Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 2016 1

door Asjen van Dijk

 

Asjen van Dijk  is gemeenteraadslid maar vooral gewoon Almeerder. Hij schrijft over hetgeen hij ziet, meemaakt en denkt.

Een artikel in de krant over Mantelzorg en de verwachtingen die we kunnen hebben over hoe we dat goed kunnen realiseren, bij een terugtredende overheid die gokt op burgerparticipatie: vier op de tien relaties tussen ouders en volwassen kinderen zijn niet harmonieus. Van de broers en zussen heeft de helft weinig of geen contact met de ouders of elkaar. Als bloedverwanten elkaar al de helpende hand toesteken, bij ziekte of werkeloosheid bijvoorbeeld, neemt het aantal onderlinge conflicten vaak toe. Vorig jaar overleed mijn schoonmoeder, na jaren ontvangen mantelzorg, Julia en haar zus staken er veel tijd en liefde in. Het lukte zonder conflicten. Mijn moeder heeft de mantelzorg nog niet nodig. Ze is nog redelijk fit. Wel heeft ze gezelschap nodig. Die zoekt ze vandaag. Ze komt met mijn zus de jongste aanwinst van de familie bewonderen. Mijn moeders achtste achterkleinkind. Hij is twee weken, zij vierentachtig jaar,

De Russinnen hebben geen makkie aan de jonge Nederlandse tennissters. Live uit Moskou horen we de zuchtende Russin proberen de Nederlandse Bertens bij te houden. Voorlopig gaat het de goede kant op. Verdorie, de Russin met de vermoeide benen wordt zoek gespeeld. Hollands glorie in Moskou. Knap werk van het Fed team. Onder het coachschap van Haarhuis al acht maal op rij ongeslagen. Waar gaat dat in eindigen?

Schippers gaat als een speer. De serieuze kandidate voor goud in Rio liep dit weekend onbehoorlijk hard weg van haar concurrenten.  Ik ben blij met dit schone Nederlandse talent, de snelste blanke vrouw ter wereld. Julia bekijkt het anders. 'Welk nieuw pilletje zou ze slikken?', vroeg ze zich vanochtend af.

Zit al vroeg in de stille huiskamer. TV aan. Het nieuws van gisteren in alle rust opnemend. Je wordt er toch niet heel vrolijk van. De wereld draait door weet de glimlach op je gezicht te vormen. Maar dan hoor en zie je hoe Syrische burgers gebombardeerd worden en niet opgevangen, maar als ze pech hebben juist gearresteerd door de moordenaars van de Syrische president, Assad, die erop uit is om de hele bevolking die zich tegen hem keert uit te roeien,. En Poetin doet lekker mee. De schoften.

Liep een tijdje geleden mijn rondje om het Weerwater. Een van de reisgenoten op de zondagochtend van de “Joost toer” had het nieuws uitgeschakeld. Als ik me goed herinner deed ze de TV niet meer aan en had ze het abonnement op de krant opgezegd. De dagelijkse stroom aan ellende die over je heen gestort werd, ze kon er niet meer tegen. Als ik de krant van deze ochtend doorspit is er toch een grote portie onrecht, dood en verderf dat je ochtendontbijt verpest als je niet oplet het geheel te relativeren.

Het huis is aan een renovatie toe. Mijn vrouw wil het al een tijdje. Muren uit het behang en een andere coating, nieuwe vloer, schilderen, ander meubilair. Manlief is niet de handigste en houdt de boot af. Maar er is toch een kogeltje door de conservatieve kerk. Het nog redelijk ogende en zittende bankstel gaat eruit. Vindt zijn bestemming in Enschede. Mijn zus en haar gezin zien de twee en drie zit nog wel zitten. Bij ons komen een paar oude stoelen van zolder. En gaan we nadenken over de volgende bank, het wordt er een met stof bekleed. Geen koud leer meer in ons huis.

Wilders vindt dat Spekman, voorzitter van de PvdA, demoniseert, 'als de kogel komt, weet heel het land dat de letters PvdA op de zijkant staan', beweert de blonde haatzaaier.  Revolte, kogel, Geert spreekt steeds vaker in oorlogstermen, naarstig op zoek naar een plaats in de Nederlandse Geschiedenis.

Vanavond in de Carroussel van de politieke markt, de arena in het raadhuis, voeren een wethouder van D66 en een kritisch raadslid van de VVD een toneelspel op. De titel luidt "Wie krijgt de meeste aandacht in de pers?" Het stuk gaat over onderwijs, hoe de Raad te betrekken, hoe je werk als wethouder zo goed mogelijk te doen, terwijl je in je coalitie een raadslid vindt met een scherpe blik, scherpe tong en even gek op aandacht.

Turkije en Rusland staan elkaar naar het leven, zag ik gisteravond voorbijkomen. IS en Rusland destabiliseren Europa. De dictator die Turkije leidt verwijt zijn evenknie in Rusland agressie, schending van de soevereiniteit. Turkije heeft veel troepen staan aan de Syrische grens, zouden zo maar kunnen oversteken. Assad en Rusland verklaren dan de oorlog aan Turkije, NAVO-lid. De rest kunt u zelf invullen.

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld