Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Pegida en Geweldloze Communicatie

door Harald Patarek

Op zaterdag 6 februari poogde Pegida te demonstreren in Amsterdam, net zoals de organisatie dat een aantal keren heeft gepoogd in Utrecht. Ik zeg expres gepoogd, omdat het demonstreren hen onmogelijk werd gemaakt door allerlei tegendemonstranten. Uit een interview met een Pegida aanhanger bleek dat men hierover behoorlijk gefrustreerd raakte.

Pegida wilde  op 27 februari naar Almere komen om te demonstreren. Dat is uitgesteld. Pegida komt dus een andere keer. Laten wij dan als jongste stad van Nederland, stad van de vrijheid, aan de wereld laten zien dat wij het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting respecteren. Ik heb zelf niks met het gedachtegoed van Pegida, maar ik ik vind dat de aanhangers, net als ieder ander en zolang het binnen de kaders van de wet blijft, het volste recht hebben hun mening te uiten.

De achterban van Pegida maakt zich zorgen over zijn bestaan en toekomst in dit land. Daarbij voelt zij zich niet begrepen of gehoord. Op het moment dat hen het spreken onmogelijk wordt gemaakt, zal dit gevoel enkel versterken. Geen enkele tegendemonstratie, stil protest of ludieke actie zal hen van gedachten doen veranderen. De frustratie over het niet kunnen uiten van hun mening zal enkel toenemen. Met die frustratie zal het extremisme toenemen.

“Als je niks doet, dan ben je het met ze eens” is een veel gehoorde kreet bij de Pegida-tegenstanders. Dit doet me sterk denken aan de beroemde uitspraak van George W. Bush op de ruïnes van het WTC na 9/11: “If you are not with us, you are against us”. Geen grijs gebied, geen nuance, enkel voor of tegen. Er is geen andere keuze. Die starheid maakt elke dialoog, elk begrip voor elkaar, elke toenadering onmogelijk. We blijven hangen in de overtuiging van ons eigen gelijk en komen niet dichterbij een oplossing. We drijven alleen maar verder uit elkaar en het extremisme viert hoogtij.

Laat Pegida haar demonstratie houden zonder dat ze daarbij wordt lastiggevallen. Laat de aanhangers roepen en schreeuwen. Laat ze hun toespraken houden. Wordt de wet overschreden, dan zal de wet daarop reageren. Maar maak ze het spreken niet onmogelijk. Want alleen als iemand zich mag uitspreken, kun je hem horen. En alleen als je iemand hoort, kun je een gesprek aangaan. Pegida’sstandpunten zijn uitermate kwetsend, maar door hen het onmogelijk te maken die standpunten te uiten, zullen die standpunten niet veranderen of milder worden. Het tegendeel is zal juist het geval zijn.

Wat kunnen we dan wel doen? We zullen deze gewelddadige cyclus van elkaar het woord willen ontnemen moeten doorbreken. Willen we beginnen met het conflict op te lossen, zullen we op een manier moeten gaan communiceren zonder elkaar te beoordelen en te veroordelen. We zullen op een geweldloze manier met elkaar gaan communiceren. Geweldloze Communicatie is een methode bedacht door Marshal Rosenberg. Deze methode gaat er vanuit dat de basis van elk conflict een niet-vervulde behoefte is. Alleen door die behoefte bij jezelf en de ander te herkennen en te erkennen kun je beginnen met het oplossen van een conflict.

De vijf stappen van de Geweldloze Communicatie zijn:

  1. Het gedrag van de ander benoemen, zonder dat dit een oordeel bevat.
  2. Het benoemen van het eigen gevoel.
  3. Het benoemen van de eigen behoefte
  4. Uitspreken van een verzoek, geen eis, de ander moet de kans hebben om nee te zeggen.
  5. Compassie met de ander, rekening houden met zijn behoeftes.

Alleen op deze manier kunnen we als samenleving een antwoord vinden op de zorgen en angsten die velen van ons voelen en die ons steeds extremer maken in onze reacties.

Reacties

Ben Heersink op 16-02-2016 23:57

Helemaal eens met deze schrijvert... In een democratie kan men zich -binnen de gestelde grenzen- openlijk uiten, 

Henri op 17-02-2016 16:12

"Pegida’s standpunten zijn uitermate kwetsend"

https://www.facebook.com/pegidanederland/info/?tab=page_info

Ga naar lange beschrijving, meer weergeven.

Kan aan mij liggen maar ik zie vooral veel overtuiging en weinig kwetsend.

Kan de schrijver het kwetsend deel duiden ahv standpunten

Harald Paterek op 19-02-2016 12:26

U hebt daar een punt. Ik had hier beter kunnen stellen dat Pegida's verschijning en stellingname door veel mensen als kwetsend en bedreigend wordt ervaren. Het was op deze plek niet mijn bedoeling om inhoudelijk het fenomeen Pegida te bespreken.

Polly op 19-02-2016 13:14

Gezien de agressieve en gewelddadige houding van de linkse (AFA, krakers) tegendemonstranten in Amsterdam,

(bommelding, vuurwerkbommen, stenen gooien), zou de Burgemeester eigenlijk nooit een tegendemonstratie op dezelfde dag moeten goedkeuren.

De Burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid van de demontranten.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld