Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Gedachten bij een herdenking in Tussen de Vaarten

door Mario Withoud met tekstbijdragen van Ingrid Vossen)
foto Fred Rotgans

Het regent en het is donker deze donderdagavond. De paraplu houdt mijn hoofd en bovenlichaam droog maar mijn schoenen en broek zijn tot aan mijn knieën nat. De plek waar ik moet zijn kan ik niet vinden. Door lege straten lopend ben ik op zoek naar een bepaalde basisschool. Ik weet de weg niet goed. Tussen de Vaarten is een wijk waar ik niet vaak kom.

In andere delen van Almere gebeurt nu eenmaal meer. De gebeurtenis waar ik naar op weg ben had menigeen liever niet nodig gevonden.  Het is een tocht ter herdenking van een brand,  precies een jaar geleden. Die herdenkingstocht start bij een basisschool en eindigt bij de plek van de brand in de Paulus Potterstraat.

Uit artikel van Ingrid Vossen,  januari 2015
In de nacht van 6 op 7 januari was er een ernstige woningbrand in de Paulus Potterstraat in Tussen de Vaarten, waarbij een vrouw is overleden en vier gewonden zijn gevallen. Deze brand heeft door zijn grote impact het landelijk nieuws gehaald. Er werd volop gespeculeerd over de oorzaak.
Na het drama werd al snel bekend dat de brand waarschijnlijk was aangestoken. De vader van het bewuste gezin werd al snel gearresteerd. … De naastliggende huizen zijn zwaar beschadigd. De bewoners kunnen voorlopig hun woning niet in en zijn tijdelijk elders gehuisvest. Ook buren van de naastgelegen woningen zijn alles kwijt en zitten nu in een hotel of elders. De brand heeft een grote impact gehad op de buurt.

Ik sla de hoek van een straat om. Mijn paraplu dreigt even door de wind meegenomen te worden. Door de regen zie ik een stoet mensen me tegemoet komen lopen.  Menigeen heeft een witte ballon in de hand. Met mijn instinct is kennelijk niks mis want iets verderop zie ik basisschool het Palet, vanwaar de herdenkingstocht net begonnen is. Onopvallend voeg ik me in het midden van de stoet. Zachtjes praten mensen met elkaar. Fluisterend stel ik me voor aan de vrouw naast wie ik loop. Ze heeft een capuchon op en achterop haar regenjas staat buurtpreventie. Ik meld haar dat ik journalist ben en knoop een gesprek met haar aan.  Ze vertelt dat voorafgaand en tijdens de tocht  buurtpreventie extra door de buurt patrouilleert..Zo kan  eventuele inbraak worden voorkomen in de huizen van mensen die aanwezig zijn bij de herdenking. De  buurtpreventiemedewerker noemt het tekenend voor de huidige tijd dat patrouilleren  nodig is.  Ik herinner me de woorden van mijn vrouw, die mij meerdere malen meldt dat ik er te vaak van uitga dat iedereen aardig is. Nog altijd fluisterend vraag ik de vrouw of zij dienst had tijdens de brand vorig jaar. Ze antwoordt dat collega’s van haar ook toen hebben gepatrouilleerd in de buurt omdat inbrekers juist dan hun slag slaan. ‘Wat een wereld’, mompel ik zacht.
De vrouw vertelt dat het op verzoek van de familie nadrukkelijk geen stille tocht is en ik dus niet zacht hoeft te praten.  Toch houd ik mijn mond en denk ik aan een gedicht dat ik schreef.

Tussen de Vaarten

Uit de stille

Zuiderzeeklei opgetrokken

bos geplant, bomen

alweer vertrokken

Straten genoemd naar

schilders en ander gajes

loop rond en beweer

maar dat het niet waar is.

Je kunt er zwijgend

veel woede wensen.

Maar alle brave,

keurige goede mensen

God die bewaart ze

in Tussen de Vaarten.

Uit artikel van Ingrid Vossen,  januari 2015
Bewoners zitten met veel vragen. Een betrokken buurtbewoner vertelt dat hij in de bewuste nacht wakker werd van de vele sirenes. ‘Ik zag veel rookontwikkeling boven de huizen. Ik ben niet gaan kijken want bij zo’n brand zitten ze niet te wachten op nieuwsgierige buurtbewoners denk ik. De volgende ochtend hoorde ik dat er een dode was gevallen en vier gewonden. Dan schrik je toch, het is zo dichtbij.’ 

We doorkruisen lopend de buurt, de politie blokkeert hier en daar het verkeer.  Als ik opmerk dat de opkomst me meevalt, zegt de vrouw van buurtpreventie dat zij het juist laag vindt. Heel veel mensen nemen de moeite niet zich aan te sluiten. Ook in de straat van de brand, de Paulus Potterstraat, waar de tocht eindigt.  Zo’n honderd mensen houden halt bij het huis in kwestie.
Ik spreek met een vrouw die om de hoek woont.  De schrik zit haar nog altijd in de benen,  al is de afschuwelijke gebeurtenis meer dan een jaar geleden. Het verbrande huis ziet er inmiddels weer gerenoveerd uit. De vrouw en ik vragen elkaar of we zouden willen wonen in een huis dat zo’n geschiedenis heeft.  Nee, geven we allebei toe.
Ik laat een en ander bezinken terwijl ik rond kijk en nadenk. Volwassenen en kinderen lijken op een teken te wachten om de witte ballonnen die ze in de hand hebben lost te laten. Vanuit de familie is verzocht geen fakkels tijdens de herdenkingstocht te gebruiken. Zou anders niemand uit zichzelf hebben bedacht dat fakkels nogal pijnlijk zijn in dit geval?

De veroorzaker van de brand zit in de gevangenis, weet ik. De brand ontstond doordat een man, volgens eigen zeggen, zelfmoord wilde plegen en daarbij benzine morste.  Bij de brand kwam de moeder van de man om het leven en raakte zijn stiefvader en één van zijn kinderen zwaargewond.
Zelfmoord plegen is een gedachte die de besten van ons kans overkomen. Maar hoeveel potentiële zelfmoordenaars zullen dan kiezen om dat met benzine te doen? Wat is er mis met jezelf ophangen. een sprong van het dak, een degelijke kogel door het hoofd of vergif, al dan niet in de vorm van een overdosis medicijnen?

Onder de mensen die wachten op het loslaten van de ballonnen een man in een rolstoel, de destijds zwaargewonde man. Ik vraag, ietwat beschroomd, aan de man in de rolstoel of de herdenkingstocht helpt bij het verwerkingsproces. Hij knikt ja.  
Zonder veel woorden wordt op een gegeven moment het teken gegeven dat ballonnen los gelaten kunnen worden. En daar gaan ze de lucht in. Een tros ballonnen blijft hangen in een boom vlak naast het huis.Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld