Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Observaties 2016 3

door Asjen van Dijk

Zag u ze ook? Zeker vijfentwintig man en vrouw sterk, komend uit de hele Flevopolder. Van de SP. Deur aan deur. Zaterdag 20 februari. Super zaterdag. Wat leverde het op? In ieder geval dat de verkeersveiligheid een heikel punt is. Binnenkort ziet u ons weer, dan in de Achillesstraat.

Het is feest voor Mirte. Met opa en oma Bo naar de schouwburg aan het Weerwater. En dan een pannenkoek en dan 'Het Zandkasteel' waar ze ook voor de tv van smult.

De klok geeft negen uur veertig aan. Toch de lamp aan om de krant te kunnen lezen en deze IPad te kunnen bedienen. Op de tv die radio is luister ik naar Nederlands talige luisterliedjes. Voor de afwisseling. Straks ga ik op pad naar Amsterdam. Finne, lieve kleindochter,  staat om half twaalf buiten het schooltje waar extra slimme kinderen bijles krijgen. Daarna terug naar haar eigen school. In de tussentijd zit ze met opa in een lunchroom, aan de uitsmijter, tosti of pannenkoek.

Je zult maar een kind hebben met een zware handicap, al jaren geïndiceerd, en daarop zorg gebaseerd, en er komt een ambtenaar van de gemeente aan je deur, die wil her indiceren.  Ik sprak zoeven met een wijkbewoner, mondig en strijdlustig. 'Laat hij niet bij mij aanbellen, ik vil hem', zei ze. Ze gaat het echt doen, haar zoon heeft al jaren een hoge indicatie, en probeer dat niet te veranderen is haar boodschap.

Ook een sympathisant is jihadganger kopt de ochtendkrant. Door een rechterlijke uitspraak kan justitie makkelijker streng optreden tegen de terrorist. Geld sturen is al genoeg voor een paar jaar cel. Als we dit eens een niveautje hoger tillen op het niveau van staten. Welke staten ondersteunen IS? En wat kun je er via het internationale recht tegen doen? Wie gaat er op afstuderen?

In Winterswijk in de Achterhoek is een prachtig idee ontstaan. Kunnen we de verschillende etenswaren die morgen of overmorgen over de datum zijn niet uit de schappen halen en verwerken in lekkere kant en klaar maaltijden? En dit voor een zacht prijsje verkopen, in plaats van het over de datum laten komen en wegkieperen? Kok Sander-Jan Bats doet het en kookt en bakt midden in de supermarkt. En de maaltijden vliegen weg. Een sympathiek idee dat navolging verdient. Welke supermarkt in Almere pakt dit op?

Vandaag was bijzonder. De Aventurijn ontving het veld van zorg en passend onderwijs en daar waren ook een aantal raadsleden. We kwamen er om tien over acht al aanrijden. Het begon om half negen dachten we. Binnen bleek de echte start om half tien te zijn. Maar het was de moeite waard. Er was een goede spreker ingehuurd die de zaal aan het denken zette en dat deed ook de wethouder. Voor de workshops hadden Ans Dessuma en ik geen tijd meer. We maken mogelijk een keer een aparte afspraak.

Zit aan een lekkere cappuccino in Het Nieuwscafé in de Nieuwe Bieb, het mooiste gebouw van de binnenstad. Mijn blik gericht naar buiten op het spiegelende plein in de zonneschijn. Zie mensen rustig wandelen en soms een fietser met zijn fiets aan de hand. Soms een niet aangepaste, die doorkruist de wandelende bedoelingen van zijn omgeving. Een paar weken terug was ik op het plein getuige van een fietsende dame die aangehouden werd en een prent kreeg. De BOA werd enorm uitgescholden en bijna aangevlogen, politie kwam eraan te pas om de domme dame af te voeren.

Julia pakt haar koffertje. Een paar dagen er tussenuit met Susanne en Finne. Op weg naar Arnhem en Nijmegen. Ladies Time voor de drie generaties. Opa, man en vader blijft achter. Vanavond Ajax AZ en straks de WK sprint. Vrijgezel voor drie dagen. Mijn partner is de tv om deze drie dagen door te komen en natuurlijk al mijn vrienden op Facebook.

In de zaterdagkrant vroeg een Rotterdamse lezeres met een voetballende zoon zich af waar alle kunststof korreltjes op de kunstgrasvelden blijven. Ze verdwijnen in het milieu vond de redactie uit. Een veld van acht duizend vierkante meter wordt jaarlijks bijgevuld met 500 kg kunststof. De oplossing? Meteen terug naar het echte gras. Met broeken en shirts onder de modder, zoals het ooit was.

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld