Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Werkbezoek in de Kruidenwijk

door Mario Withoud / foto's Hassan Buyatui en Eibert Draisma

Als journalist volg ik de ontwikkelingen in Almere nauwgezet. Zo objectief mogelijk schrijf ik daar over. Ik doe dat conform regels als hoor en wederhoor en het checken van feiten.

Een feit is dat er in mijn buurt vorig jaar bomen zijn gekapt in het kader van het zogeheten Groot Onderhoud Kruidenwijk. Een feit is dat een meerderheid van de Kruidenwijk instemde met die kap of het de meeste bewoners niet kon schelen. Een feit is dat de gemeente fouten heeft gemaakt in de communicatie rond de bomenkap. Een feit is dat Kruidenwijker Eibert Draaisma en anderen zich verzetten tegen de kap. Ik vind dat Eibert soms doordraaft daarin. Een feit is wel dat Draisma aantoont dat er onduidelijkheden zijn. Ook leven er bij Eibert en enkele anderen vragen over de struiken op de hofjes in het deel van de Kruidenwijk rond de Gipskruidweg.

Volgens mij vertrouwen Eibert en enkele anderen de lokale overheid niet meer. Deels snap ik dat omdat de gemeente enkele onhandige communicatiefouten heeft gemaakt. Als journalist heb ik daar echter geen boze opzet achter ontdekt. Wel heb ik Indianenverhalen gehoord. Zo zou de gemeente flink verdienen aan de bomen door ze als brandhout te verkopen. Dat is grote onzin want het hout weghalen en vervoeren kost meer dan het de gemeente oplevert.

Als Kruidenwijker, als mens twijfel ik er niet aan dat de gemeente het goed voor heeft met Almere en haar inwoners.Dat is geen kwestie van goedgelovigheid want dat ben ik niet. Wel barst ik van de goede bedoelingen maar dat doet er hier niet toe.
De andere kant van de medaille, wantrouwen, doet me huiveren. Al die mensen die denken dat de overheid er op uit is om de burgers dwars te zitten… Natuurlijk maakt de overheid fouten maar niet opzettelijk… Opvallend is dat het vaak mensen zijn die ook mopperen op hun chef en directeur, dat die een makkelijk baantje hebben en de hele dag niks doen. Een kwestie van de waard en zijn gasten…
Er zijn dagen dat ik weleens zo simpel van geest zou willen zijn, alleen is er een grens natuurlijk. Het zijn trouwens types aan wie ik nog niet de zorg voor mijn goudvis over laat omdat ze er in zouden slagen dat beest van dorst om te laten komen…

Terug naar het werkbezoek dan.

Dat Eibert en anderen vragen hebben is hun goed recht. Gelukkig leven we in een land waar de overheid kritisch gevolgd mag worden. En mede dankzij de volharding van Eibert wordt er zorgvuldiger met burgers gecommuniceerd. Al zal nooit iedereen tevreden zijn en zijn fouten of misverstanden niet te voorkomen.
Ciska van Rijn en Hassan Buyatui zijn raadsleden voor de PvdA. Op uitnodiging gaan ze met Eibert op werkbezoek in de Kruidenwijk. Ik ben daar bij. Dat werkbezoek begint met een gesprek bij Eibert Draisma thuis om wat zaken door te nemen.

Eibert is een goed onderlegd man, die als gepensioneerd opbouwwerker weet hoe gemeentes werken. Hij oogt jonger dan op foto’s en is minder verbeten dan hij op Facebook over komt. Ciska van Rijn is een dossiervreter en een goedlachse pitbull, het prototype van een constructief-kritisch raadslid. Hassan Buyatui is een vriendelijke man, die als raadslid onderhoud openbare ruimte in zijn portefeuille heeft.

Draisma, Buyatui, Van Rijn en ik bespreken het oorspronkelijke plan, de aanpassingen daarop en de uitslag van een gehouden enquête. Van Rijn heeft op het stadhuis informatie opgevraagd en wat kaarten meegenomen. Gevieren kijken we daar naar en luisteren we naar de toelichting van Ciska.
De raadsleden, Eibert en ik praten over dat verhoudingsgewijs slechts weinig Kruidenwijkers mee hebben gedaan aan enquêtes over het groen in hun buurt.  Ciska zeg het jammer te vinden dat niet meer mensen gebruik hebben gemaakt van hun democratisch recht.
Maar lage opkomst bij enquêtes of niet, Hassan gaat de gemeente er aan herinneren dat toegezegd is dat er op de hofjes maatwerk toegepast zou worden.
Wat betreft die enquêtes en inspraakavonden heeft Draisma een advies: de gemeente moet zorgen dat er duidelijke taal gebruikt wordt.

Eibert vertelt dat er opnieuw buurtbewoners verrast zijn doordat de gemeente ander groen op hun hofje heeft weggehaald dan zij hadden verwacht. Of die mensen niet goed zijn geïnformeerd of de recente informatie niet hebben gelezen, weet hij niet.
(Vorig jaar sprak ik een mevrouw die boos was omdat ze zich overvallen voelde door de bomenkap. De gemeente had dat volgens haar onaangekondigd gedaan.  Toen ik haar er op wees dat de gemeente daar diverse brieven over had gestuurd, antwoordde ze dat ze post van de gemeente altijd ongelezen weggooit.)

Raadslid Buyatui vertelt dat hij nu al maanden wacht op de resultaten van een door de gemeente uitgevoerde evaluatie. Hoewel Hassan het duidelijk voor de gewone Almeerders opneemt, is hij geduldiger met de wethouder dan ik zou zijn.
Van Rijn zegt toe uit te gaan zoeken in hoeverre de hofjes in fase 2 echt af zijn of dat er nog werkzaamheden gaan plaatsvinden.
Waarom niet alles gaat zoals het hoort, weet Ciska niet zeker. Ze denkt dat Almere als jonge stad weinig ervaring heeft met dergelijke projecten. Eeuwenoude steden als Leiden en Amsterdam zijn gewend dat wijken eens in de zoveel jaar opgeknapt moeten worden. ‘Het zit nog niet in het DNA van Almere’, zegt het raadslid.
Even later vult Van Rijn dat aan: ‘Daarmee bedoel ik dat er nog weinig ervaring is met weerstand bij dergelijke projecten. Dat bewoners mondiger zijn geworden en betere communicatie en vooral uitleg van de gemeente verwachten.’

Almere is een jonge stad. Een stad die nog een hoop te leren heeft. Is dat erg? Zolang het gemeentebestuur dat weet en daarnaar handelt, is dat overkomelijk. Almere is immers een menselijke stad en een verstandig mens is nooit uitgeleerd.Reacties

Henri op 28-02-2016 11:46

"Almere is een jonge stad. Een stad die nog een hoop te leren heeft. Is dat erg?"

Alsof een jonge stad een argument is om er bestuurlijk een zooitje van te maken. Juist als jonge stad heb je in de keuken van al die oude steden kunnen kijken maar nee het wiel moet telkens opnieuw worden uitgevonden met alle gevolgen van dien.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld