iets puur doen omdat het traditie is, vind ik namelijk een drogreden. Traditie is in mijn ogen iets wat je doet omdat het altijd gebeurt totdat je anders wilt of beter weet.
Zo was het traditie dat een dokter zijn handen niet waste voordat hij vrouwen hielp bij een bevalling. Dat veranderde nadat arts Semmelweis rond 1850 ontdekte dat de vaak dodelijke kraamvrouwenkoorts te voorkomen was als dokters hun handen wasten.
Of neem het algemeen kiesrecht. Tot 1917 en 1919 mochten ‘gewone’ mannen en vrouwen in ons land niet stemmen. Daarvoor had alleen een kleine groep Nederlanders stemrecht. Dus het grootste deel van de tijd, zeg maar sinds het jaar nul, was het traditie dat de gewone burger niet mocht stemmen. Een traditie die in 1917 (mannen) en 1919 (vrouwen) werd afgeschaft.
Ik wil best tradities koesteren. Maar waarom dan niet ook oude tradities herinvoeren en bijvoorbeeld het algemeen kiesrecht afschaffen? Je bent immers voor tradities of niet.

 
Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld