Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Een opvallende verschijning; Niels van der Schaaff

door Babette Brouwer

Momenteel is in het KAF (voorheen Schouwburg Almere) de eerste  Almeerse Oudejaarsconference te zien. Mario Withoud en Caroline In ’t Veld, alias De Dichter en De Diva, produceren deze voorstelling en schrijven en spelen hem ook . De regie hebben zij in handen gegeven van Niels van der Schaaff.

Ik was erg benieuwd naar de man die de schone taak heeft gekregen een geheel te maken van de wirwar aan creatieve ideeën, actualiteiten, teksten en muziek van De Dichter en De Diva. Die de opdracht heeft gekregen daar een voorstelling van te maken die zintuigen zal prikkelen, die zal verwonderen en die de toeschouwer met een collectieve trots op Almere de zaal zal doen verlaten.

Voor Almere Diep mocht ik met hem in gesprek. Wij spraken af dit bij Tante Truus te doen onder het genot van een kop koffie. Niels is een opvallende verschijning; in zijn lange, bijna theaterkostuumachtige jas, met zijn geruite broek en  sjaal viel hij me bij binnenkomst direct op. Het is duidelijk dat hij hier een zeer graag geziene gast is; vrijwel alle personeelsleden kwamen hem even persoonlijk gedag zeggen. Voor de aandacht die hij krijgt verontschuldigd hij zich nog net niet. Wel meent hij deze te moeten verklaren met de opmerking dat hij direct na de opening nogal wat zaken georganiseerd heeft bij Tante Truus. Ik persoonlijk denk dat vooral zijn warme, zachtaardige en bescheiden houding en vriendelijke woorden voor iedereen er wat mee te maken hebben.

Maar wie is hij nu echt?
Niels van der Schaaff is op 28 november 1963 geboren in Amsterdam, maar getogen in De Rijp, een klein dorpje tussen Purmerend en Alkmaar. De Rijp was op den duur een te klein dorp voor de wat alternatieve verschijning Niels in zijn lange jas met zijn grote kuif. Zodra dat kon verhuisde hij daarom weer naar Amsterdam. Via een omweg (Hilversum) streek hij rond 1993 uiteindelijk neer in Almere, waar hij een gezin stichtte en hij sindsdien naar volle tevredenheid woont.

Na het Gymnasium studeerde hij Nederlandse Taal en Letterkunde maar eigenlijk wilde hij Dramaturgie doen. Na 3x te zijn uitgeloot besloot hij het over een andere boeg te gooien en ging hij werken. Al jong ontwikkelde hij een grote liefde voor muziek en theater. En die liefde vormt nog steeds de rode draad bij alles wat hij doet en dat is veel!
Zo werkt hij onder andere als docent drama in het voortgezet onderwijs, is hij dagvoorzitter, presentator, coach, trainer, acteur, regisseur en ondernemer.

Een veelzijdig man vol humor en zelfspot dus, die naar eigen zeggen “snel verveeld” raakt.  “Als je geen passie hebt” zo zegt hij  “dan moet je het niet doen, leef brutaal; altijd vol (liefst met gestrekt been) er in”.  Dat die aanpak werkt blijkt wel uit het feit dat hij met zijn regiewerk tijdens verschillende theaterfestivals in het verleden prijzen heeft gewonnen.
Dat hij de dingen die hij doet met passie doet, dat kan hij niet verbloemen. Zodra hij begint te vertellen krullen zijn mondhoeken omhoog, worden zijn pupillen groter, gaan zijn ogen flikkeren, stromen de woorden als een waterval uit zijn mond en geeft hij bijna licht van enthousiasme.

Er zijn drie redenen waarom hij opdrachten aanneemt, zo zegt Niels:

1.      Fun; als een opdracht niet leuk is, dan doet hij het niet tenzij….

2.       het hele goede PR oplevert, is dat ook niet het geval, dàn moet het echt

3.       een Shitload of Money opleveren, anders gaat het gewoon niet door.

Toen Caroline en Mario, die hij beide al een aantal jaren kent, hem vroegen de Oudejaarsconference te regisseren, hoefde hij niet lang na te denken. Ondanks het feit dat hij al heel druk was met diverse dagvoorzitterschappen  en andere muziektheaterproducties zei hij toch ja. Aan de belangrijkste reden om opdrachten aan te nemen, “Fun”, werd namelijk voldaan.

Op de vraag of het niet moeilijk is om een voorstelling met deze twee creatievelingen (allebei met hun eigen uitgesproken ideeën en talenten) tot een boeiend geheel te regisseren antwoordde Niels stellig met “nee”.  Zijn kracht zit erin dat hij mensen ziet en hen in hun kracht kan zetten. Belangrijker nog, Niels weet hòe een verhaal te vertellen. Hij helpt Caroline en Mario hun verhaal te vertellen door hen heel dicht bij zichzelf te laten blijven. Op deze manier lijkt dat wat er op het toneel gebeurd logisch, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn.  Niels zijn achtergrond in en ervaring met improvisatie spelen hierbij zeker een rol. Een van de eerste dingen die hij hierbij leerde was te accepteren wat wordt aangeboden en daarmee aan de slag te gaan.  En dat doet hij. Door goed te kijken en te luisteren, door bezig te zijn ìn het moment dwingt hij zichzelf en de mensen met wie hij samenwerkt het uiterste uit zichzelf te halen. Niels is niet snel tevreden, de lat ligt hoog en dat geldt ook voor de uitvoering van De Almeerse Oudejaarsconference.

Dit unieke momentum waarin verschillende creatieve geesten hun krachten bundelen wordt méér dan een Oudejaarsconference legt Niels uit. Het wordt een interactieve voorstelling waar ook de toeschouwer in betrokken zal worden, een show die verder gaat dan een terugblik op de actualiteiten van het afgelopen jaar. Een voorstelling die “over the top” is, maar “under control”, een voorstelling vol cabaret, muziek, multimedia en (zwarte) humor. Een voorstelling door Almeerders voor Almeerders die, zo hoopt Niels, er voor zal zorgen dat men na het verlaten van de zaal nog lang in positieve zin na zal praten. Die het gevoel heeft weten op te roepen van trots op Almere en waarvan mensen zullen denken “Wow! Leuk! Volgend jaar weer!” .

 

 

 

 

 
Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld