Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Angst in Almere

door Mario Withoud

Je hoopt als fatsoenlijk mens dat er een vredige tijd aanbreekt. Maar er is allerlei narigheid… Narigheid die  langzaam dichterbij lijkt te sluipen. Van het Midden-Oosten via Turkije. Of van Afrika, via Spanje, Frankrijk en Brussel… Je vraagt je af hoe lang Nederland nog gevrijwaard blijft. Je vreest dat die kwade wind ook de Almeerse kant op kan staan.

Al probeer je jouw vrouw gerust te stellen. ‘Als er iets gebeurt, lieverd, is dat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag. Heus niet hier in Almere. Daar is de stad niet interessant genoeg voor. Een aanslag in Almere maakt geen indruk op de rest van de wereld.’
Door het stadshart wandelend zie je een onbeheerde rugzak. Deze verlaten rugzak ligt voor één van de weinige Almeerse boekwinkels. Je vraagt je af wie er door een bom Almeerse boekenlezers wil straffen.

(Boekenlezers zijn in de ogen van menigeen al verdacht. Want het gevaar is immers levensgroot dat die boekenlezers gaan nadenken, als ze dat niet al deden. En nadenken… Dat kan natuurlijk niet want voor je het weet heb je een eigen mening. Verschrikkelijk toch? Je mag toch niet iets anders vinden dan de rest? Niet bijvoorbeeld zomaar zeggen dat Wilders ongelijk heeft. Of juist gelijk. Of dat je een genuanceerde mening hebt over Diederik Samsom of Mark Rutte… Dat levert toch alleen maar problemen op , dat genuanceerd denken? En dat is mede de schuld van boeken!)

Je staat dus voor de boekwinkel, bij die verlaten tas en vecht tegen een opkomende angst.  Zal het in Almere dan nu toch gebeuren?
Maar wie heeft er dan een tas met een bom achtergelaten? Zich tekort gedaan voelende jongeren met een Islamitische achtergrond? Een PVV-aanhanger die vindt dat “alle Turken terug moeten naar Marokko”, zoals ergens op een muur stond? Een buschauffeur na de zoveelste schermutseling? Een creatief ondernemer die zijn subsidie kwijt raakt? Een winkelier die ten onder gaat door de hoge huurprijzen? Een Almeerse internet-terrorist die achter zijn veilige toetsenbord vandaan kruipt voor een aanslag? Een verward iemand die Almere beschouwt als een modern “Zo dom en Gomorhaar”?

Ja, je haalt je van alles in je hoofd terwijl je naar die verdacht verlaten rugzak kijkt. . Kalmte kan je redden, besluit je. Kalmte en de hoop dat anderen ook de rust bewaren. Hoe anders de angst te overwinnen? Maar er is geen garantie dat niet ook in onze gemeente een geweerdrager aan de gang gaat... Iemand een bom achter laat in een onbeheerde rugzak.

Dit alles gaat door je heen terwijl je nerveus rond die onbeheerde rugzak dribbelt. Je vreest dat ieder moment het laatste kan zijn; de boel ontploft. Dan komt er een jonge vrouw hard aan lopen. Haar wangen zijn rood van opwinding, ze hijgt van het hollen. ‘Gelukkig hij staat er nog. Stom om hem te vergeten’, zegt de vrouw voordat ze de rugzak oppakt.Reacties

Peter Aggenbach op 16-02-2016 10:28

Ik had erin gekeken!

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld