Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 12

door Asjen van Dijk

Asjen van Dijk (63)  is gemeenteraadslid maar vooral gewoon Almeerder. Hij schrijft over hetgeen hij ziet, meemaakt en denkt.

 

26 oktober
Zit nog in een lege fractiekamer, twee hoog in het stadhuis. Er is wel enig gestommel, ook andere vroege vogels zijn er, in andere kamers. Of misschien schuift er nog een schoonmaakster over de gang. Straks gaan we de beschouwingen op de begroting doornemen en praten over moties en amendementen erop. Er is weinig geld in Almere, door nog steeds stagnerende verkoop van bouwkavels en hoge beheer en onderhoudskosten, en zorgen voor een sluitend geheel blijkt een zware opgave.

27 oktober
Ik sta vlakbij het AZC, kan het buurthuis niet een, twee, drie vinden, bel‪ ‎Amal Abbas , ze stuurt me iemand die me naar het BuurT-Thuis Akwaaba aan de Marathonlaan brengt.  Ik bezorg wat vers fruit, twee leren voetballen en een mooie sporttas.  Krijg een rondleiding en beland in een Nederlandse les. Twee vrijwilligers leren de Arabische leerlingen via een tekst het Nederlands. De ene leerling, een oude man uit Irak, is twee maanden hier, de jonge man naast hem is er pas. Dit is zijn tweede les. De oude man, die het Engels en het Arabisch beheerst, vertaalt de Nederlandse tekst reeds aan de jonge man. Het is mooi om bij te wonen.

29 oktober
'Ik heb nog nooit een inval gehad', zegt vrouwlief. Vandaag bij La Luna, krijgt ze wel inval. Twee vaste collega's zijn tijdelijk uit de running. De invaller is haar onbekend.  Gisteren was oma de hele dag het speelkameraadje en de opvoeder van Mirte, onze kleine blonde schat van twee. Ze wordt steeds inventiever en ontdekt het hele huis, het ene moment beneden, dan op de eerste verdieping, op haar slaap- en speelkamertje en de nieuwste plek waar veel te ontdekken valt, is de zolder. Julia is na een dag Mirte gesloopt, maar ze vertelt er veel mooie verhalen over. De band tussen haar en Mirte is een gouden.

Ik was als kleine jongen ook graag op zolder, bij mijn oma en opa. Ik logeerde daar dan enkele dagen in de schoolvakantie. Lag ik in bed bij mijn oom, mijn hoofd aan zijn voeteneind. Oom was een jaar of acht ouder. Op zolder kon ik uren vertoeven, oude spulletjes en mooie foto albums waar het verleden van opa en oma in uitgebeeld werden.
Oma Dina kwam iedere dinsdag naar haar oudste dochter. Sokken, onderbroeken, handschoenen, er was altijd wel naai en stopwerk te verrichten in het gezin met vijf opgroeiende kinderen. Ze had altijd een rolletje drop voor ieder kind bij zich. Dat koste haar vijftig cent en leverde haar een enthousiaste begroeting van de kleinkinderen op. Ik verslond dat rolletje drop meteen, iets wat ik nu nog steeds heb als er drop in de buurt is.

Ik kijk op het IJ, op het dak van CS staat met grote rode blokletters AMSTERDAM, daarachter komt de stad in beeld. Alleen al deze foto is het waard de Bosatlas van Amsterdam aan te schaffen. Ik liet hem bij de boekhandel in het Stadshart van Almere inpakken, als cadeautje voor Julia, ze was blij verrast, maar wist wel dat ik hem voor mezelf gekocht had.

Enkele feiten uit de Bosatlas:
Amsterdam kent 7500 rijksmonumenten, Maastricht 1700. Het oudste woonhuis dat nog bestaat ligt in de Warmoesstraat, nummer 90. Stamt uit 1485. In Amsterdam is 62% van de volwassen bevolking ongehuwd, in de rest van Nederland is dat 47%. Er leven 180 nationaliteiten in Amsterdam. Van alle homohuwelijken in Nederland worden 28% ervan gesloten in Amsterdam. Echt Amsterdams is geinponem, bijgoochem, drijfsijssie, schijthuis en ouwehoeren.

 

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld