Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Saturday night in Almere

door Ingrid Vossen


Vorige week zaterdag was het rock & roll showtime in onze Almeerse Schouwburg. Op het programma stond ‘Chez Brood’ het muziektheaterstuk over Nederlands enige echte rock & roll legende Herman Brood.


Het door Bart Chabot geschreven stuk voert ons in duizelingwekkend tempo langs Herman’s  jeugd, de Wild Romance periode, zijn huwelijk, zijn theatershows met Deelder en Chabot, de fysieke aftakeling en de sprong van het Hilton. Het geheel muzikaal strak aan elkaar gesmeed door de band onder leiding van Jan Rot. Alle klassiekers van met name Shpritsz, Street en Cha Cha komen langs.
Het stuk doet de veelzijdigheid van Brood als muzikant, schilder, vrouwenversierder, echtgenoot, vader en vooral levenskunstenaar eer aan. Het mocht nadrukkelijk geen musical heten maar heeft er toch veel van weg had. Misschien is hier een nieuw genre geboren: de rock & roll musical.  

Brood wordt op zeer overtuigende wijze vertolkt door Stefan Rokebrand. Het is bijna eng, zoals hij Herman is in uiterlijk, houding, dictie, gebaren, en uitstraling. De kleine Herman die volledig kan opgaan in tekenen en muzikale opvoeringen maar niet in staat is tot het vertonen van gewenst sociaal gedrag. Tot grote zorg van moeder Brood die zo haar twijfels heeft of haar zoon zich in het leven staande zal kunnen houden.
Als hij op 19-jarige leeftijd tijdens een optreden in Duitsland een speedpilletje krijgt aangereikt, heeft hij geen last meer van verlegenheid en barrières. Zijn ogenschijnlijke beperkingen worden de basis voor zijn kunstenaarschap. Hij is klaar om met zijn zinderende Wild Romance de Nederlandse podia te veroveren. We zien in het stuk vele kanten van Herman langs komen. Het podiumbeest ligt op andere momenten net zo makkelijk met een duim in z’n mond bij iemand op schoot. De show eindigt met een ontroerende uitvoering van ‘My Way’, het nummer dat Brood op het lijf geschreven was.   

En aansluitend is er als bonus voor de liefhebbers een afterparty in de foyer met Dany Lademachers Wild Romance. Lademacher, de enige nog in leven zijnde van de originele formatie, weet nog steeds het venijnige rock & roll geluid uit zijn snaren te toveren.
(Na de show zal ik Dany vertellen dat ik als 14-jarig meisje aan het podium hing en mij de wilde toestanden met Nina Hagen nog herinner. Dany zal verzuchten:  ‘Och ja, maar eigenlijk is er niets veranderd.” )

Voor de gelegenheid wordt Lademachers ondersteund door oud-Broodgitarist David Hollestelle. Stefan Rokebrand komt ook nog even het podium op om Saturday Night ten gehore te brengen in de kenmerkende staccato-parlando stijl.
De Brood-entourage is zoals hij altijd geweest is eigenlijk. Met zoon Marcel Buissink en manager/coach Koos van Dijk. Koos loopt energiek in de rondte en klimt op ladders. De man die zo lang Broods levensgezel was, is boos! In het theaterstuk kwam hij slechts met een terloops venijnig grapje voorbij. Wat daar allemaal achter zit kunnen we lezen in zijn boek  dat op 5 november zal verschijnen (de dag dat Herman 70 zou zijn geworden).  Zo blijft Herman de gemoederen in ieder geval flink bezig houden. Uiteindelijk heeft hij het allemaal voor ons gedaan. ‘When I do my suicide for you, I hope you miss me too.’ En dat doen we nog steeds!
Reacties

Bedrijf Almere op 10-05-2016 10:20

Ontzettend cool dat dit geweldige stuk (alternatieve) stuk naar Almere is gekomen. Heb hem helaas gemist, maar zal de volgende uitvoering zeker komen bezichtigen.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld