Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

tekst Caroline in 't Veld en Mario Withoud

beeld A Zaken live (een productie van A Zaken, WTC Almere en Proficam)

Lees meer...

door Ernestine Kossmann

In mijn rol als lid van de Ondenemingsraad heb ik een behoorlijk aantal reorganisaties ‘meegemaakt’ en gesproken met een nog aanzienlijk groter aantal mensen dat in zo’n reorganisatie betrokken was.

Lees meer...

door Asjen van Dijk

Een week in oktober

Peter Mertens, leider van de PvdA in België was gastspreker op de regiobijeenkomst van de SP in De Moed gisteren. Wat een bevlogen spreker. Hij schetst hoe de neoliberale gekte onze welvaart en onze waarden en normen van samenleven op het spel heeft gezet, en we daar de wrange vruchten van plukken. Dat 1% vermogensbelasting op het vermogen van de drie rijkste miljardairs van België en die opbrengst geven aan oude mensen in België, die van een minimale uitkering leven, hun armoe zou doen verdwijnen.

Lees meer...

door Mario Withoud

JOVD Flevoland, de jongerenorganisatie van de VVD in Flevoland, wil fors bezuinigingen op de cultuursector in Almere.  JOVD-voorzitter Ronald Vollenbroek stelt dat het geen overheidstaak is om kunst en cultuur te subsidiëren. Daarom wil de JOVD Flevoland dat de cultuursubsidie gehalveerd wordt.

 

 

Lees meer...   (3 reacties)

door Caroline in 't Veld foto HV Almere

Soms hoop je als kunstenaar dat woorden die je op een bepaald moment vindt, voor anderen op een ander moment nog eens van waarde kunnen zijn. Sommige liedjesschrijvers leggen voor de zekerheid werk op de plank bij universele thema’s die je vast nog wel eens kunt benutten.

Lees meer...

Met zijn vele koopwoningen en “opwaartse verhuisbewegingen” is Almere lang een El Dorado voor notarissen geweest. Dat notarissen hun geld verbrassen verwacht ik niet want het  zijn meestal mensen met veel zelfbeheersing. Vaak is het een bepaald soort mens. Ze lijken net van de strijkplank af te komen en het hoofdhaar is langs een liniaal recht gelegd.

Lees meer...

door Asjen van Dijk

7 oktober
Vijf en dertig honderd honderdplussers herbergt Nederland.  Deze mensen hebben twee wereldoorlogen, drie koninginnen, een koning, de beurskrach van 1929, de invoering van het vrouwenkiesrecht, Colijn, Drees en Den Uyl, de wederopbouw, de ontzuiling, de ontlezing, de asfaltering en de digitalisering meegemaakt. Hoe hebben ze dat gered? Waarschijnlijk door gewoon te blijven ademen.

Lees meer...

door Mario Withoud /  foto’s Jesse Luijendijk en Nicolien Bröring

Vanaf begin oktober is Henk Mulder geen wethouder meer.  Vanwege persoonlijke redenen trad hij eerder dan gepland af. Hij kijkt tevreden terug op zijn wethouderschap.

Lees meer...

door Babette Brouwer

Ik ben zo blij dat ik geen moslima ben... dat ik geen heel duidelijk getinte huidskleur of Arabisch klinkende naam heb, zò blij...

Lees meer...   (1 reactie)

door Mario Withoud

Binnenkort komt hij weer mee met de Sint. Ook in Almere levert het weer discussies op.Is Zwarte Piet nou wel of niet discriminerend? Vinden sommige mensen Zwarte Piet terecht stigmatiserend en achterhaald?

Lees meer...

door Nico van Duijn

Rechts heeft voorrang. Als dat onpraktisch is, dan laat je de ander voorgaan met een vriendelijke handzwaai. Dan heb je geen witte strepen en verkeersborden nodig. In Italië houdt niemand zich aan de verkeersregels. Ze dringen voor, ze wurmen zich door een file heen, of laten de ander even voorgaan. Heel vriendelijk lossen ze dat ter plekke op.

Lees meer...   (2 reacties)

door Mario Withoud

Hij deed de achterdeur van de auto open en stapte in. Vrolijk begroette hij iedereen. De twee mannen zeiden kort iets terug. De vrouw die hem er bij had gehaald, zweeg en keek stuurs.
De bestuurder startte de motor en ze reden weg. De man naast hem op de achterbank en de vrouw zaten kennelijk middenin een gesprek dat hervat moest worden alsof zijn komst er niet toe deed. Hij er niet bij was. Zijn vrolijkheid en goede zin pakte hij bij elkaar maar het glipte tussen zijn vingers weg.

Lees meer...

door Ans Desumma

Dat was even schrikken, een hoofdredacteur van een regionale omroep, die beweert dat: "als er een kogel komt, komt ie van links". Die hoofdredacteur twitterde dat naar aanleiding van een stilzwijgend en vreedzaam protest tegen de PVV-haatoproepen tegen de komst van vluchtelingen.Je verwacht van zo iemand toch enig historisch inzicht, Wat beweegt hem dan om een dergelijke uitspraak via Twitter, de lucht in te sturen?

Lees meer...   (2 reacties)

Asjen van Dijk is SP-raadslid maar vooral Almeerder. Hij schrijft over wat hij ziet, meemaakt en daarvan denkt.

3 oktober
We staan op Zuid. Net uit de metro gestapt vanaf Sloterdijk. Onze lieve kleindochter Finne bekeken, die weer lekker op schot was op het Westerpark hockeyveld. Ze legde er vandaag acht in, een mooi resultaat voor een meisje dat maar twee uurtjes per week oefent. Aan de andere kant was er ook een topscorer. Een meisje dat een kop kleiner was, maar zeer behendig. Haar moeder was er ook, een bekende hockeyster uit Amstelveen, die ieder dag met haar haar kleine dame oefende.


Lees meer...

door Mario Withoud

Sacha de Ruiter (44) werkt bij De Schoor. Ze is onder meer betrokken bij Mooi Zo goed Zo.
Over een man schrijf je makkelijker dat hij een wilskrachtige kaak heeft dan over een vrouw. Toch bevestigt dat deel van Sacha de Ruiters gezicht dat ze wilskrachtig is.  Ze heeft een vriendelijke en rustige uitstraling maar ook de dadendrang druipt van haar af. Sacha heeft ook iets dierlijks. Niet dat van een roofdier maar van een springpaard dat elk moment klaar is om met een grote sierlijke sprong een moeilijke hindernis te nemen.


Lees meer...

door Ben Heersink
film Ben Heersink en anderen van MGA

Op verzoek van Almere Diep gooit MGA haar video-archieven open ter lering ende vermaeck van de moderne mensch.


Lees meer...

door Brigitte van Meurs
foto's Claudia Kamergorodski

 

Khaldoun Alexander Elmecky speelt in Nachtvlucht, het theaterstuk van Suburbia dat zaterdag in Almere in première gaat.


Lees meer...

door Colette Bertram

Het schrijven van columns is een genot.
Het heeft iets weg van moties en amendementen schrijven.
Maar dan nog leuker.
Leuker omdat ik lekker voluit kan gaan.

 


Lees meer...

door Mario Withoud
foto's Annemarie Eijkman en anderen

In het kader van groot onderhoud is en wordt er groen weggehaald in de Kruidenwijk. Een aanzienlijk deel van de gekapte bomen zal worden vervangen door nieuwe bomen. Het dossier Groot Onderhoud Kruidenwijk is slepend geworden voor verantwoordelijk wethouder Frits Huis.


Lees meer...   (2 reacties)

door Asjen van Dijk

28 september
Ik ben geen dichter, maar dicht mezelf toe, dat op een dag, ik dichter kom, bij wat een dichter mag vertellen op zijn eigen wijze.


Lees meer...

De Almeerse Willemijn Kakes (16) verblijft een paar maanden in de Verenigde Staten. Ze woont daar bij een gastgezin en gaat daar ook naar school.

Lees meer...

door Colette Bertram

Waar ik ook eet of drink, thuis of in een restaurant, dat kost geld.
In het restaurant van het Gemeentehuis in Almere ligt dat anders.
Dat is gratis.
Althans voor Gemeenteraadsleden.
Hoezo?
Ja, dat dacht ik ook.

Lees meer...

door Ben Heersink
film Ben Heersink en anderen van MGA

Op verzoek van de hoofdredacteur van Almere Diep gooit MGA haar video-archieven open ter lering ende vermaeck van de moderne mensch. Hier vier filmpjes over hoe bij de bouw van Poort rekening moest worden gehouden met de rugstreeppad. Ook wordt onder de filmpjes een en ander toegelicht.

Lees meer...

Uitzonderingsgewijs een soort spotprent in de Engelse taal.

Lees meer...

Asjen van Dijk is SP-raadslid maar vooral Almeerder. In de serie "observaties" schrijft over wat hij ziet, meemaakt en daarvan denkt.

 

Lees meer...

door Babette Brouwer

Een landverrader is een persoon die in een bepaalde situatie de loyaliteit aan zijn land verruilt voor loyaliteit aan de vijand. Een voorbeeld is een persoon die staatsgeheimen doorgeeft aan een ander land, of een staatshoofd dat voor een vijand op de vlucht slaat en zijn land aan deze vijand over laat.

Lees meer...

door Colette Bertram

Burgemeester Annemarie Jorritsma.
Ik mocht haar wel.
Oh ja, ik was het vaak oneens met haar, zeer vaak.

Lees meer...

Asjen van Dijk is SP-raadslid maar vooral Almeerder. Hij schrijft over wat hij ziet, meemaakt en daarvan denkt.

22 september
Kom van de Wijkhoek in Stedenwijk Noord. Mooie bijeenkomst met vrijwilligers die zich honderd procent inzetten voor een leefbare wijk.

Lees meer...

door Mario Withoud

Al uren sta ik nu op de Grote Markt

omdat ik hier een afspraak heb gemaakt

met ruime gedachten in mijn donkere ogen

maar het regent dus niemand die het ziet

Lees meer...

door Jeroen van Heemskerck Düker,  www.dictees.nl 

foto's Fred Rotgans en anderen

Wekenlang verkneukelde Mario Withoud, auteur van het elfde Almeers Dictee, zich over het moment waarop de keurige locoburgemeester van Almere het woord kolere zou uitspreken – nota bene in het statige stadhuis.

 

Lees meer...

door Colette Bertram

Colette Bertram werd in 2010 raadslid voor de PVV in Almere. In een serie columns blikt zij terug op hoe ze bij de PVV kwam en wat er sindsdien gebeurde.

2010

De voorbereidingen voor de kandidatenselectie voor de Eerste Kamer.
In 2011 zouden de verkiezingen plaatsvinden.
Ik had er wel oor naar.
Het leek me een boeiende stap, leerzaam en goed voor mijn persoonlijke groei.
Daarnaast vond ik de constructie van een Eerste en Tweede Kamer altijd vreemd.
Vreemd vanwege de status van de Eerste Kamer.
Dat wilde ik wel eens persoonlijk ervaren.

Lees meer...

De Almeerse Willemijn Kakes (16) verblijft een paar maanden in de Verenigde Staten. Ze woont daar bij een gastgezin en gaat daar ook naar school.

door Willemijn Kakes

Lieve Nederlandertjes,

Daar ben ik alweer, ondertussen ben ik al wel aan school gewend en ken ik de weg uit mijn hoofd, over 8 dagen ben ik al een maand weg van huis.. de tijd vliegt!

 

Lees meer...

door Asjen van Dijk

Asjen van Dijk (63)  is gemeenteraadslid maar vooral gewoon Almeerder. Hij schrijft over hetgeen hij ziet, meemaakt en denkt.

17 september
Drie IJsselmeer palen bungelen aan mijn fietsstuur. Dit brood is een lekkernij. Elke dag opnieuw. Toen ik nog een kleine jongen was in Enschede stuurde mijn moeder me elke dag naar de kruidenier op de hoek. Nog voordat ik naar school ging. Anderhalf wit nam ik dan mee naar het grote gezin. Maar een klein stukje, de korst aan de achterkant verdween voordat ik thuis was. ‘Hebben de muizen er weer aangezeten?’ vroeg mijn moeder.

Lees meer...

door John van der Pauw

foto's Brian Morgan

Zaterdag 3 oktober maakten PvdA, SP en GroenLinks aan de Almeerders duidelijk waar ze voor staan. Er was ‘het stille tegengeluid’ van ‘de zwijgende meerderheid’. Er waren borden waarop stond ‘Almere houdt van iedereen’. Remco Gommers – zeloot van het ‘gedachtegoed’ van Geert Wilders – vond dat zinloos. Gommers heeft kennelijk geen begrip voor de noodzakelijke correctie op de permanente media-aandacht voor Wilders. Een politicus die bijna uitsluitend in niet meer dan 140 tekens doorwrochte verhandelingen over goed en kwaad de wereld in stuurt.

Lees meer...   (2 reacties)

door Remco Gommers

Komende zaterdag, 3 oktober 2015, gaan de drie linkse partijen GroenLinks, Pvda, en de SP ‘stilzwijgend’ een tegengeluid laten ‘horen’ tijdens de komst van Wilders naar Almere. Omdat ze vinden dat er ook een ander geluid moet zijn dan het in hun ogen continue negatieve geluid omtrent de asielcrisis in Nederland. Alsof dat er al niet is in Nederland. Alsof we niet dagelijks door omroepen zoals de VARA of de NOS doodgegooid worden met ongegeneerde leedreportages over de zieligheid van asielzoekers.

Lees meer...

door John van der Pauw

Het besef van de waarde van onze rechtsstaat lijkt te tanen. Een schreeuwende politicus die mensen het grondwettelijke recht op demonstratie ontzegt en politici die hoog van de toren blazen nog voordat politie en justitie klaar zijn met een strafrechtelijk onderzoek, maakten dat deze week onmiskenbaar duidelijk.

Lees meer...   (2 reacties)

door Mario Withoud

Schouwburg Almere, tegenwoordig Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) geheten, was dit jaar in het nieuws. Enkele gemeenteraadsfracties hadden namelijk vragen over de kosten van een verbouwing en het gerommel in het managementteam.
Meerdere keren werd er door de gemeenteraad gesproken over de kosten van de verbouwing.  De hevigheid van die gesprekken nam toe toen er een anonieme brief kwam. Daarbij zat een mailwisseling waaruit bleek dat er onenigheid was tussen KAF-directeur van de Wiel en een klein deel van het managementteam.

Lees meer...

Door Asjen van Dijk

Asjen van Dijk (63)  is gemeenteraadslid maar vooral gewoon Almeerder. Hij schrijft over hetgeen hij ziet, meemaakt en denkt.

12 september
Vijftienduizend mensen nemen de moeite om vandaag naar Amsterdam te komen om de regering duidelijk te maken dat de maat vol is. De voortdurende bezuinigingen in de zorg komt het volk de keel uit. Heel terecht wordt Staatssecretaris van Rijn uitgefloten en uitgejouwd.

Lees meer...