Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Uitgelokte Agressie (voor instappen)

In de gemeenteraad bestaan opnieuw plannen om te stoppen met de zogeheten open instap bij de bus. Je kunt dan alleen voor instappen zodat de chauffeur je kaartje kan controleren. Deze maatregel is al eerder ingevoerd. Helemaal bevallen is dat toen niet, zoals blijkt uit deze column uit 2011. Die maatregel is dan ook afgeschaft. Toch wil de gemeente het dus weer opnieuw invoeren.

door Mario Withoud

Het regent daarom wil ik de bus nemen naar de Grote Markt in Almere. Voor de harder wordende regen schuil ik in het bushokje. In Almere zijn we goed voorzien van vrije busbanen. Door die vrije busbanen kan de bus lekker doorrijden. Lang hoef ik dan ook niet te wachten tot de bus komt.
Het is na 19:00 uur dus kan ik alleen voor instappen; bij de bestuurder. Met een begroetende knik naar de buschauffeur haal ik mijn ov-chipkaart langs de kaartlezer.  ‘De achterste deuren kan je ’s avonds niet instappen’, zegt de chauffeur. ‘Ik weet het’, zeg ik vriendelijk. ‘Maar dat gaat toch veranderen?’, voeg ik er direct aan toe.
‘Ja’, bevestigt de chauffeur kort.
‘Dat las ik tenminste in de krant’, zeg ik.  
De chauffeur vertelt dat hij blij is met deze maatregel, het zogeheten open instapbeleid.
'Zeker ’s avonds laat, met van die gassies',  licht hij toe, 'Als ze langs je lopen, wil je als chauffeur toch een kaartje zien. En als je weet hoeveel collega’s van mij bedreigd of zelfs beroofd worden. Nee, vragen naar een kaartje, dat roept alleen maar agressie op. Laat ze maar lekker achterin instappen, heb ik nergens last van'.
'Dat snap ik. U bent buschauffeur, geen controleur of zelfs politieman.'

Tijdens de busrit overdenk ik, mijn chipkaart in de hand, de korte dialoog met de chauffeur.
Het lijkt me niet eerlijk naar alle mensen die wel betalen als het zwart rijden makkelijker wordt. Als je dus maar maling aan de regels hebt, worden ze afgeschaft. 
Ik ben me daar nog over aan het opwinden als ik uitstap.
De bus rijdt weg.
Ik kijk naar de chipkaart in mijn hand en besef dat ik vergeten ben om uit te checken. 'Dat moet je niet doen', zeg ik tegen mezelf, 'Want als je vergeet uit te checken, wordt er extra geld in rekening gebracht en dat lokt dat agressie uit.'
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld