Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Kerstverhaal

door Mario Withoud 

Er was eens een vrouw die Anita heette. Omdat ze nooit iets leuk vond, werd ze geen Anita maar “Nieta” genoemd.
Nieta had een hekel aan mannen maar ook aan vrouwen. Naast mensen, had ze ook een hekel aan dieren en de meeste planten. Er waren natuurlijk ook planten en dingen waar ze geen hekel aan had. Geschilde aardappels bijvoorbeeld of kokosmelk bij roggebrood met pindakaas. Maar aan gebeurtenissen – feesten en partijtjes, bijeenkomsten – had Nieta een hekel.

Op een dag in de winter zit Nieta voor zich uit te staren op de bank. Ze staat op van haar plekje bij de kachel en loopt naar het raam. Overal omlijsten lampjes ramen. Sommigen in de straat hebben zelfs lampjes in de kerstboom in de tuin.  Hier en daar ligt zelfs nog wat sneeuw van een paar dagen terug.
Nieta denkt aan de winkelstraat verderop. De collectebus van het Leger des Heils, de kerstman met een baard waar geen enkele moeite is gedaan om te verhullen dat hij nep is…
Ze vond werkelijk niks leuk. Maar van alle mensen, dieren, planten en dingen waar ze een hekel aan had, had Nieta het meest een hekel aan kerst!

“Oh dennenboom/wat zijn uw taken levenloos/ Ik heb u laatst in bos zien staan / toen zaten er nog naalden aan.”, zingt ze. Ze klappertand wat; er zit een barst in het raam, die weliswaar door de ijsvorming ijs geen wind meer doorlaat, maar wel kou uitstraalt.
Er loopt een rilling over haar rug, die niet van kou is. De rilling is er omdat ze denkt aan de volle winkels. Het zogenaamd gezellig glimlachend winkelpersoneel dat het helemaal niet erg vindt dat iedereen allemaal tegelijk inkopen komt doen. Mensen die zogenaamd gezellig geld uitgeven dat ze niet kunnen of willen missen, inwendig vloekend dat ze niet eerder dan vlak voor kerst al die cadeautjes zijn gaan kopen. Cadeautjes waarvoor amper nog plaats is in de al volle tassen.
“Winkelbel, winkelbel”, zingt Nieta zacht op de melodie van Jingle Bells. “Winkelbel, winkelbel/wat rammel je weer hard.”
Klappertandend gaat ze weer bij de kachel zitten.  “Kerst, de eenzaamste tijd van het jaar”, mompelt ze.
Dan besluit ze dat - al is het bijna kerst – ze wel weer genoeg gezongen en gepraat heeft.
Twee huizen verderop hoort ze haar buurvrouw bezoek verwelkomen.

Als de brievenbus kleppert, schiet Nieta overeind naar de gang. Van alles wat ze haat aan kerst, haat ze kerstkaarten het meest. Ze vloekt als ze een kerstkaart op de mat ziet liggen.
Nieta trekt haar deur open en kijkt vuil naar de postbode, met zijn vrolijk bedoelde kerstmuts. ”Houd die troep bij je”, snauwt Nieta. “Ik moet geen kerstkaart van mensen van wie ik alleen met kerst iets hoor.”  De postbode zet zijn muts recht. Nieta gromt: “Het hele jaar zie ik niemand. Geen bezoekje, geen  telefoontje... En dan met kerst ineens een kaartje sturen!! Houd bij je die troep!” De postbode hapt naar lucht als Nieta de kaart van de mat pakt en die naar zijn hoofd gooit. “Stuur maar naar Afrika!”, gilt ze, “Naar Afrika! Kunnen ze de inkt er uit sabbelen, hebben ze tenminste nog wat te drinken…”

Ze gaat naar binnen, trekt de deur achter zich dicht en neemt direct met grote stappen de trappen naar zolder. “Nooit hoor je iets, ” klaagt Nieta tegen zichzelf, “Geen bezoekje, geen telefoontje en omdat het kerst is een nietszeggend kaartje?”
Met een plankje in haar hand komt ze van zolder terug. Ze loopt met het plankje – iets groter dan de brievenbus - en hamer en spijkers naar de deur. Nog voor ze heeft kunnen kijken of het plankje daadwerkelijk de brievenbus kan barricaderen, gaat de telefoon. Ze schrikt. Dan schudt Nieta nee. De telefoon gaat weer over. Dat is niet voor haar, besluit ze. Het is vast verkeerd verbonden. Ze pakt evengoed de telefoon op, zegt haar naam en luistert even. Nieta ziet er ineens jaren jonger uit als ze hoort wie er aan de lijn is. Met een gemeende glimlach op haar gezicht zegt ze: “Wat leuk dat je belt!”

 

 


Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld