Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 13

door Asjen van Dijk

Asjen van Dijk (63)  is gemeenteraadslid maar vooral gewoon Almeerder. Hij schrijft over hetgeen hij ziet, meemaakt en denkt.

De eerste week van februari

Het VVD kamerlid Malik Azmani vindt dat vluchtelingen die in AZC 's de wet overtreden de veiligheid van Nederland ondermijnen en misbruik maken van onze gastvrijheid. Mijnheer Azmani durft het woord gastvrijheid in de mond te nemen, maar daar is al tijden geen sprake meer van. Hij heeft het over criminelen die het land uitgezet moeten worden of het badwater koud maken, dat is jargon voor een nog soberder, mensonterend, opvangregime. Hoe lang duurt het nog voordat het badwater koud maken vervangen wordt door vluchtelingen koud maken?

De Kamer overweegt een verbod op salafistische organisaties. Salafisten nemen de Koran letterlijk en zijn een bedreiging voor de veiligheid in Nederland en het Westen. Er is echter een tegengif tegen de salafisten, het Soefisme. Een stroming in de Islam die de Koran als een mystiek boek ziet en pleit voor geduld, tolerantie en openheid.  Ik hoop dat Soefisme Salafisme verdringt, interessant is te onderzoeken wat de overheid kan doen om dit te bevorderen. Soefisten zelf zouden dat niet willen. Zij werken in stilte.

Tuintjesproject zit in een volgende fase. De ontvanger van de door mij geleverde hulp is nu mijn compagnon in het project om mensen in de Filmwijk te helpen met hun tuinproblemen. De volgende opdracht is bij een lieve dame van 81 die niet meer in staat is haar tuin te onderhouden en daarom de zaak betegelen wil. Compagnon en ik hebben wel een probleempje want we hebben samen vier linker handen.

Sheila Sitalsing schrijft in haar column in de Volkskrant vandaag weer wijze woorden. Ik citeer: " In het land wonen mensen die zich maar moeilijk kunnen handhaven in een ingewikkelde samenleving. Mensen met fysieke en psychische problemen, die moeite hebben met lezen en schrijven, gewoon niet zo bijdehand zijn, zijn gesneuveld in het onderwijs, door pech en ongeluk zijn bezocht. De optimist gooit er wat scholing tegenaan, een cursus vroeg leren opstaan en een workshop solliciteren en zegt: Nu moet je het zelf doen." Vroeger konden mensen zoals hier beschreven hun eigenwaarde halen uit een beschermde omgeving van gesubsidieerde banen en sociale werkplaatsen. Die zijn geofferd voor het absurde idee dat elk mens maakbaar is en op eigen kracht uit zijn malaise stapt.

Jongens we gaan het over seks hebben. Keulen bewees rond oud en nieuw dat de omgang met seks wel enige bijscholing vergt voor bepaalde doelgroepen. Zou het niet nuttig zijn dat ook voor middelbare scholen te doen vraagt de ochtendkrant zich af. In Utrecht zijn al ervaringen. Ik overweeg een cursus op te zetten voor werkloze 60 plussers. .

Het was toch heel bijzonder. Mijn oom, Hennie Ardesch, bekende voetbalkeeper uit de jaren zeventig, FC Twente, ADO, Go Ahead Eagles o.a., kwam naar Almere om zijn kleinzoon Sem Westerveld te bewonderen. Sem speelt bij de geselecteerde jeugd van district West van de KNVB en treedt in de voetsporen van zijn opa en zijn vader Sander Westerveld die furore maakte bij onder andere Liverpool en Real Sociedad. We hebben een leuk keepertje van 13 gezien die hoop ik een grote toekomst als professioneel keeper moge hebben.

Arnon Grünberg stelt dat kiezers in het stemhokje van verantwoorde volwassenen veranderen in woedende, overmoedige, angstige adolescenten met een stiekem verlangen naar avontuur. Als dat waar is, wat zegt dat dan over verkiezingsuitslagen en moet je er in verkiezingsprogramma's en campagnes rekening mee houden? En hoe dan?

'Mijnheer hoe kunt u dat nu doen?' Met iets meer volume, 'mijnheer hoe kunt u dat nu doen?' De man van rond de 35 kijkt verbaasd om. Wie is die vent die hem naroept? Ik sta in het Hemarestaurant met de mooie uitkijk en ik spreek de man met een knipoog aan op het feit dat hij kleindochter Mirte's speelkameraadje meeneemt. Mirte speelde binnen tien seconden met hem en keek een beetje beteuterd toen hij door zijn vader meegenomen werd. Voordat pappa kon antwoorden was ze echter alweer alleen geconcentreerd op het mooie speelgoed in de kinderhoek.

Op ons antwoordapparaat staat een bericht van een tante Ronnie uit Oldenzaal. 'Ik heb een blad van jullie gekregen, dank je wel, maar waarom heb je het me gestuurd?' Julia snapt er niets van, via de whatsapp was er toch duidelijk een verzoek om het blad, het Volkskrantmagazine te ontvangen, met een artikel over boeddhisme? 'Heb je nog meer Ronnies in je contacten?', vraag ik Julia. Na enig zoeken is het duidelijk, het was buurman Ron die het verzoek deed. Hij had beter even kunnen aanbellen, was handiger geweest.

 

 

 

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld