Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Overstroom ik (in Almere?)

door Harald Patarek

Een Facebook-post nodigde mij uit om eens te gaan kijken op de website www.overstroomik.nl. In eerste instantie dacht ik dat de site mij kon vertellen of ik teveel hooi op mijn vork had genomen, maar het bleek te gaan over hoe ver mijn huis onder water zou komen te staan in geval van een dijkdoorbraak. Een snelle controle leerde mij dat dat vier meter zou zijn en dat de kans dat ik dit mee zou maken in mijn leven tien procent was. Mijn hoofd ging gelijk aan de slag. Vier meter, twee meter per verdieping, mijn zolderverdieping zou dus droog blijven.

Gelijk kwam ook het gesprek naar boven dat ik tijdens een open dag van de gemeente Almere voerde met een rampenbestrijder. Hij wist me te vertellen dat ze met de computer een dijkdoorbraak hadden doorgerekend en dat men tot de conclusie was gekomen dat er hoogstens veertig tot vijftig centimeter water in de Almeerse straten zou komen te staan. Dat scheelt dus drie meter vijftig. Waar zit hem dat verschil? En hoe zit het met die kans van tien procent?

Wij wonen met zijn alleen in één van de diepste badkuipen van Nederland en delen van Almere liggen op het diepste deel van die badkuip. Nu zijn de wanden van onze badkuip buitengewoon sterk. Ze zijn gebouwd om een storm te weerstaan die één keer in de 4000 jaar voorkomt. Ter vergelijking, de dijken rond New Orleans die na hurricane Kathrina zijn gebouwd bieden bescherming tegen stormen waarvan verwacht kan worden dat ze eens in de tweehonderdjaar waaien. Dat scheelt nogal een slok op de borrel. Maar toch is de kans dat ik in Almere een overstroming ga mee maken tien procent. 

De discrepantie tussen de website en de andere gegevens roept dus nogal wat vragen op en een diepgaand onderzoek was gerechtvaardigd.

Overstroomik.nl meldt dat ze hun inschatting maken op basis van de “Ergst denkbare overstroming” (EDO). Meer specifiek stelt zij: 
"
De website laat de gevolgen zien van grote overstromingen door een doorbraak van de (primaire) keringen (bijvoorbeeld de dijken) langs de zee en de grote rivieren en de regionale keringen. Ook zijn overstromingen van buitendijkse gebieden meegenomen."

Mijn inschatting is dat voornamelijk bepaald wordt hoever het gebied waar je woont onder NAP ligt.
Uit rapporten blijkt dat het iets ingewikkelder ligt. Hoe zit het met onze badkuip? De buitenrand van onze badkuip heet dijkring 8. Die wordt door de Knardijk doormidden gedeeld. De Knardijk , die buitendijk was totdat Zuidelijk Flevoland werd drooggelegd, dient sindsdien als binnendijk om te voorkomen dat bij een dijkdoorbraak beide polders onder water. Er is aan het begin van deze eeuw een studie gedaan om te bepalen of er in de Flevopolders nog meer van dit soort compartimenten moesten worden aangelegd, maar de berekeningen toonden aan dat dit de situatie alleen maar zou verergeren. 

De studies beschrijven verschillende overstromingsscenario’s. De schade van zo’n scenario wordt uitgedrukt in het aantal euro’s en mensenlevens per hectare, de kans daarop in het aantal euro’s en mensenlevens per jaar. Met die kille cijfers wordt de overweging gemaakt of er extra maatregelen (investeringen) moeten worden genomen om de kans en de schade te verkleinen. Het interessante is dat in veel van deze studies de vraag wordt gesteld of de Knardijk het gaat houden bij een grote overstroming, maar nergens wordt die vraag afdoende beantwoord. 

Al met al heeft het lezen van deze studies me een aantal keer een goede nachtrust gebracht. Eindeloze rijen met cijfertjes en nuchtere economische afwegingen. Echter, ik heb nergens onderbouwing gevonden van de tien procent kans dat ik dit tijdens mijn leven mee zou maken, noch van de overtuiging dat er niet meer dan vijftig centimeter aan water door de Almeerse straten zal stromen. Aan de andere kant, overstroomik.nl geeft de EDO, de Ergst Denkbare Overstroming aan. De kans dat het meevalt is dus aanzienlijk.

Ik ga toch maar mijn zolder opruimen. Want als ik daar een aantal dagen moet doorbrengen met mijn vrouw en twee puberende dochters, dan is elke vierkante centimeter ruimte er eentje.

 

 

 

 

 Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld