Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

observaties 9

door Asjen van Dijk

7 oktober
Vijf en dertig honderd honderdplussers herbergt Nederland.  Deze mensen hebben twee wereldoorlogen, drie koninginnen, een koning, de beurskrach van 1929, de invoering van het vrouwenkiesrecht, Colijn, Drees en Den Uyl, de wederopbouw, de ontzuiling, de ontlezing, de asfaltering en de digitalisering meegemaakt. Hoe hebben ze dat gered? Waarschijnlijk door gewoon te blijven ademen.

Een keer of zes, zeven uitrukken in de nacht is heel gewoon intussen. Jonge kerels in de kracht van hun leven zitten op de prachtige Mercedessen, waar alles bij de hand is om mensen in levensgevaar te redden. Het is een vak vol avontuur. Een roeping. Maar als je rond de vijftig bent trek je het niet meer, dan is zo'n nacht geen avontuur maar een nachtmerrie, een overlevingstocht. Daarom moet de werkgever de vijftigplusser ontzien en zorgen voor een goede CAO voor ambulance chauffeurs.

In gesprek met de rechterhand van de Khalifah die tegenover me zit aan de tafel waar ook andere gemeenteraadsleden zitten, uitgenodigd door de Moskeegangers, die hun eerste steen leggen in Almere Poort. In mijn beste Duits sta ik de man ter woord, het lukt nog redelijk, ‘’wir verstehen einander’’. De godsdienst, een stroming binnen de Islam, heeft zijn oorsprong in Pakistan. Liefde wordt er verspreid en geweld en haat verkettert. Dat is een stroming die we in Almere nodig hebben. Ik overweeg me aan te melden en te bekeren. Maar Julia gesluierd, aan dat idee moet ik wel wennen.

8 oktober
Een bewogen avond. Een wethouder en een College belonen met een motie van afkeuring doe je niet zomaar. Een ICT project, waar 400 software programma's en 2400 werkplekken aan vast zaten, liep flink uit de klauw. Het kostte het dubbele en duurde vier keer langer dan beoogd. De wethouder heeft keihard gewerkt om de schade te beperken, en zet de ICT organisatie nu goed op de kaart. In de toekomst kunnen we vertrouwen hebben, maar de gemeenteraad heeft het recht en de plicht zijn afkeuring uit te spreken over mislukte projecten. Opdat we leren van de fouten en we in de toekomst geen gemeenschapsgeld meer verkwanselen.

9 oktober
De stof ligt op een paar plaatsen een paar centimeter dik in maison van Dijk. De drukte van de dagelijkse dadendrang in de politiek, eist zijn tol. Het wordt thuis een hol waar de spinnen in hun raggen zich vermaken. Dat kan niet langer, ik pak de multifunctionele bezem uit de kast en ga de stof en andere achterstallige schoonmaak zaken te lijf.  Eigenlijk is dat natuurlijk vrouwenwerk zegt deze niet geëmancipeerde oudere man, maar maakte afspraken met vrouwlief om het huis te onderhouden toen hij oktober 2013 besloot thuis te blijven en Odyssee te verlaten. Fatima onze Marokkaanse hulp werd de deur uitgezet en sindsdien heeft hij als bijnaam Fatiman. Hij ontvangt vanmiddag Julia die zal stralen in haar opgepoetste huisje.

'Is Roemer gek geworden?' vraagt mijn zoon zich af via een WhatsApp bericht. Ik weet niet waar dat op slaat. Hij verwijst me naar Nu.nl. Roemer beweert dat de VVD, via Dijkstal, met opzet extra vluchtelingen naar het Drentse dorpje Oranje stuurde. Om oproer te laten ontstaan. Om daarmee een excuus te creëren om extra strenge maatregelen te kunnen treffen om de vluchtelingen buiten de Nederlandse deur te houden. Heeft mijn zoon gelijk?

Paniek in de tuin. Onze Bo stuift als een raket van de achterdeur naar de poort, daarvoor zit de poes van de buren. Het is Bo's territorium dat merkt de vreemdeling. Hij vecht als een bezetene. Een kluwen van twee krijsende katten doen mij en de buurman naar achteren stuiven. Ik grijp in door Bo met mijn linkervoet duidelijk te maken dat hij moet stoppen. Hij vlucht de keuken in, de kat van de buren zit na te hijgen op de schutting, zich poetsend, op het oog weinig aangedaan.

10 oktober
Koude rillingen over mijn lijf. Blader in de Volkskrant Magazine special over Scandinavië, zie de prachtige natuur van Noorwegen en zit weer in de bus, enkele jaren terug, waar na iedere bocht het landschap nog fraaier werd. Ik ga terug, ik voel het.
Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld